Poznato je da konzumiranje voća i povrća pozitivno deluje na fizičko zdravlje, ali jedno od novih istraživanja ukazuje na pozitivan efekt na mentalno zdravlje.
Istraživanje su sproveli Nel Okean i Peter Hovlej s Univerziteta u Ledsu, a pokazalo je da povećanje konzumiranja voća i povrća rezultira boljim mentalnim stanjem i većim zadovoljstvom u životu.
U sklopu istraživanja su korišćeni podaci prikupljeni tokom petogodišnjeg perioda, prenosi portal Kilx.
Prema istraživanju, u dnevnu ishranu je potrebno uključiti porciju voća i povrća jer je jednako korisna kao i šetnja dodatnih sedam do osam dana mesečno. Primera radi, vitamini C i E smanjuju upalne markere povezane s depresivnim raspoloženjem.
Jedna porcija predstavlja jednu šolju svežeg povrća (veličina šake), pola šolje kuvanog povrća ili narezanog voća, ili jednu celu voćku.
Ovo istraživanje pokazuje da postoji način za unapređenje mentalnog zdravlja, a to je jednostavno konzumiranje voća i povrća svakog dana.