Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici

Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici

10/10/2022

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

Među  jesenjim  poslovima  u selima  ovih  dana značajno  mesto   zauzima  i   pečenje  rakije. Mi  smo  posetili  domaćinstvo  Mihaila  Rajičića  iz  Prislonice  kod  Čačka  koji  decenijama  unazad  ovo  piće priprema  na tadicionalan  način . Rakiju  od  šljive  peče  u  lampeku  starom    nekoliko   decenija.  Posao  je   privodio  kraju  obavljajući  postupak  ponovne  destilacije  ili  prepeka  dobijajući  tako  rakiju  prepečenicu .

       U   domaćinstvu  Mihaila  Rajičića  iz  Prislonice  tri  dana  se  nije  gasio  lampek  .  Pekla se    rakija  od  šljive uz  dobro  poznatu   tehnologiju  koja  se  godinama   ne  menja    jer  se   dobija  proizvod  odličnog  kvaliteta. Rajičić  je  kazan   nasledio   od  svojih  predaka , postupak  takođe i  tako  godinama.  Ono  bez  čega  ne  počinje  i   ne  završava   posao  je  zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo  brat  i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je  stric iz  komšiluka i pitao  gde nam je zvono .Onda  je  usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora  d ase okači  zvono i da se  označi početak pečenja  rakije. Ja sam  našao  jedno staro zvono u kući ,  okačio g a i od te  godine  to zvono ide uz kazan  i kada  počinjemo da  pečemo  rakiju  mi udarimo u  zvonce  da  oglasimo početak pečenja i takođe ,  na kraju   udarimo  u zvonce  kao znak  da smo završili  sa  poslom“,  priča naš domaćin Mihailo  Rajičić . Pripreme  za  pečenje  rakije  traju  prilično  dugo.  Prethodi  kupljenje  šljiva ,  njihovo  odlaganje  u  plastične  kace . Popularna  džibra  tu  stoji od  21 do  25  dana.  Tek  kada  se  formira  komina   pali  se  lampek i  počinje  proces  destilacije , objašnjava  glavni  majstor za  pečenje  rakije  ili popularni kazandžija Rajko  Jovović.,, U kazan se  sipa  džibra,  on se  napuni . Zapremina mu je  200 litara.Kazan se  zatvori, loži se  vatra.Kada provri džibra  ,  stvara se  para. Para ide  kroz lulu. U  kileru ili  hladnjaku  kondenzuje se  para  i   stvara se  kondenz, rakija ili  patoka“, kaže Jovović.  Jačinu  rakije  određuje  domačin. Da li će  biti  20 i  nešto  gradi   ili  slabija  individualna je  stvar. Grad  sa  termometrom  je  uredjaj   koji  pokazuje jačinu  rakije.

       Vatra u  kazanu  ne  sme  biti  previše  jaka da bi bila  odgovarajuća  tempertatura   vode  u  posudi  za  hlađenje ,  kažu  stručnjaci.  Pomogla  je  i  naša reporterka  da  se vatra  ne ugasi i  da se osim  rakije   ispeku    i  krompirići . Pekla se ranije i  slaninica da se  zamezi ,  da  se  okupe  rođaci , komšije   i  to  je  imalo  posebnu  draž.  Danas  ,  naš  domaćin  Mihailo  Rajičić  samo  evocira   uspomene  na to lepo  vreme  koje  se  neće  vratiti  .   Privodilo se  polako  kraju   pečenje  rakije  u  domaćinstvu  Rajičića u  Prislonici.  Ovo  piće mora sada  da  odleži  ,  odnosno  da  prođe  određeno  vreme  starenja  .  Stručnjaci  kažu  da  je  minimalno  razdoblje    starenja  od  8 do  10  nedelja  .

Kako  su  počeli  ,  tako  su i završili  pečenje  rakuje. Uz  zvono  i  nazdravlje  sa  našom  ekipom, ali  sa  rakijom  koja je  odležala   jer  ovogodišnja  , čili  smo  ide u  burad  gde  će dobiti  odličan i  miris i ukus. 

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

LAŽNI MED OZBILJAN PROBLEM

Problem lažnog krivotvorenog meda je problem sa kojima se pčelari susreću već dugi niz godina

Malinari očekuju da otkupna cena maline bude od 350 do 450dinara

Malina se u ovom trenutku nalazi u fazi intenzivnog porasta pupoljka koji su ove godine, prema proceni proizvodjača, u lošem stanju

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Čačak organizovala je prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja na području Moravičkog okruga, u Čačku

Poslodavcima je data mogućnost da koriste različite mere za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih lica.

Konkurs za podsticajna sredstva u poljoprivredi

Načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj, Vladimir Gojgić  napominje  da je u 2023. u budžetu bilo 67,5  miliona, a utrošeno je oko 52 i po miliona dinara.

Članice PU „Nadežda Petrović“ u poseti Udruženju poslovnih žena “Fam” iz Ljubljane

Planirani su razgovori o uspostavljanju buduće saradnje preduzetnica iz dve države, Srbije i Slovenije kao i razgovori o cirkularnoj ekonomiji, reciklaži tekstila i drugog materijala. 

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
145

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici

10/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

Među  jesenjim  poslovima  u selima  ovih  dana značajno  mesto   zauzima  i   pečenje  rakije. Mi  smo  posetili  domaćinstvo  Mihaila  Rajičića  iz  Prislonice  kod  Čačka  koji  decenijama  unazad  ovo  piće priprema  na tadicionalan  način . Rakiju  od  šljive  peče  u  lampeku  starom    nekoliko   decenija.  Posao  je   privodio  kraju  obavljajući  postupak  ponovne  destilacije  ili  prepeka  dobijajući  tako  rakiju  prepečenicu .

       U   domaćinstvu  Mihaila  Rajičića  iz  Prislonice  tri  dana  se  nije  gasio  lampek  .  Pekla se    rakija  od  šljive uz  dobro  poznatu   tehnologiju  koja  se  godinama   ne  menja    jer  se   dobija  proizvod  odličnog  kvaliteta. Rajičić  je  kazan   nasledio   od  svojih  predaka , postupak  takođe i  tako  godinama.  Ono  bez  čega  ne  počinje  i   ne  završava   posao  je  zvono .,, Priča datira unazad 40 godina kada smo  brat  i j a samostalno počeli da pečemo rakiju. Došao je  stric iz  komšiluka i pitao  gde nam je zvono .Onda  je  usledilo naše pitanje, kakvo zvono. Sinovac , kaže, mora  d ase okači  zvono i da se  označi početak pečenja  rakije. Ja sam  našao  jedno staro zvono u kući ,  okačio g a i od te  godine  to zvono ide uz kazan  i kada  počinjemo da  pečemo  rakiju  mi udarimo u  zvonce  da  oglasimo početak pečenja i takođe ,  na kraju   udarimo  u zvonce  kao znak  da smo završili  sa  poslom“,  priča naš domaćin Mihailo  Rajičić . Pripreme  za  pečenje  rakije  traju  prilično  dugo.  Prethodi  kupljenje  šljiva ,  njihovo  odlaganje  u  plastične  kace . Popularna  džibra  tu  stoji od  21 do  25  dana.  Tek  kada  se  formira  komina   pali  se  lampek i  počinje  proces  destilacije , objašnjava  glavni  majstor za  pečenje  rakije  ili popularni kazandžija Rajko  Jovović.,, U kazan se  sipa  džibra,  on se  napuni . Zapremina mu je  200 litara.Kazan se  zatvori, loži se  vatra.Kada provri džibra  ,  stvara se  para. Para ide  kroz lulu. U  kileru ili  hladnjaku  kondenzuje se  para  i   stvara se  kondenz, rakija ili  patoka“, kaže Jovović.  Jačinu  rakije  određuje  domačin. Da li će  biti  20 i  nešto  gradi   ili  slabija  individualna je  stvar. Grad  sa  termometrom  je  uredjaj   koji  pokazuje jačinu  rakije.

       Vatra u  kazanu  ne  sme  biti  previše  jaka da bi bila  odgovarajuća  tempertatura   vode  u  posudi  za  hlađenje ,  kažu  stručnjaci.  Pomogla  je  i  naša reporterka  da  se vatra  ne ugasi i  da se osim  rakije   ispeku    i  krompirići . Pekla se ranije i  slaninica da se  zamezi ,  da  se  okupe  rođaci , komšije   i  to  je  imalo  posebnu  draž.  Danas  ,  naš  domaćin  Mihailo  Rajičić  samo  evocira   uspomene  na to lepo  vreme  koje  se  neće  vratiti  .   Privodilo se  polako  kraju   pečenje  rakije  u  domaćinstvu  Rajičića u  Prislonici.  Ovo  piće mora sada  da  odleži  ,  odnosno  da  prođe  određeno  vreme  starenja  .  Stručnjaci  kažu  da  je  minimalno  razdoblje    starenja  od  8 do  10  nedelja  .

Kako  su  počeli  ,  tako  su i završili  pečenje  rakuje. Uz  zvono  i  nazdravlje  sa  našom  ekipom, ali  sa  rakijom  koja je  odležala   jer  ovogodišnja  , čili  smo  ide u  burad  gde  će dobiti  odličan i  miris i ukus. 

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kazandžija vatru založio u domaćinstvu Mihaila Rajičića u Prislonici". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

LAŽNI MED OZBILJAN PROBLEM

Problem lažnog krivotvorenog meda je problem sa kojima se pčelari susreću već dugi niz godina

Malinari očekuju da otkupna cena maline bude od 350 do 450dinara

Malina se u ovom trenutku nalazi u fazi intenzivnog porasta pupoljka koji su ove godine, prema proceni proizvodjača, u lošem stanju

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Čačak organizovala je prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja na području Moravičkog okruga, u Čačku

Poslodavcima je data mogućnost da koriste različite mere za podsticaj zapošljavanja nezaposlenih lica.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up