Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića
Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića
20/12/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: TV LAV+
Saradnjom čačanskog Instituta za voćarstvo i Instituta za veštačku inteligenciju patentiran je uređaj za senzornu kontrolu procesa alkoholne fermentacije. Uređaj je namenjen prvenstveno velikim proizvođačima alkoholnih pića. Očekuje se objavljivanje patenta u Zavodu za patente, a zatim primena u praksi.
Zahvaljujući mistraživačkom radu stručnjaka sa Instituta za voćarstvo u Čačku , kao i kolega sa Instituta za veštačku inteligenciju iz Novog Sada veštačka inteligencija naći će svoju primenu i u proizvodnji alkoholnih pića. Cilj je bio da se pomogne, prvenstveno velikim proizvođačima različitih vrsta alkoholnih pića. ,, Ti senzori mogu da hvataju različite gasove koji se oslobađaju u toku alkoholne fermentacije, da daju signale da su ti gasovi detektovani određenom softveru, može dalje da beleži i ukazuje ljudima koji dalje kontrolišu tu alkoholnu fermentaciju šta se događa na daljinu u svakom fermentoru makar ih bilo i 200, čak i više. Tako da se znatno skaraćuje vreme i olakšava način kontrole alkoholne fermentacije”, kaže Branko Popović , stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku.
U svetu tehnike senzori koji mogu da detektuju različite mirisne materije nazivaju se e nosevi ili elektronski nosevi. Novi izum ne liči na nikakav nos , već su to senzori poput onih koji postoje u hotelskim sobama , samo sada unapređeni. Radi se o klasičnim detektorima izrađenim na različit način , različitih sinterovanih materijala koje mogu da razdvajaju jedne od drugih klasičnim detektovanjem , prvo kvalitativno, a onda i kvantitativno i prenose te svoje signale do određewnih softvera”, priča Popović.
Naš sagovornik podseća da je tačno da su moguće zloupotrebe u oblasti veštačke inteligencije. Najčešće se javljaju kaže on u oblasti medij a i politike , mnogo manje u proizvodnji.
Senzori za kontrolu procesa alkoholne fermentacije samo su deo istraživačkog rada stručnjak asa Instituta za voćarstvo u Čačku. Osim ovog, uvek su aktuelna istraživanja promene sortimenta alkoholnih pića , naročito rakija , kako bi se dobila pića vrhunskog kvaliteta.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića
20/12/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: TV LAV+
Saradnjom čačanskog Instituta za voćarstvo i Instituta za veštačku inteligenciju patentiran je uređaj za senzornu kontrolu procesa alkoholne fermentacije. Uređaj je namenjen prvenstveno velikim proizvođačima alkoholnih pića. Očekuje se objavljivanje patenta u Zavodu za patente, a zatim primena u praksi.
Zahvaljujući mistraživačkom radu stručnjaka sa Instituta za voćarstvo u Čačku , kao i kolega sa Instituta za veštačku inteligenciju iz Novog Sada veštačka inteligencija naći će svoju primenu i u proizvodnji alkoholnih pića. Cilj je bio da se pomogne, prvenstveno velikim proizvođačima različitih vrsta alkoholnih pića. ,, Ti senzori mogu da hvataju različite gasove koji se oslobađaju u toku alkoholne fermentacije, da daju signale da su ti gasovi detektovani određenom softveru, može dalje da beleži i ukazuje ljudima koji dalje kontrolišu tu alkoholnu fermentaciju šta se događa na daljinu u svakom fermentoru makar ih bilo i 200, čak i više. Tako da se znatno skaraćuje vreme i olakšava način kontrole alkoholne fermentacije”, kaže Branko Popović , stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku.
U svetu tehnike senzori koji mogu da detektuju različite mirisne materije nazivaju se e nosevi ili elektronski nosevi. Novi izum ne liči na nikakav nos , već su to senzori poput onih koji postoje u hotelskim sobama , samo sada unapređeni. Radi se o klasičnim detektorima izrađenim na različit način , različitih sinterovanih materijala koje mogu da razdvajaju jedne od drugih klasičnim detektovanjem , prvo kvalitativno, a onda i kvantitativno i prenose te svoje signale do određewnih softvera”, priča Popović.
Naš sagovornik podseća da je tačno da su moguće zloupotrebe u oblasti veštačke inteligencije. Najčešće se javljaju kaže on u oblasti medij a i politike , mnogo manje u proizvodnji.
Senzori za kontrolu procesa alkoholne fermentacije samo su deo istraživačkog rada stručnjak asa Instituta za voćarstvo u Čačku. Osim ovog, uvek su aktuelna istraživanja promene sortimenta alkoholnih pića , naročito rakija , kako bi se dobila pića vrhunskog kvaliteta.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.