Pečurke bukovače

Pečurke bukovače

01/12/2018

Autor: 

Nada Dželebdžić

Izvor: TV Lav Plus

Foto: TV Lav Plus

Blagoje Radišić iz sela Tripkova kod Čajetine već 11 godina gaji pečurke bukovače. Kako kaže, od ovog posla može dosta dobro da se zaradi, ali je pre svega potrebna ljubav prema ovakvoj vrsti proizvodnje. Tržište je našao na užičkoj pijaci i nekoliko prodavnica, a uglavnom kupci kupuju direktno kod njega u pečurkani. Pored bukovača, Blagoje uzgaja i kalifornijske gliste, koje od slame, u kojima pečurke rađaju, prave čist humus za dalju prodaju.

Pečurke je počeo da gaji,  jer su mu se jele, a kada je pre 11 godine u jednom letnjem mesecu shvatio ih leti baš i nema, krenuo je sa njihovom proizvodnjom. Od Nišlija je dobio uputstvo, koje, kako Blagoje naglašava, ne koristi sada, jer je u medjuvremenu ispitivao sam proces i sada proizvodi na svoj način. U početku je imao nekoliko džakove, gde se i pečurke gaje, a sada ih ima 300, dok u dogledno vreme planira da proširi proizvodnju za još toliko. Sama prodaja najboljekreće od početka novembra, kada i počinje post, pa tako do nove godine, a onda pred letnji post.

„Od ove moje količine, ukupna proizvodnja na godišnjem nivou je oko 5.000 paketića, od po 400 grama“, kaže Blagoje Radišić, proizvodjač bukove pečurke

Pečurke prodaje uglavnom na pijaci i u nekoliko piljara, a najveći deo proda direktno u pečurkani u selu Tripkova. Kaže, prioritet mu je kvalitet.

„Ja jednostavno kažem ljudima koji pakuju pečeruke kod mene – nemoj upakovati ono što ni ti ne bi želeo da kupiš. Jer, vodim se tim da domaćica kada kupi pečurke, samo ih otpakuje i bez pranja i čišćenja ih i pripremi“, naglašava Blagoje.

Za prozvodnju bukovače, na ovaj način, može se reći da je organska, odnosno, kako to Blagoje kaže, bez hemije. U džakove se stavi iseckana kuvana slama, i seme u nju. I ništa više.

„Ta slama ne sme da pokisne, mora da miriše, zatim ide u mašinu za mlevenje, pa se kuva bez ikakve hemije. Zatim se polako hladi, i samo joj se dodaje seme“, priča nam Blagoje.

Kada džakovi završe sa radjanje, a to je 3 do pet kola, kako Blagoje kaže, što ne pojde pečurka, ide kalifornijskim glistama. One to prerade u kvalitetan humus, koji takodje ide u prodaju. Jer, sa  ovog imanja se ništa ne baca. Blagoje naglašava da sve što udje na imanje, izlazi kao gotov proizvod.

, , , ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pečurke bukovače". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Zatvorena Deponija “Duboko”. Transfer stanica prioritet za grad Užice

Gradonačelnica ističe i da ovo “nije trenutak za politička prepucavanja, već isključivo za odgovoran pristup rešavanju problema.”

JEDINSTVENE RUČNO RAĐENE SVEĆE IZ TRIPKOVE 

Unikatne ukrasne sveće za svoju i tuđu dušu, kako ističe naša sagovornica, koja je i teoretski savladala tajne zanata i to potvrdila veštom rukom

 Počela je prijava poslodavaca za prijem učenika po dualnom modelu obrazovanja za narednu školsku godinu

Na osnovu izjava privrednika  u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije  zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od  4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja

NADALEKO ČUVENA „SITA“ HAJRE IZ KALAFATA 

Kako su godinama pravili situ i koristili je kao lek, slučajnost je htela da se razboli tadašnja razredna jednog od dece.

Kamp „Zlatibor“ u godini jubileja posetilo je nekoliko kampera iz EU

Turistička organizacija Zlatibor planira da napravi zimsku pauzu u radu kampa koristiti za promotivne aktivnosti i učešće na specijalizovanim događajima sajmovi

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
205

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Pečurke bukovače

01/12/2018
Autor:
Nada Dželebdžić
Izvor: TV Lav Plus
Foto: TV Lav Plus

Blagoje Radišić iz sela Tripkova kod Čajetine već 11 godina gaji pečurke bukovače. Kako kaže, od ovog posla može dosta dobro da se zaradi, ali je pre svega potrebna ljubav prema ovakvoj vrsti proizvodnje. Tržište je našao na užičkoj pijaci i nekoliko prodavnica, a uglavnom kupci kupuju direktno kod njega u pečurkani. Pored bukovača, Blagoje uzgaja i kalifornijske gliste, koje od slame, u kojima pečurke rađaju, prave čist humus za dalju prodaju.

Pečurke je počeo da gaji,  jer su mu se jele, a kada je pre 11 godine u jednom letnjem mesecu shvatio ih leti baš i nema, krenuo je sa njihovom proizvodnjom. Od Nišlija je dobio uputstvo, koje, kako Blagoje naglašava, ne koristi sada, jer je u medjuvremenu ispitivao sam proces i sada proizvodi na svoj način. U početku je imao nekoliko džakove, gde se i pečurke gaje, a sada ih ima 300, dok u dogledno vreme planira da proširi proizvodnju za još toliko. Sama prodaja najboljekreće od početka novembra, kada i počinje post, pa tako do nove godine, a onda pred letnji post.

„Od ove moje količine, ukupna proizvodnja na godišnjem nivou je oko 5.000 paketića, od po 400 grama“, kaže Blagoje Radišić, proizvodjač bukove pečurke

Pečurke prodaje uglavnom na pijaci i u nekoliko piljara, a najveći deo proda direktno u pečurkani u selu Tripkova. Kaže, prioritet mu je kvalitet.

„Ja jednostavno kažem ljudima koji pakuju pečeruke kod mene – nemoj upakovati ono što ni ti ne bi želeo da kupiš. Jer, vodim se tim da domaćica kada kupi pečurke, samo ih otpakuje i bez pranja i čišćenja ih i pripremi“, naglašava Blagoje.

Za prozvodnju bukovače, na ovaj način, može se reći da je organska, odnosno, kako to Blagoje kaže, bez hemije. U džakove se stavi iseckana kuvana slama, i seme u nju. I ništa više.

„Ta slama ne sme da pokisne, mora da miriše, zatim ide u mašinu za mlevenje, pa se kuva bez ikakve hemije. Zatim se polako hladi, i samo joj se dodaje seme“, priča nam Blagoje.

Kada džakovi završe sa radjanje, a to je 3 do pet kola, kako Blagoje kaže, što ne pojde pečurka, ide kalifornijskim glistama. One to prerade u kvalitetan humus, koji takodje ide u prodaju. Jer, sa  ovog imanja se ništa ne baca. Blagoje naglašava da sve što udje na imanje, izlazi kao gotov proizvod.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pečurke bukovače". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Zatvorena Deponija “Duboko”. Transfer stanica prioritet za grad Užice

Gradonačelnica ističe i da ovo “nije trenutak za politička prepucavanja, već isključivo za odgovoran pristup rešavanju problema.”

JEDINSTVENE RUČNO RAĐENE SVEĆE IZ TRIPKOVE 

Unikatne ukrasne sveće za svoju i tuđu dušu, kako ističe naša sagovornica, koja je i teoretski savladala tajne zanata i to potvrdila veštom rukom

 Počela je prijava poslodavaca za prijem učenika po dualnom modelu obrazovanja za narednu školsku godinu

Na osnovu izjava privrednika  u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije  zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od  4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up