Klimatski faktori su jako bitan činilac jedne uspešne voćarske proizvodnje , kaže dr Darko Jevremović, stručnjak za voćarstvo. Zbog toga što je sve izraženija promena klime, rejon gajenja pojedinih voćnih vrsta koje su karakteristične za određeno podneblje značajno je sužen, kaže on . Dr Jevremović dodaje da se ipak problemi donekle mogu preduprediti preduzimanjem određenih preventivnih mera .
Pozni prolećni mrazevi, učestala pojava grada, visoke letnje temperature , suša , neki su od parametara koji karakterišu klimu poslednjih 20- tak godina i koji su doveli do klimatskih promena koje nikako ne odgovaraju poljoprivrednicima , a prvenstveno voćarima. Ovakva situacija ostavlja velike posledice kako na kvalitet ploda, tako i na prinos. ,,Poznih prolećnih mrazev a bilo je i ove godine. Delimično su oštećene kajsije i breskve u čačanskom kraju. Doduše u malom broju voćnjaka , ali ipak došlo je do te pojave i upravo to je jedan od faktora koji ograničava voćarstvo u našem kraju i na koje voćari i kad a planiraju proizvodnju u nekom narednom periodu moraju puno da obrate pažnju i pored svih onih mera i preduslova i radnji za uspešno gajenje voća”, kaže dr Jevremović.
Uprkos klimatskim promenama pojedine voćne vrste poput jabuke ili šljive mogu i dalje da se gaje na određenim lokalitetima. Dok je za kajsiju ili breskvu rejon sužen , pa ovom voću više ne odgovaraju ni podneblja koja su karakteristična za njih i gde su do sada proizvodili voćari ove voćne vrste upravo zbog klimatskih promena , kaže dr Jevremović. Naglašava da bi trebalo sve uraditi pre zasnivanja samog zasada , a i sada kada govorimo o postojećim zasadima da bi se predupredili problemi. Naravno, u toku proizvodnje postoje i neke mere zaštite, konkretno od poznih prolećnih mrazeva, od grada. ,, Nekada i pored primene svih mera voćari ne mogu d a zaštite svoje voćnjake ukoliko recimo mrazevi budu ispod svih temperatura koje ne mogu da zaštite ni svi sistemi . Tada su prepušteni prirodi. Ali , treba uraditi sve da se rizik smanji na najmanju moguću meru”, kazao nam je dr Darko Jevremović.
Organizovanje predavanja u kojima aktivno učestvuju proizvođači jedan su od načina da se ukaže na probleme koji su posledica klimatskih promena . Saradnjom struke i nauke sa jedne strane i poljoprivrednika sa druge , može se doći do optimalnih i visokih prinosa i visokog kvaliteta ploda, rekao je naš sagovornik .
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Klima, važan faktor u voćarskoj proizvodnji ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Turistička organizacija Zlatibor planira da napravi zimsku pauzu u radu kampa koristiti za promotivne aktivnosti i učešće na specijalizovanim događajima sajmovi
Klimatski faktori su jako bitan činilac jedne uspešne voćarske proizvodnje , kaže dr Darko Jevremović, stručnjak za voćarstvo. Zbog toga što je sve izraženija promena klime, rejon gajenja pojedinih voćnih vrsta koje su karakteristične za određeno podneblje značajno je sužen, kaže on . Dr Jevremović dodaje da se ipak problemi donekle mogu preduprediti preduzimanjem određenih preventivnih mera .
Pozni prolećni mrazevi, učestala pojava grada, visoke letnje temperature , suša , neki su od parametara koji karakterišu klimu poslednjih 20- tak godina i koji su doveli do klimatskih promena koje nikako ne odgovaraju poljoprivrednicima , a prvenstveno voćarima. Ovakva situacija ostavlja velike posledice kako na kvalitet ploda, tako i na prinos. ,,Poznih prolećnih mrazev a bilo je i ove godine. Delimično su oštećene kajsije i breskve u čačanskom kraju. Doduše u malom broju voćnjaka , ali ipak došlo je do te pojave i upravo to je jedan od faktora koji ograničava voćarstvo u našem kraju i na koje voćari i kad a planiraju proizvodnju u nekom narednom periodu moraju puno da obrate pažnju i pored svih onih mera i preduslova i radnji za uspešno gajenje voća”, kaže dr Jevremović.
Uprkos klimatskim promenama pojedine voćne vrste poput jabuke ili šljive mogu i dalje da se gaje na određenim lokalitetima. Dok je za kajsiju ili breskvu rejon sužen , pa ovom voću više ne odgovaraju ni podneblja koja su karakteristična za njih i gde su do sada proizvodili voćari ove voćne vrste upravo zbog klimatskih promena , kaže dr Jevremović. Naglašava da bi trebalo sve uraditi pre zasnivanja samog zasada , a i sada kada govorimo o postojećim zasadima da bi se predupredili problemi. Naravno, u toku proizvodnje postoje i neke mere zaštite, konkretno od poznih prolećnih mrazeva, od grada. ,, Nekada i pored primene svih mera voćari ne mogu d a zaštite svoje voćnjake ukoliko recimo mrazevi budu ispod svih temperatura koje ne mogu da zaštite ni svi sistemi . Tada su prepušteni prirodi. Ali , treba uraditi sve da se rizik smanji na najmanju moguću meru”, kazao nam je dr Darko Jevremović.
Organizovanje predavanja u kojima aktivno učestvuju proizvođači jedan su od načina da se ukaže na probleme koji su posledica klimatskih promena . Saradnjom struke i nauke sa jedne strane i poljoprivrednika sa druge , može se doći do optimalnih i visokih prinosa i visokog kvaliteta ploda, rekao je naš sagovornik .
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Klima, važan faktor u voćarskoj proizvodnji ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Na osnovu izjava privrednika u školskoj 2024 /25, na nivou Srbije zahtev za obrazovanje po dualnom modelu podnelo je više od 4 400 učenika za u sistem dualnog obrazovanja
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.