Jedni koji bi u doba epidemije mogli više da zarade, jesu oni koji se bave seoskim turizmom. Pored prirode, karta na koju igraju da bi privukli što više gostiju, jeste dobra hrana. A tu se otvara mogućnost za zaradu i drugih seljana.
Kad se jedno domaćinstvo odluči da otvori vrata za turiste, onda posla ima i za komšije.
“Imali smo negativno iskustvo sa mlekarama, a ovo za sad prešli smo da radimo sa ovim ljudima, zadovoljni smo, fina je saradnja, tačni su, na vreme plaćaju, ja sam prezadovoljna što se tiče njih”, navodi Nada Jovanović iz Zdravčića.
“Odlazi od mene krompira, mogu neko jagnje da im dam, krompira, može i pasulja, paradajz neki. Tako znate”, kaže Ana Radičević iz Gornje Kravarice.
Od uzgoja mangulica u etno-domaćinstvu u Kravarici, prihod ostvaruju i Gučanci koji zbog koronavirusa nemaju posla kao prethodnih sezona.
Majstori za pečenje zaslužni su za aromu mesa, od kojeg je i pretop, kažu, zdraviji.
“Od običnog praseta od moče bezmalo nemaš ništa, a od mangulice prava masnoća”, priča Žiko Ranović iz Guče.
Nisu profesionalni kuvari, ali kažu da mogu da pariraju profesionalcima – domaćim jelima i dragačevskim hajdučkim ćevapom.
“Po receptima proverenih domaćica radimo. Znači ti neki provereni recepti ovde se i dan danas koriste”, kaže Slađana Radičević, kuvarica u etno-domaćinstvu.
Duško Radičević, radnik i pomoćni kuvar u etno-domaćinstvu, objašnjava da meso mora biti isključivo od mangulice, ne može biti ni plećka, već, dodaje, isključivo vrat.
Sa bečkom diplomom u džepu i posle usavršavanja u Las Vegasu, Aleksandra se posvetila porodičnom poslu na selu.
“Umesto da ostanem negde u nekoj drugoj zemlji i da to dajem svoje znanje i iskustvo da pružam nekoj drugoj zemlji, ja sam se ipak odlučila da sve to što sam videla i naučila ipak donesem u našu Srbiju”, ističe Aleksandra Radičević, etno-domaćinstvo “Vajati” u Gornjoj Kravarici.
Pa tako i da putevi hrane postanu dvosmerni. Sve više je gostiju koji žele da u svom domu uživaju u namirnicama za koje znaju poreklo.
Na taj način održava se i lanac poljoprivrednika do naredne sezone, kada će nekim novim adutima i gostoprimstvom pokazati svu lepotu srpskog sela.