U čačanskom kraju započeta berba kušaka čiji je rod desetkovan
U čačanskom kraju započeta berba kušaka čiji je rod desetkovan
24/08/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Jak prolećni mraz i grad koji je u junu zadeso Banjicu i okolna sela uticao je na smanjenje prinosa krušaka i ostalih voćnih vrsta čak za oko 95 posto, kaže stručnjak za voćarstvo profesor Svetomir Stamenković na čijoj je plantaži započeta berba krušaka. On ocenjuje kvalitet ploda kao izuzetno loš, a ovu 2024. kao najlošiju za voćarstvo u poslednjih 20 , čak i 30 godina. Voće koje je opstalo nakon nepogoda završiće u rakiji ili prerađeno u druge proizvode.
Pprofesor Svetomir Stamenković, poznati čačanski stručnjak za voćarstvom, u Banjici pod voćem ima oko šest hektara. Od ove povrine na četiri hektara su kruške. Berba je u punom jeku i očekuje da posao bude završen za nekoliko dana. Vremenske nepogode drastično su smanjile ovogodišnji prinos , a i kvalitet je prilično loš, ocenjuje Stamenković. ,, Ova godina je jedna od najlošijih u poslednjih 20, pa čak i 30 godina. Najpre smo imali prolećni jak mraz koji je u ravnici , pored Morave, uništio sve. Praktično od roda nema ništa, ni krušaka , ni šljiva, ni jabuka , ni drugih voćnih vrsta. U brdovitim predelima nešto je opstalo i mi smo se nadali da će to opstati I da će biti dobar kvalitet. Međutim, 12. Juna , ovde na ovom području, dakle Banjica, Trnava, Ježevica , Rajac i dalje, pao je jak grad i pričinio je štetu do 95 posto.Dakle sve ono što je ostalo od mraza , grad je uništio. Nešto je preživelo, alo to nije u klasi, nije za izvoz, nije za trgovinu I to će završiti u rakiji ili u Takovu.Dakle izuzetno loša godina što se tiče voćarstva.
Umesto očekivanih osam ili 10 vagona sa povrine od četiri hektara ovogodišnji rod svešće se samo na jedan i po vagon. Zbog lošeg kvaliteta , profesor Stamenković kaže da ni ta mala količina neće stići na trište već u kompaniju Takovo na preradu sa kojom uspešno sarađuje godinama. Kruške su sorte Viljamovka za koju se domaćinstvo Stamenković opredelilo zbog plasmana . Ubrano voće lageruje se u magacin i hladnjaču, a kada plod požuti spreman je za transport u Takovo. ,, Oni je preuzimaju I plaćaju blagovremeno. Ja mogu da kažem u ime proizvođača da smo veoma zadovoljni”, kaže profesor Stamenković.
Ove godine cena krušaka po kilogramu koju plaća Takovo je nešto viša u poređenju sa prošlom godinom i iznosi 45 dinara po kilogramu. Zbog poskupljenja , aktuelna cena nije dovoljna da pokrije troškove proizvodnje , rekao je naš sagovornik. Cena od 45 dinara je niska u odnosu na troškove proizvodnje. Poslednjih godina troškovi proizvodnje su naglo porasli što se tiče dnevnica, mineralnih đubriva, goriva, berbe, rezidbe. Dakle sve je otišlo 50 posto , a povećanje plodova I proizvoda je 10 do 15 posto. Dakle to ne prati povećanje troškova proizvpdnje , tako da su I ulaganja velika , a kad ovako zadesi voćare elementarna nepogoda kao što je mraz, što nije moglo da se spreči , kao što je grad , takođe. Protivgradne službe su dejstvovale, a to nije dovoljno . Da nisu one dejstvovale onda bi bila katastrofa . Ovako je opet nešto ostalo da se zanimamo, da beremo I pokrijemo deo troškova”, kaže profesor.
Troškovima proizvodnje voća trebalo bi dodati i radnike čija dnevnica iznosi 4000 dinara ili 400 dinara po satu sa hranom i prevozom. U voćnim zasadima profesor Stamenković ima i jabuke , koje su na žalost pretrpele veliku štetu i imaće kaže samo 10 do 15 posto od planiranog roda . Predstoji i berba šljiva .
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U čačanskom kraju započeta berba kušaka čiji je rod desetkovan". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
U čačanskom kraju započeta berba kušaka čiji je rod desetkovan
24/08/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Jak prolećni mraz i grad koji je u junu zadeso Banjicu i okolna sela uticao je na smanjenje prinosa krušaka i ostalih voćnih vrsta čak za oko 95 posto, kaže stručnjak za voćarstvo profesor Svetomir Stamenković na čijoj je plantaži započeta berba krušaka. On ocenjuje kvalitet ploda kao izuzetno loš, a ovu 2024. kao najlošiju za voćarstvo u poslednjih 20 , čak i 30 godina. Voće koje je opstalo nakon nepogoda završiće u rakiji ili prerađeno u druge proizvode.
Pprofesor Svetomir Stamenković, poznati čačanski stručnjak za voćarstvom, u Banjici pod voćem ima oko šest hektara. Od ove povrine na četiri hektara su kruške. Berba je u punom jeku i očekuje da posao bude završen za nekoliko dana. Vremenske nepogode drastično su smanjile ovogodišnji prinos , a i kvalitet je prilično loš, ocenjuje Stamenković. ,, Ova godina je jedna od najlošijih u poslednjih 20, pa čak i 30 godina. Najpre smo imali prolećni jak mraz koji je u ravnici , pored Morave, uništio sve. Praktično od roda nema ništa, ni krušaka , ni šljiva, ni jabuka , ni drugih voćnih vrsta. U brdovitim predelima nešto je opstalo i mi smo se nadali da će to opstati I da će biti dobar kvalitet. Međutim, 12. Juna , ovde na ovom području, dakle Banjica, Trnava, Ježevica , Rajac i dalje, pao je jak grad i pričinio je štetu do 95 posto.Dakle sve ono što je ostalo od mraza , grad je uništio. Nešto je preživelo, alo to nije u klasi, nije za izvoz, nije za trgovinu I to će završiti u rakiji ili u Takovu.Dakle izuzetno loša godina što se tiče voćarstva.
Umesto očekivanih osam ili 10 vagona sa povrine od četiri hektara ovogodišnji rod svešće se samo na jedan i po vagon. Zbog lošeg kvaliteta , profesor Stamenković kaže da ni ta mala količina neće stići na trište već u kompaniju Takovo na preradu sa kojom uspešno sarađuje godinama. Kruške su sorte Viljamovka za koju se domaćinstvo Stamenković opredelilo zbog plasmana . Ubrano voće lageruje se u magacin i hladnjaču, a kada plod požuti spreman je za transport u Takovo. ,, Oni je preuzimaju I plaćaju blagovremeno. Ja mogu da kažem u ime proizvođača da smo veoma zadovoljni”, kaže profesor Stamenković.
Ove godine cena krušaka po kilogramu koju plaća Takovo je nešto viša u poređenju sa prošlom godinom i iznosi 45 dinara po kilogramu. Zbog poskupljenja , aktuelna cena nije dovoljna da pokrije troškove proizvodnje , rekao je naš sagovornik. Cena od 45 dinara je niska u odnosu na troškove proizvodnje. Poslednjih godina troškovi proizvodnje su naglo porasli što se tiče dnevnica, mineralnih đubriva, goriva, berbe, rezidbe. Dakle sve je otišlo 50 posto , a povećanje plodova I proizvoda je 10 do 15 posto. Dakle to ne prati povećanje troškova proizvpdnje , tako da su I ulaganja velika , a kad ovako zadesi voćare elementarna nepogoda kao što je mraz, što nije moglo da se spreči , kao što je grad , takođe. Protivgradne službe su dejstvovale, a to nije dovoljno . Da nisu one dejstvovale onda bi bila katastrofa . Ovako je opet nešto ostalo da se zanimamo, da beremo I pokrijemo deo troškova”, kaže profesor.
Troškovima proizvodnje voća trebalo bi dodati i radnike čija dnevnica iznosi 4000 dinara ili 400 dinara po satu sa hranom i prevozom. U voćnim zasadima profesor Stamenković ima i jabuke , koje su na žalost pretrpele veliku štetu i imaće kaže samo 10 do 15 posto od planiranog roda . Predstoji i berba šljiva .
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U čačanskom kraju započeta berba kušaka čiji je rod desetkovan". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.