Nezadovoljan niskom otkupnom cenom suncokreta Miloš Stojkov je pre dve dve i po godine odlučio da sam proizvodi suncokretovo ulje za našu konditorsku industriju. Vrlo brzo je proširio proizvodnju i sad pravi i ulje od lešnika koje je veoma traženo u svetu.
Miloš Stojkov sa svojom porodicom uspeo je da zaokruži proces proizvodnje i sad od kompletnog roda suncokreta sa 50 hektara, godišnje napravi i do 25.000 litara kvalitetnog jestivog ulja koje je veoma traženo u konditorskoj industriji. Posao je isplativ, a još je unosnija proizvodnja ulja od lešnika.
Od 100 kilograma ovog orašastog ploda Miloš dobije, pomoću specijalnih presa za hladno ceđenje, 45 litara ulja.
“U svetu je popularno lešnikovo ulje, a kod nas malo ljudi zna da iz lešnika može da se napravi ulje, jer kad ga vidite deluje suv i mislite da nema ulja u sebi, a ima ga. U Americi, Francuskoj, Italiji i Turskoj to je ulje standardno u kulinarstvu i ishrani”, kaže proizvođač iz Crepaje Miloš Stojkov.
Lešnikovo ulje je veoma traženo i za pravljenje raznih kozmetičkih krema, jer dermatolozi kažu da je veoma bogato nezasićenim masnim kiselinama. Doprinosi zatezanju i regeneraciji kože, jer sadrži visoku koncentraciju vitamina B i E.
“Za sad nemamo problema u proizvodnji. Imamo malo problema da ispunimo neke rokove, imali smo plan da proširimo kapacitete proizvodnje, ali zbog trenutne situacije to ćemo ostaviti za neku drugu godinu dok ne prođe ovo trenutno stanje”, dodaje Miloš Stojkov.
Stojkovi su već kupili mlin i planiraju da prave od lešnikove paste, koja ostaje posle ceđenja orašastog ploda, specijalno brašno od lešnika, tako da će pekare moći da proizvode hleb i razna druga peciva posebnog ukusa.