Blagoje Radišić iz sela Tripkova kod Čajetine već 11 godina gaji pečurke bukovače. Kako kaže, od ovog posla može dosta dobro da se zaradi, ali je pre svega potrebna ljubav prema ovakvoj vrsti proizvodnje. Tržište je našao na užičkoj pijaci i nekoliko prodavnica, a uglavnom kupci kupuju direktno kod njega u pečurkani. Pored bukovača, Blagoje uzgaja i kalifornijske gliste, koje od slame, u kojima pečurke rađaju, prave čist humus za dalju prodaju.
Pečurke je počeo da gaji,
jer su mu se jele, a kada je pre 11 godine u jednom letnjem mesecu
shvatio ih leti baš i nema, krenuo je sa njihovom proizvodnjom. Od Nišlija je
dobio uputstvo, koje, kako Blagoje naglašava, ne koristi sada, jer je u
medjuvremenu ispitivao sam proces i sada proizvodi na svoj način. U početku je
imao nekoliko džakove, gde se i pečurke gaje, a sada ih ima 300, dok u dogledno
vreme planira da proširi proizvodnju za još toliko. Sama prodaja najboljekreće
od početka novembra, kada i počinje post, pa tako do nove godine, a onda pred
letnji post.
„Od ove moje količine, ukupna proizvodnja na godišnjem nivou
je oko 5.000 paketića, od po 400 grama“, kaže Blagoje Radišić, proizvodjač
bukove pečurke
Pečurke prodaje uglavnom na pijaci i u nekoliko piljara, a
najveći deo proda direktno u pečurkani u selu Tripkova. Kaže, prioritet mu je
kvalitet.
„Ja jednostavno kažem ljudima koji pakuju pečeruke kod mene
– nemoj upakovati ono što ni ti ne bi želeo da kupiš. Jer, vodim se tim da
domaćica kada kupi pečurke, samo ih otpakuje i bez pranja i čišćenja ih i
pripremi“, naglašava Blagoje.
Za prozvodnju bukovače, na ovaj način, može se reći da je
organska, odnosno, kako to Blagoje kaže, bez hemije. U džakove se stavi
iseckana kuvana slama, i seme u nju. I ništa više.
„Ta slama ne sme da pokisne, mora da miriše, zatim ide u
mašinu za mlevenje, pa se kuva bez ikakve hemije. Zatim se polako hladi, i samo
joj se dodaje seme“, priča nam Blagoje.
Kada džakovi završe sa radjanje, a to je 3 do pet kola, kako Blagoje kaže, što ne pojde pečurka, ide kalifornijskim glistama. One to prerade u kvalitetan humus, koji takodje ide u prodaju. Jer, sa ovog imanja se ništa ne baca. Blagoje naglašava da sve što udje na imanje, izlazi kao gotov proizvod.