Ministar Krkobabić, akademik Škorić i magistar Milenković: I GLjIVE DONOSE DOBRU ZARADU
Ministar Krkobabić, akademik Škorić i magistar Milenković: I GLjIVE DONOSE DOBRU ZARADU
18/06/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Ministarstvo za regionalni razvoj
Foto: Ministarstvo za regionalni razvoj za regionalni razvoj
Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije
ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić odgovarajući na pitanja
povratnika koji žele da ulažu u gajenje gljiva, posle konsultacija sa vrhunskim
stručnjakom za tu oblast magistrom Ivankom Milenković, članom Nacionalnog tima
za preporod sela Srbije, poručuju da ulaganje u proizvodnju gljiva može da bude
isplativ posao.
Gljive su velika grupa raznovrsnih organizama koje čine
posebno carstvo živog sveta Mycota, različito od biljaka, ali i od životinja.
Određene vrste gljiva ljudi upotrebljavaju kao hranu koristeći njihova
plodonosna tela koja sakupljaju u prirodi ili ih uzgajaju. Carstvo gljiva broji
milione vrsta i bez njih život bi bio nezamisliv, jer se gajenjem gljiva rešava
problem prirodnog otpada: ono što je otpad u jednom procesu proizvodnje, u
drugom je sirovina. U svetu se uzgaja svega oko 100 vrsta jestivih gljiva,
najviše na Dalekom istoku. Kod nas je ozbiljniji uzgoj samo šampinjona i
bukovače i vrlo retko ši takija. Šampinjoni su najpopularnije gajene gljive
koje jedino potiču iz Evrope, sve ostale su sa tla Dalekog istoka, pre svega iz
Kine.
Prema informaciji Privredne komore Srbije, Republički zavod
za statistiku Republike Srbije ne prati proizvodnju pečuraka u zaštićenom
prostoru. Na osnovu grube lične procene mr Ivanke Milenković, bazirane na
proceni proizvodnje komposta za proizvodnju šampinjona, godišnja proizvodnja u
Srbiji, iznosi 3.500-4.000 tona šampinjona. Prema podacima Zavoda za zaštitu
prirode Srbije, u 2017. godini je, zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima,
sakupljeno 9.441 tona pečuraka iz prirode, a 2018. godine 9.203 tone, što je
tri puta više u odnosu na 2015. godinu, kada je sakupljeno svega 2.896 tona.
U periodu 2015-2019. godina, Republika Srbija je prosečno
godišnje izvozila pečuraka u vrednosti od oko 5,2 miliona evra i to na tržišta:
Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije. Najveći udeo u izvozu imaju pečurke
koje se sakupljaju iz prirode i to: lisičarke sveže i rashlađene, vrganji
sveži, rashlađeni i sušeni. Tokom 2017. godine Srbija je samo u Rusku
federaciju izvezla 3.647 tona i inkasirala 4,3 miliona evra, najviše izvozom
pečurke roda Agaricus. Uvoz pečuraka je neoporedivo manji: Srbija na godišnjem
nivou uveze oko 20 t pečuraka. U 2019. godini za uvoz pečuraka je plaćeno više
od 70.000 evra. Pečurke roda Agaricus se najviše uvoze iz Hrvatske, dok se
lisičarke uvoze iz Bugarske.
Ministar Milan Krkobabić posebno naglašava da svoju šansu za
zasnivanje isplative proizvodnje gljiva, budući i sadašnji proizvođači mogu da
uvećaju ako se udruže u zadruge:
„Podaci da je izvoz pečuraka Srbije veći za čak 75 puta od
uvoza deluje optimistički. Ali, činjenica da najveći deo našeg izvoza čine gljive
sakupljene iz prirode i da količina tih gljiva drastično varira iz godine u
godinu u zavisnosti od vremenskih uslova, jasno nas upućuje na zaključak da u
Srbiji postoje neiskorišćeni resursi za proizvodnju gljiva u kontrolisanim
uslovima. Na putu do konačnog uspeha i dobre zarade naši domaćini bi trebalo da
se udruže u specijalizovane pečurkarske zadruge, u kojima će imati istinsku
šansu da gljive prerađuju i malim dopadljivim pakovanjima osvajaju evropsko i
svetsko tržište. Samo udruženi će moći lakše i brže da kupe dehidrator, koji će
im pomoći da produže rok trajanja šampinjona, biraju kupca i ne zavise od
nakupaca i prekupaca.“
Dr Boris Ivančević, savetnik u Prirodnjačkom muzeju Srbije
podseća na osamdesete godine 20. veka, kada je tadašnja Jugoslavija bila
izvoznik br. 1 sušenih vrganja na svetu, a najveći deo je dolazio upravo iz
Srbije – najviše iz južnih, ali i iz drugih oblasti, Šumadije i zapadne Srbije.
Najvažnije vrste koje se prikupljaju su: vrganj, lisičarka, nekoliko vrsta
mlečica, crna truba i začinska vrsta vilinski klinčić. Postoje i podzemne
gljive koje se u Srbiji sve više sakupljaju uz pomoć posebno dresiranih pasa.
To su nadaleko čuveni tartufi, koji se mogu proizvoditi na poluveštački način
na plantažama sa posebnim sadnicama drveta, čiji se rod može očekivati nakon
8-10 godina. Ipak, naglašava dr Ivančević, prikupljanje gljiva iz prirode u
komercijalne svrhe ne može obezbediti egzistenciju poljoprivrednog gazdinstva,
prvenstveno zbog variranja u količinama koje se mogu sakupiti različitih
godina, kao i variranja njihovih cena.
Da proizvodnja jestivih gljiva u kontrolisanim uslovima,
koja nije radno zahtevna delatnost, može
da bude isplativa za poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji, ilustrije nam mr
Ivanka Milenković, visokospecijalizovani stručnjak za gljive, koja je znanje
sticala na univerzitetu Vagenigen u Holandiji. Sada je na čelu
edukativno-proizvodnog centra „Eko fungi“ u Padinskoj skeli, koji svake godine
poseti 30-ak studenata iz celog sveta, najviše iz: Japana, Tajvana, Kanade,
Afrike, zemalja EU – Holandije, Belgije, Grčke, Hrvatske… Studenti dolaze da
vide skladan spoj niskobudžetnih tehničkih i tehnoloških rešenja uz visoku
primenu znanja, koji u zaokruženom procesu proizvodnje, počev od komposta do
dehridriranih šampinjona, daje kvalitet i donosi zaradu. O tome svedoči
organska proizvodnja oko 100 tona sirovih šampinjona godišnje (na oko 1.700 m2
sa ukupno 12 zaposlenih) i 30 tona bukovače, od čega se proizvede 8-10 t
dehidriranih šampinjona i oko 2 t bukovače. I sve se to izveze u Dansku i
Belgiju, a očekuje se izvoz u Kuvajt i Veliku Britaniju.
Prema rečima mr Milenković, četvoročlano poljoprivredno
gazdinstvo u Srbiji u postojećem prostoru može da ima održivu proizvodnju
šampinjona na površini od najmanje 400 kvadrata (radi obezbeđenja 4 gajne
jedinice od po 100 m2) za šta je neophodno uložiti oko 67.000 evra. Od toga oko
16.000 evra je potrebno investirati u sisteme za ventilaciju i klimatizaciju,
koji moraju da budu instalirani na jednom mestu, zatim oko 10.000 evra u
stalaže (čija visina zavisi od visine objekta, a obično se kreće 3-4 nivoa) i
oko 4.000 evra za izolaciju, osvetljenje i sitne građevinske radove – čime
ukupna investicija za opremanje objekta iznosi oko 30.000 evra. Na to treba
dodati i varijabilne troškove: za obezbeđivanje neophodnih 200 tona komposta
godišnje potrebno je uložiti još oko 20.000 evra, čime ulaganja prve godine
dostižu oko 50.000 evra. Još 17.000 evra neophodno je za kupovinu 80 m3
pokrivke, električnu energiju, vodu i rad četiri radnika. Na primeru
poljoprivrednog gazdinstva članovi gazdinstva umesto za mesečnu plate rade za
zajedničku dobit na kraju poslovne godine. Za kupovinu dehidratora neophodno je
uložiti još 30.000 evra.
Od 400 m2, u pet turnusa godišnje koji se obnavljaju na
2-2,5 meseca, može se očekivati godišnja proizvodnja oko 40 tona šampinjona.
Domaćinstvo svoj optimalni model poslovanja može naći ako šampinjon prodaje
samostalno na zelenim pijacama ili maloprodajama, čime može da ostvari cenu od
oko 1,8 evra za kilogram (veću cenu za oko 0,5 evra/kg u odnosu na
veleprodajne). Prema rečima mr Ivanke Milenković realno je očekivati vraćanje
uloženog za oko tri godine.
Prema kalkulaciji Instituta za ekonomiku poljoprivrede (IEP)
koju nam je dostavio direktor te ustanove prof. dr Jonel Subić, varijabilni
troškovi u proizvodnji šampinjona iznose 19,79 evra/m2, dok su ukupni prihodi
41,38 evra/m2. Bruto zarada je 21,59 evra/m2, što na površini od 400 m2 iznosi
8.636 evra. Za podrumsko gajenje šampinjona na 250 m2 gde je angažovan rad dva
člana gazdinstva, potrebno je uložiti 19.780 evra, godišnja bruto dobit iznosi
21.827 evra (bruto dobit po 1 evru uloženog kapitala je 1,10 evra), a rok
vraćanja kapitala: 1 godina i dva meseca. Prema kalkulaciji IEP, investiciono
ulaganje u program uzgajanja bukovače u plasteniku na 100 m2 neophodno je
uložiti 2.538 evra, godišnja bruto dobit je 1.269 evra (bruto dobit po 1 evru
uloženog kapitala: 0,50 e), a uloženi kapital se vraća za dve godine i jedan
mesec.
Akademik Dragan Škorić izražava zadovoljstvo što je
edukativno-proizvodni centar „Eko fungi“ uspostavio saradnju sa Fondom UN na
univerzitetu u Tokiju i da je to dobar primer spoja nauke i prakse za sadašnje
i buduće odgajivače gljiva. Posebno naglašava značaj organske proizvodnje i
činjenicu da je isplativo prerađivati gljive, a ne prodavati ih sirove.
Nacionalni tim za preporod sela Srbije poziva povratnike i
sve druge zainteresovane građane da ulažu u proizvodnju gljiva, da osnuju poljoprivredno
gazdinstvo i da se udruže u specijalizovane zadruge za gajenje gljiva, koje će
moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta „500 zadruga u 500
sela“. Za sve zainteresovane će biti organizovane stručne posete uspešnim
pečurkarskim proizvodnim centrima, uz savete o tome kako se udružiti u zadrugu.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ministar Krkobabić, akademik Škorić i magistar Milenković: I GLjIVE DONOSE DOBRU ZARADU". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Turistička organizacija Zlatibor planira da napravi zimsku pauzu u radu kampa koristiti za promotivne aktivnosti i učešće na specijalizovanim događajima sajmovi
Ministar Krkobabić, akademik Škorić i magistar Milenković: I GLjIVE DONOSE DOBRU ZARADU
18/06/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Ministarstvo za regionalni razvoj
Foto: Ministarstvo za regionalni razvoj za regionalni razvoj
Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije
ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić odgovarajući na pitanja
povratnika koji žele da ulažu u gajenje gljiva, posle konsultacija sa vrhunskim
stručnjakom za tu oblast magistrom Ivankom Milenković, članom Nacionalnog tima
za preporod sela Srbije, poručuju da ulaganje u proizvodnju gljiva može da bude
isplativ posao.
Gljive su velika grupa raznovrsnih organizama koje čine
posebno carstvo živog sveta Mycota, različito od biljaka, ali i od životinja.
Određene vrste gljiva ljudi upotrebljavaju kao hranu koristeći njihova
plodonosna tela koja sakupljaju u prirodi ili ih uzgajaju. Carstvo gljiva broji
milione vrsta i bez njih život bi bio nezamisliv, jer se gajenjem gljiva rešava
problem prirodnog otpada: ono što je otpad u jednom procesu proizvodnje, u
drugom je sirovina. U svetu se uzgaja svega oko 100 vrsta jestivih gljiva,
najviše na Dalekom istoku. Kod nas je ozbiljniji uzgoj samo šampinjona i
bukovače i vrlo retko ši takija. Šampinjoni su najpopularnije gajene gljive
koje jedino potiču iz Evrope, sve ostale su sa tla Dalekog istoka, pre svega iz
Kine.
Prema informaciji Privredne komore Srbije, Republički zavod
za statistiku Republike Srbije ne prati proizvodnju pečuraka u zaštićenom
prostoru. Na osnovu grube lične procene mr Ivanke Milenković, bazirane na
proceni proizvodnje komposta za proizvodnju šampinjona, godišnja proizvodnja u
Srbiji, iznosi 3.500-4.000 tona šampinjona. Prema podacima Zavoda za zaštitu
prirode Srbije, u 2017. godini je, zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima,
sakupljeno 9.441 tona pečuraka iz prirode, a 2018. godine 9.203 tone, što je
tri puta više u odnosu na 2015. godinu, kada je sakupljeno svega 2.896 tona.
U periodu 2015-2019. godina, Republika Srbija je prosečno
godišnje izvozila pečuraka u vrednosti od oko 5,2 miliona evra i to na tržišta:
Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije. Najveći udeo u izvozu imaju pečurke
koje se sakupljaju iz prirode i to: lisičarke sveže i rashlađene, vrganji
sveži, rashlađeni i sušeni. Tokom 2017. godine Srbija je samo u Rusku
federaciju izvezla 3.647 tona i inkasirala 4,3 miliona evra, najviše izvozom
pečurke roda Agaricus. Uvoz pečuraka je neoporedivo manji: Srbija na godišnjem
nivou uveze oko 20 t pečuraka. U 2019. godini za uvoz pečuraka je plaćeno više
od 70.000 evra. Pečurke roda Agaricus se najviše uvoze iz Hrvatske, dok se
lisičarke uvoze iz Bugarske.
Ministar Milan Krkobabić posebno naglašava da svoju šansu za
zasnivanje isplative proizvodnje gljiva, budući i sadašnji proizvođači mogu da
uvećaju ako se udruže u zadruge:
Milan Krkobabić,ministar bez portfelja
„Podaci da je izvoz pečuraka Srbije veći za čak 75 puta od
uvoza deluje optimistički. Ali, činjenica da najveći deo našeg izvoza čine gljive
sakupljene iz prirode i da količina tih gljiva drastično varira iz godine u
godinu u zavisnosti od vremenskih uslova, jasno nas upućuje na zaključak da u
Srbiji postoje neiskorišćeni resursi za proizvodnju gljiva u kontrolisanim
uslovima. Na putu do konačnog uspeha i dobre zarade naši domaćini bi trebalo da
se udruže u specijalizovane pečurkarske zadruge, u kojima će imati istinsku
šansu da gljive prerađuju i malim dopadljivim pakovanjima osvajaju evropsko i
svetsko tržište. Samo udruženi će moći lakše i brže da kupe dehidrator, koji će
im pomoći da produže rok trajanja šampinjona, biraju kupca i ne zavise od
nakupaca i prekupaca.“
Dr Boris Ivančević, savetnik u Prirodnjačkom muzeju Srbije
podseća na osamdesete godine 20. veka, kada je tadašnja Jugoslavija bila
izvoznik br. 1 sušenih vrganja na svetu, a najveći deo je dolazio upravo iz
Srbije – najviše iz južnih, ali i iz drugih oblasti, Šumadije i zapadne Srbije.
Najvažnije vrste koje se prikupljaju su: vrganj, lisičarka, nekoliko vrsta
mlečica, crna truba i začinska vrsta vilinski klinčić. Postoje i podzemne
gljive koje se u Srbiji sve više sakupljaju uz pomoć posebno dresiranih pasa.
To su nadaleko čuveni tartufi, koji se mogu proizvoditi na poluveštački način
na plantažama sa posebnim sadnicama drveta, čiji se rod može očekivati nakon
8-10 godina. Ipak, naglašava dr Ivančević, prikupljanje gljiva iz prirode u
komercijalne svrhe ne može obezbediti egzistenciju poljoprivrednog gazdinstva,
prvenstveno zbog variranja u količinama koje se mogu sakupiti različitih
godina, kao i variranja njihovih cena.
Da proizvodnja jestivih gljiva u kontrolisanim uslovima,
koja nije radno zahtevna delatnost, može
da bude isplativa za poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji, ilustrije nam mr
Ivanka Milenković, visokospecijalizovani stručnjak za gljive, koja je znanje
sticala na univerzitetu Vagenigen u Holandiji. Sada je na čelu
edukativno-proizvodnog centra „Eko fungi“ u Padinskoj skeli, koji svake godine
poseti 30-ak studenata iz celog sveta, najviše iz: Japana, Tajvana, Kanade,
Afrike, zemalja EU – Holandije, Belgije, Grčke, Hrvatske… Studenti dolaze da
vide skladan spoj niskobudžetnih tehničkih i tehnoloških rešenja uz visoku
primenu znanja, koji u zaokruženom procesu proizvodnje, počev od komposta do
dehridriranih šampinjona, daje kvalitet i donosi zaradu. O tome svedoči
organska proizvodnja oko 100 tona sirovih šampinjona godišnje (na oko 1.700 m2
sa ukupno 12 zaposlenih) i 30 tona bukovače, od čega se proizvede 8-10 t
dehidriranih šampinjona i oko 2 t bukovače. I sve se to izveze u Dansku i
Belgiju, a očekuje se izvoz u Kuvajt i Veliku Britaniju.
Prema rečima mr Milenković, četvoročlano poljoprivredno
gazdinstvo u Srbiji u postojećem prostoru može da ima održivu proizvodnju
šampinjona na površini od najmanje 400 kvadrata (radi obezbeđenja 4 gajne
jedinice od po 100 m2) za šta je neophodno uložiti oko 67.000 evra. Od toga oko
16.000 evra je potrebno investirati u sisteme za ventilaciju i klimatizaciju,
koji moraju da budu instalirani na jednom mestu, zatim oko 10.000 evra u
stalaže (čija visina zavisi od visine objekta, a obično se kreće 3-4 nivoa) i
oko 4.000 evra za izolaciju, osvetljenje i sitne građevinske radove – čime
ukupna investicija za opremanje objekta iznosi oko 30.000 evra. Na to treba
dodati i varijabilne troškove: za obezbeđivanje neophodnih 200 tona komposta
godišnje potrebno je uložiti još oko 20.000 evra, čime ulaganja prve godine
dostižu oko 50.000 evra. Još 17.000 evra neophodno je za kupovinu 80 m3
pokrivke, električnu energiju, vodu i rad četiri radnika. Na primeru
poljoprivrednog gazdinstva članovi gazdinstva umesto za mesečnu plate rade za
zajedničku dobit na kraju poslovne godine. Za kupovinu dehidratora neophodno je
uložiti još 30.000 evra.
Od 400 m2, u pet turnusa godišnje koji se obnavljaju na
2-2,5 meseca, može se očekivati godišnja proizvodnja oko 40 tona šampinjona.
Domaćinstvo svoj optimalni model poslovanja može naći ako šampinjon prodaje
samostalno na zelenim pijacama ili maloprodajama, čime može da ostvari cenu od
oko 1,8 evra za kilogram (veću cenu za oko 0,5 evra/kg u odnosu na
veleprodajne). Prema rečima mr Ivanke Milenković realno je očekivati vraćanje
uloženog za oko tri godine.
Prema kalkulaciji Instituta za ekonomiku poljoprivrede (IEP)
koju nam je dostavio direktor te ustanove prof. dr Jonel Subić, varijabilni
troškovi u proizvodnji šampinjona iznose 19,79 evra/m2, dok su ukupni prihodi
41,38 evra/m2. Bruto zarada je 21,59 evra/m2, što na površini od 400 m2 iznosi
8.636 evra. Za podrumsko gajenje šampinjona na 250 m2 gde je angažovan rad dva
člana gazdinstva, potrebno je uložiti 19.780 evra, godišnja bruto dobit iznosi
21.827 evra (bruto dobit po 1 evru uloženog kapitala je 1,10 evra), a rok
vraćanja kapitala: 1 godina i dva meseca. Prema kalkulaciji IEP, investiciono
ulaganje u program uzgajanja bukovače u plasteniku na 100 m2 neophodno je
uložiti 2.538 evra, godišnja bruto dobit je 1.269 evra (bruto dobit po 1 evru
uloženog kapitala: 0,50 e), a uloženi kapital se vraća za dve godine i jedan
mesec.
Akademik Dragan Škorić izražava zadovoljstvo što je
edukativno-proizvodni centar „Eko fungi“ uspostavio saradnju sa Fondom UN na
univerzitetu u Tokiju i da je to dobar primer spoja nauke i prakse za sadašnje
i buduće odgajivače gljiva. Posebno naglašava značaj organske proizvodnje i
činjenicu da je isplativo prerađivati gljive, a ne prodavati ih sirove.
Nacionalni tim za preporod sela Srbije poziva povratnike i
sve druge zainteresovane građane da ulažu u proizvodnju gljiva, da osnuju poljoprivredno
gazdinstvo i da se udruže u specijalizovane zadruge za gajenje gljiva, koje će
moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta „500 zadruga u 500
sela“. Za sve zainteresovane će biti organizovane stručne posete uspešnim
pečurkarskim proizvodnim centrima, uz savete o tome kako se udružiti u zadrugu.
INFORMATIVNA SLUŽBA
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Ministar Krkobabić, akademik Škorić i magistar Milenković: I GLjIVE DONOSE DOBRU ZARADU". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.