U Požegi počela 10. Zimska škola za poljoprivrednike
U Požegi počela 10. Zimska škola za poljoprivrednike
13/01/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić” u Požegi danas je započela 10. Jubilarna Zimska škola za poljoprivrednike čiji je akcenat na promociji organske proizvodnje i oživljavanju sela. Organizator skupa je Centar organske poljoprivrede Užice. Zimska škola je okupila vrhunske stručnjake iz oblasti poljoprivrede sa fakulteta i instituta koji će svoje znanje i iskustvo u praksi preneti poljoprivrednim proizvođačima , takođe učesnicima skupa.
Zimska škola za poljoprivrednike organizuje se od 2013. kada je i osnovan Centar organske poljoprivrede Užice, organizator skupa. Domaćin prvog susreta bil a su braća Sekulić na Zlatibor , a svih narednih devet godina Poljoprivredna škola u Požegi. Naziv desete jubilarne Zimske škole za poljoprivrednike je Kako oživeti selo sa akcentom na organsku poljoprivredu.
,, To je jedan trend u svetu. Dvanaest posto godišnje se pomera rast. Broj proizvođača i površine organske hrane se povećaju.Kod nas malo to ide sporije, ali se nadamo da će krenuti.Osnovno naše škole je da taj nivo edukacije, ekološke svesti povećavamo. Nadamo se da uspevamo u tome. Ako smo smanjili količinu mineralnih đubriva bar za jedan džak, ako smo smanjili upotrebu pasticida , ako smo povećali prikolicu stajnjaka po hektaru, ako smo posejali neki hektra lucerke, crvene deteline, ako smo nabavili neku autohtonu rasu ili sortu biljaka, onda smo napravili pomak”, kaže prof. dr Nedeljko Bajić, predsednik Organizacionog odbora.
Sagledavajući značaj organske proizvodnje kao sve perspektivniji vid proizvodnje pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je država povećajla agrarni budžet za organsku poljoprivredu ocenujući i veliku korist koju za poljoprivrednike ima Zimska škola.
Osim da čuju korisne savete, nova znanja, poljoprivrednici su imali priliku i da u okviru izložbe , predstave deo svojih proizvoda koje proizvode na gazdinstvima na prirodan, zdrav, organski način. Milomir Stanojčić iz sela Bioska vlasnik je farme koza rase alpino i direktor je zadruge Tara- organik u kojoj su udružena poljoprivredna domaćinstva koj a se uglavnom bave organskom proizvodnjom . Kaže da nastoje da animiraju još neka gazdinstva da se bave organskom proizvodnjom. Ima 30 grla ovaca i od mleka proizvodi razne vrste sireva. Slobodan Radivojčević iz Bajine Bašte na dva hektara proizvodi pšenicu speltu i heljdu. Spelta je stara sorta pšenice , preteča te žitarice , bez glutena je i izuzetno zdrava za ljudsku ishranu. Goran Bojović, iz Brezovica , poznati je proizvođač moravki, stare sorte svinja, dugogodišnji je učesnik Zimske škole u Požegi koja mu je kaže omogućila da postigne sve to što danas ima , a zahvaljujući profesoru Bajiću nekoliko puta je išao na studijsko putovanje u Nemačku odakle se vratio sa znanjem koje je stekao u toj bogatoj zemlji.
Pozdravljajući goste predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je rekao da ga raduje to što vidi da je na Zimskoj školi prisustno dosta mladih što uliva nadu da poljoprivreda ima perspektivu , a da će selo ponovo oživeti i procvetati.
Zimska škola za poljoprivrednike prilika je i da domaćin Poljoprivredna škola promoviše svoje kapacitete, da uspostavi kontakte sa proizvođačima i kompanijama koji mogu da budu korisni za realizaciju praktične nastave .,, Dobra je saradnja sa svim socijalnim partnerima bez obzira da li su u pitanju veterinarske ambulante, pekare, mesare. Posebno bih istakao tradicionalno dobru saradnju sa kompanijom Budimka sa kojom smo od 2019. U procesu dualnog obrazovanja”, rekao je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić”.
Novi način stočarenaj, sorte šljive pogodne za sušenje , primena veštačke inteligencije za kontrolu alkoholnog vrenja, tehnologija organske proizvodnje jaja apiterapija inovacije u proizvodnji krompira , samo su neke od tema o kojima će vrhunski stručnjaci doktori nauka govoriti tokom tri dana trajanja skupa.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Požegi počela 10. Zimska škola za poljoprivrednike ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
U Požegi počela 10. Zimska škola za poljoprivrednike
13/01/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić” u Požegi danas je započela 10. Jubilarna Zimska škola za poljoprivrednike čiji je akcenat na promociji organske proizvodnje i oživljavanju sela. Organizator skupa je Centar organske poljoprivrede Užice. Zimska škola je okupila vrhunske stručnjake iz oblasti poljoprivrede sa fakulteta i instituta koji će svoje znanje i iskustvo u praksi preneti poljoprivrednim proizvođačima , takođe učesnicima skupa.
Zimska škola za poljoprivrednike organizuje se od 2013. kada je i osnovan Centar organske poljoprivrede Užice, organizator skupa. Domaćin prvog susreta bil a su braća Sekulić na Zlatibor , a svih narednih devet godina Poljoprivredna škola u Požegi. Naziv desete jubilarne Zimske škole za poljoprivrednike je Kako oživeti selo sa akcentom na organsku poljoprivredu.
,, To je jedan trend u svetu. Dvanaest posto godišnje se pomera rast. Broj proizvođača i površine organske hrane se povećaju.Kod nas malo to ide sporije, ali se nadamo da će krenuti.Osnovno naše škole je da taj nivo edukacije, ekološke svesti povećavamo. Nadamo se da uspevamo u tome. Ako smo smanjili količinu mineralnih đubriva bar za jedan džak, ako smo smanjili upotrebu pasticida , ako smo povećali prikolicu stajnjaka po hektaru, ako smo posejali neki hektra lucerke, crvene deteline, ako smo nabavili neku autohtonu rasu ili sortu biljaka, onda smo napravili pomak”, kaže prof. dr Nedeljko Bajić, predsednik Organizacionog odbora.
Sagledavajući značaj organske proizvodnje kao sve perspektivniji vid proizvodnje pomoćnik ministarke poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je država povećajla agrarni budžet za organsku poljoprivredu ocenujući i veliku korist koju za poljoprivrednike ima Zimska škola.
Osim da čuju korisne savete, nova znanja, poljoprivrednici su imali priliku i da u okviru izložbe , predstave deo svojih proizvoda koje proizvode na gazdinstvima na prirodan, zdrav, organski način. Milomir Stanojčić iz sela Bioska vlasnik je farme koza rase alpino i direktor je zadruge Tara- organik u kojoj su udružena poljoprivredna domaćinstva koj a se uglavnom bave organskom proizvodnjom . Kaže da nastoje da animiraju još neka gazdinstva da se bave organskom proizvodnjom. Ima 30 grla ovaca i od mleka proizvodi razne vrste sireva. Slobodan Radivojčević iz Bajine Bašte na dva hektara proizvodi pšenicu speltu i heljdu. Spelta je stara sorta pšenice , preteča te žitarice , bez glutena je i izuzetno zdrava za ljudsku ishranu. Goran Bojović, iz Brezovica , poznati je proizvođač moravki, stare sorte svinja, dugogodišnji je učesnik Zimske škole u Požegi koja mu je kaže omogućila da postigne sve to što danas ima , a zahvaljujući profesoru Bajiću nekoliko puta je išao na studijsko putovanje u Nemačku odakle se vratio sa znanjem koje je stekao u toj bogatoj zemlji.
Pozdravljajući goste predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je rekao da ga raduje to što vidi da je na Zimskoj školi prisustno dosta mladih što uliva nadu da poljoprivreda ima perspektivu , a da će selo ponovo oživeti i procvetati.
Zimska škola za poljoprivrednike prilika je i da domaćin Poljoprivredna škola promoviše svoje kapacitete, da uspostavi kontakte sa proizvođačima i kompanijama koji mogu da budu korisni za realizaciju praktične nastave .,, Dobra je saradnja sa svim socijalnim partnerima bez obzira da li su u pitanju veterinarske ambulante, pekare, mesare. Posebno bih istakao tradicionalno dobru saradnju sa kompanijom Budimka sa kojom smo od 2019. U procesu dualnog obrazovanja”, rekao je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika ,,Ljubo Mićić”.
Novi način stočarenaj, sorte šljive pogodne za sušenje , primena veštačke inteligencije za kontrolu alkoholnog vrenja, tehnologija organske proizvodnje jaja apiterapija inovacije u proizvodnji krompira , samo su neke od tema o kojima će vrhunski stručnjaci doktori nauka govoriti tokom tri dana trajanja skupa.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U Požegi počela 10. Zimska škola za poljoprivrednike ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.