Kurkuma je već nekoliko godina vrlo popularan začin, ne samo zbog široke primene u kulinarstvu, već i zbog brojnih zdravstvenih benefita.
Poznato je da kurkuma blagotvorno utiče na čitav organizam, te da je jedan od najjačih prirodnih antiupalnih sastojaka. Takođe, ima i antioksidativna svojstva, pozitivno deluje na smanjenje otečenosti, uklanjaju simptome depresije, podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara…
Osim što se pola do jedne cele kafene kašičice kurkume dodaje u različite specijalitete, ona se često koristi i u kombinaciji sa drugim začinima i namirnicama. Jedna od najpopularnijih mešavina svakako jeste takozvano “zlatno mleko”, koje obećava zaštitu od prehlade, brzu detokscikaciju organizma, ali je isto tako i sjajan pomoćnik pri mršavljenju. Naime, ovak napitak sprečava napade gladi i podstiče probavu, pa ljudi upravo zato veruju da je sjajan saveznik u dijetama.
Zlatno mleko se priprema brzo i jednostavno.
Potrebni sastojci:
1 šoljica mleka
½ kašičice kurkume u prahu
1-3 zrna bibera1 izmrvljena kapsula kardamoma
Priprema:
Sipajte mleko u lončić, dodajte isitnjena zrna bibera i kardamom. Dodajte potom i kurkumu i mešajte sve dok smesa ne dobije zlatkastu boju. Zagrejte smesu na srednjoj vatri dok ne počne da vri. Potom procedite ovako pripremljen napitak u šolju, pa ostavite da se prohladi pre nego što ga popijete. Po želji dodajte i kašičicu meda.