Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoji mnogo razloga. Dinja poseduje zavidnu količinu vitamina A neophodnog za dobar ten i vid, kao i vitamin C, a zajedno ova dva moćna antioksidansa štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Možete je jesti u većim količinama, a bez bojazni mogu da je konzumiraju i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera, iako je slatka, i čak 91 gram vode. Poseduje dobitni par vitamina za dobru formu. U izobilju ima vitamina A neophodnog za ten i vid, u čemu posebno prednjači ananas dinja, kao i vitamina C. Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomažu u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi, piše Stvar ukusa. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka.
Kalijum, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak. Naravno, da bi se postigao efekat dinju treba jesti redovno. Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija. U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lek izbora za osveženje i psihičko smirenje. Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.