Zlatiborski okrug i visoravan Peštera čuvaju Sjenicu i sve njene kvalitete. Geografski položaj smešta je na put između Novog Pazara i Nove Varoši, što je uticalo na razvoj njene kulture, pa tako i gastronomskih osobenosti. Klimatske prilike u Sjenici, koje termometar šetaju od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura, nisu jedino po čemu je poznata u narodu. Specijaliteti autentični za ove predele prelaze granice Srbije i svrstavaju je među najzanimljivije regione za gurmane. Ne iznenađuje to što određen broj turista dolazi u sjeničke krajeve upravo sa ciljem da proba slane i slatke gurmanluke, a ne škodi što se te stvari kušaju u predivnoj prirodi. Osvrnućemo se na najpoznatije specijalitete, njihovu specifičnu proizvodnju i restorane u kojima ih možete probati.
Svetski poznati proizvodi Sjenice Porodice koje žive na prostoru Sjenice, Nove Varoši, Zlatara i Uvca čuvaju porodične recepte i procese proizvodnje mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Sjenički kravlji sir, jagnjetinu i stelju smeju proizvoditi i distribuirati isključivo sertifikovani proizvođači koji uz svoje proizvode treba da prilože dokaz o autentičnosti. Sjenički sir pečat je ovoga kraja i rado viđen gost na svakoj trpezi. Brzo se prodaje i još brže jede, pa je ponekad prava privilegija pronaći ga na pijacama i u marketima u drugim delovima Srbije.
Uprkos tome što se recept čini jednostavnim, a koji koristi neobrađeno kravlje mleko, sirilo koje utiče na zgrušavanje i jodiranu so, on u kombinaciji sa tehnikom proizvodnje stvara kompleksan ukus. Na istančanu i prepoznatljivu aromu utiče besprekoran kvalitet kravljeg mleka. Krave od kojih mleko dolazi hrane se na čistim pašnjacima Peštera i žive u domaćinstvima koja ih neguju. Najlepše je jesti ga u fenomenalnim sjeničkim pitama sa sirom i zeljem, za koje vešte domaćice razvlače kore to prozirnosti. Odlično se uparuje na tanjiru za meze sa svežim suhomesnatim proizvodima koji može da pariria najfinijim francuskim deliaktesima ispunjenim daskama. Ukusne mantije ispunjene sirom i mesom, pa prelivene svežim jogurtom najkvalitetnije su u sjeničkim krajevima, a paprika u pavlaci je odlične osveženje palete pre nego što se pređe na čudesa od mesa.
Ljubitelji mesa itekako će biti zadovoljeni kada zasednu za trpezu u restoranima i domaćinstvima Sjenice i Peštera. Na samo spominjanje sjeničke pršute i sudžuka krenuće vam voda na usta. Veliki znalci obrađuju pažljivo sušenu, i ponekad dimljenu, govedinu kojom rukuju kao pravi mađioničari i umereno joj dodaju mešavinu začina tipičnu za srpsko podneblje. Od ovčijeg mesa najčešće se pravi stelja čiji proces proizvodnje nije nimalo lak. Rasečeni trup iz kog su izvađeni unutrašnji organi biva usoljen, što je proces koji se ponavlja u etapama oko dve nedelje. Pre nego što se pređe na sušenje i dimljenje, meso se kači na štapove kako bi se nekoliko sati cedilo od slane vode. Svi ovi koraci naglašavaju postojeće ukuse mesa i ističu sofisticirane arome. Ne smemo zaboraviti da pomenemo sjeničku jagnjetinu koja je postala sinonim za prvoklasno uživanje. Jagnjeće pečenje zadovoljiće i najzahtevnije gurmane, a čak i ako niste veliki ljubitelj ovog mesa teško ćete mu odoleti.
Dugogodišnji uticaji turske kulture i tradicije posebno su primetni kod načina na koji se spremaju slatkiši. Poslastičarnice služe kolače sa prelivima od karamele, redovno se koriste orašasti plodovi, a ne ustručavaju se da ponekad koriste i kokos. Na manifestacijama ovoga kraja služe se svi pomenuti biseri domaće kuhinje, pa tako tokom avgusta svratite na Dane sjeničke pite i ne propustite Zlatarfest u poslednjoj nedelji jula na kom se gustiraju pite od heljde i sira.
Restorani Sjenice i okoline Najbolji način da isprobate što više specijaliteta tokom svoje posete definitivno je ručavanje u restoranima sa najrazličitijom ponudom. Etno-selo Dolina vukova prava je adresa na kojoj možete pronaći topla i hladna jela, pića i dezerte po veoma pristupačnim cenama. Autentično okruženje stvara poseban ugođaj i prijatni domaćini rado će vas ugostiti tokom cele godine. Najbolja jagnjetina može se pojesti u Restoranu kod Jukića o čemu svedoče brojni zadovoljni domaći i strani turisti. Uvac je od Sjenice udaljen manje od 15 kilometara i bila bi prava šteta da ga ne posetite.
U restoranu Uvac čekaju vas stolovi sa pogledom na bistru vodu, a naša preporuka je da probate jela sa roštilja koja redovno dobijaju pohvale. Spoj tradicije i prirode potpuno će vas očarati, nemamo sumnje u to. Bogat meni restorana Rival u Novoj Varoši neće opteretiti ničiji budžet, bilo da samo tražite osveženje uz vina ili žestoka pića, ili u velikom društvu dolazite na pečenje i pastrmku na žaru. Lokacija restorana stavlja vas u centar zbivanja odakle možete produžiti do Zlatara, Prepolja ili nekog seoca kog krasi netaknuta priroda. Nova Varoš smeštaj jedna je opcija kojoj se možete okrenuti kada boravite u sjeničkom kraju, te svojim potrebama prilagodite hotelske sobe, apartmane ili brojne konake.
Hrana u svim delovima naše lepe zemlje, a posebno u Sjenici i njenom komšiluku, nepresušna je tema o kojoj su pričali i pisali kulinarski majstori sveta. Da biste zaista osetili sve čari maestralno spremljenih delikatesa morate se uputiti u zapadnu Srbiju, koja više nego spremnno i raširenih ruku čeka da joj dođete. Potrudili smo se da vam približimo sliku o tome šta vas na gurmanskoj turi kroz sjeničke krajeve čeka. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali i pronašli vam sledeću destinaciju, a mi smo već spremni da joj se vratimo.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Obradujte nepca ukusima sjeničkog kraja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Pribojčanka Tijana Čekerevac je studentkinja druge godine Pedagoškog fakulteta u Užicu. Ova šarmantna mlada dama kroz život korača smelo i dostojanstveno, uz pogled koji osvaja i osmeh koji se ne zaboravlja. A život… […]
U poseti Opštini Priboj boravio je generalni konzul Republike Turske sa sedištem u Novom Pazaru Osman Pešmen. U razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave dogovoreni su novi vidovi saradnje u kontekstu dobrih odnosa dve… […]
Čacanska opozicija poručila je da ukoliko i njihove naredne žalbe Višem sudu na rezultate izbora i odluke Gradske izborne komisije budu odbijene, neće dozvoliti konstituisanje gradske Skupštine.
Javni poziv je objavljen je Čačanskim novinama, na sajtu grada i sajtu Nacionalne sužbe zapošljavanja, kao i na oglasnoj tabli filijale u Čačku. Konkurs je otvoren 45 dana i traje do 6. septembra.
Zlatiborski okrug i visoravan Peštera čuvaju Sjenicu i sve njene kvalitete. Geografski položaj smešta je na put između Novog Pazara i Nove Varoši, što je uticalo na razvoj njene kulture, pa tako i gastronomskih osobenosti. Klimatske prilike u Sjenici, koje termometar šetaju od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura, nisu jedino po čemu je poznata u narodu. Specijaliteti autentični za ove predele prelaze granice Srbije i svrstavaju je među najzanimljivije regione za gurmane. Ne iznenađuje to što određen broj turista dolazi u sjeničke krajeve upravo sa ciljem da proba slane i slatke gurmanluke, a ne škodi što se te stvari kušaju u predivnoj prirodi. Osvrnućemo se na najpoznatije specijalitete, njihovu specifičnu proizvodnju i restorane u kojima ih možete probati.
Svetski poznati proizvodi Sjenice Porodice koje žive na prostoru Sjenice, Nove Varoši, Zlatara i Uvca čuvaju porodične recepte i procese proizvodnje mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Sjenički kravlji sir, jagnjetinu i stelju smeju proizvoditi i distribuirati isključivo sertifikovani proizvođači koji uz svoje proizvode treba da prilože dokaz o autentičnosti. Sjenički sir pečat je ovoga kraja i rado viđen gost na svakoj trpezi. Brzo se prodaje i još brže jede, pa je ponekad prava privilegija pronaći ga na pijacama i u marketima u drugim delovima Srbije.
Uprkos tome što se recept čini jednostavnim, a koji koristi neobrađeno kravlje mleko, sirilo koje utiče na zgrušavanje i jodiranu so, on u kombinaciji sa tehnikom proizvodnje stvara kompleksan ukus. Na istančanu i prepoznatljivu aromu utiče besprekoran kvalitet kravljeg mleka. Krave od kojih mleko dolazi hrane se na čistim pašnjacima Peštera i žive u domaćinstvima koja ih neguju. Najlepše je jesti ga u fenomenalnim sjeničkim pitama sa sirom i zeljem, za koje vešte domaćice razvlače kore to prozirnosti. Odlično se uparuje na tanjiru za meze sa svežim suhomesnatim proizvodima koji može da pariria najfinijim francuskim deliaktesima ispunjenim daskama. Ukusne mantije ispunjene sirom i mesom, pa prelivene svežim jogurtom najkvalitetnije su u sjeničkim krajevima, a paprika u pavlaci je odlične osveženje palete pre nego što se pređe na čudesa od mesa.
Ljubitelji mesa itekako će biti zadovoljeni kada zasednu za trpezu u restoranima i domaćinstvima Sjenice i Peštera. Na samo spominjanje sjeničke pršute i sudžuka krenuće vam voda na usta. Veliki znalci obrađuju pažljivo sušenu, i ponekad dimljenu, govedinu kojom rukuju kao pravi mađioničari i umereno joj dodaju mešavinu začina tipičnu za srpsko podneblje. Od ovčijeg mesa najčešće se pravi stelja čiji proces proizvodnje nije nimalo lak. Rasečeni trup iz kog su izvađeni unutrašnji organi biva usoljen, što je proces koji se ponavlja u etapama oko dve nedelje. Pre nego što se pređe na sušenje i dimljenje, meso se kači na štapove kako bi se nekoliko sati cedilo od slane vode. Svi ovi koraci naglašavaju postojeće ukuse mesa i ističu sofisticirane arome. Ne smemo zaboraviti da pomenemo sjeničku jagnjetinu koja je postala sinonim za prvoklasno uživanje. Jagnjeće pečenje zadovoljiće i najzahtevnije gurmane, a čak i ako niste veliki ljubitelj ovog mesa teško ćete mu odoleti.
Dugogodišnji uticaji turske kulture i tradicije posebno su primetni kod načina na koji se spremaju slatkiši. Poslastičarnice služe kolače sa prelivima od karamele, redovno se koriste orašasti plodovi, a ne ustručavaju se da ponekad koriste i kokos. Na manifestacijama ovoga kraja služe se svi pomenuti biseri domaće kuhinje, pa tako tokom avgusta svratite na Dane sjeničke pite i ne propustite Zlatarfest u poslednjoj nedelji jula na kom se gustiraju pite od heljde i sira.
Restorani Sjenice i okoline Najbolji način da isprobate što više specijaliteta tokom svoje posete definitivno je ručavanje u restoranima sa najrazličitijom ponudom. Etno-selo Dolina vukova prava je adresa na kojoj možete pronaći topla i hladna jela, pića i dezerte po veoma pristupačnim cenama. Autentično okruženje stvara poseban ugođaj i prijatni domaćini rado će vas ugostiti tokom cele godine. Najbolja jagnjetina može se pojesti u Restoranu kod Jukića o čemu svedoče brojni zadovoljni domaći i strani turisti. Uvac je od Sjenice udaljen manje od 15 kilometara i bila bi prava šteta da ga ne posetite.
U restoranu Uvac čekaju vas stolovi sa pogledom na bistru vodu, a naša preporuka je da probate jela sa roštilja koja redovno dobijaju pohvale. Spoj tradicije i prirode potpuno će vas očarati, nemamo sumnje u to. Bogat meni restorana Rival u Novoj Varoši neće opteretiti ničiji budžet, bilo da samo tražite osveženje uz vina ili žestoka pića, ili u velikom društvu dolazite na pečenje i pastrmku na žaru. Lokacija restorana stavlja vas u centar zbivanja odakle možete produžiti do Zlatara, Prepolja ili nekog seoca kog krasi netaknuta priroda. Nova Varoš smeštaj jedna je opcija kojoj se možete okrenuti kada boravite u sjeničkom kraju, te svojim potrebama prilagodite hotelske sobe, apartmane ili brojne konake.
Hrana u svim delovima naše lepe zemlje, a posebno u Sjenici i njenom komšiluku, nepresušna je tema o kojoj su pričali i pisali kulinarski majstori sveta. Da biste zaista osetili sve čari maestralno spremljenih delikatesa morate se uputiti u zapadnu Srbiju, koja više nego spremnno i raširenih ruku čeka da joj dođete. Potrudili smo se da vam približimo sliku o tome šta vas na gurmanskoj turi kroz sjeničke krajeve čeka. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali i pronašli vam sledeću destinaciju, a mi smo već spremni da joj se vratimo.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Obradujte nepca ukusima sjeničkog kraja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Pribojčanka Tijana Čekerevac je studentkinja druge godine Pedagoškog fakulteta u Užicu. Ova šarmantna mlada dama kroz život korača smelo i dostojanstveno, uz pogled koji osvaja i osmeh koji se ne zaboravlja. A život… […]
U poseti Opštini Priboj boravio je generalni konzul Republike Turske sa sedištem u Novom Pazaru Osman Pešmen. U razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave dogovoreni su novi vidovi saradnje u kontekstu dobrih odnosa dve… […]
Čacanska opozicija poručila je da ukoliko i njihove naredne žalbe Višem sudu na rezultate izbora i odluke Gradske izborne komisije budu odbijene, neće dozvoliti konstituisanje gradske Skupštine.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.