Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima.
Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević. “Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević. Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa. Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana. Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti. Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla. Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi. Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Sve popularnija posna kuhinja”". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Ujutro i pre podne, kiša će biti češća na jugozapadu, jugu i istoku, a posle podne se padavine mogu očekivati i u ostalim krajevima, uključujući Vojvodinu
Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima.
Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević. “Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević. Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa. Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana. Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti. Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla. Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi. Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Sve popularnija posna kuhinja”". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.