,, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo
,, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo
18/05/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
,,Čačanska rodna“ je prva sorta šljive koja je stvorena u čačanskom Institutu za voćarstvo tačno pre 48 godina. Izdvojila se u grupi od tadašnjih pet sorti koje takođe zauzimaju značajno mesto u sortimentu ovog voća. Na čelu tima istraživača i stvaralaca bio je dr Staniša Paunović, a sa njim u timu bili su dr Milisav Gavrilović, osnivač i prvi direktor Instituta i dr Petar Mišić. ,,Čačanska rodna“ nastala je ukrštanjem američke sorte Stenlej i autohtone iz naših krajeva ,,Požegače. Posle 80-tih godina na Institutu je stvoreno još 18 sorti šljive zaslugom stručnjaka ove naučnoistraživačke institucije .
I posle skoro 50 godina interesovanje za sortom šljive ,,Čačanska rodna“ ne jenjava. Prva je sorta koja je pronela ime Čačka širom sveta kroz svoj naziv. A sve je počelo daleke 1946 . godine osnivanjem Instituta za voćarstvo . Iz grupe od prvih pet stvorenih sorti šljive na institutu, čačanska rodna je najpribližnija po svom kvalitetu sorti Požegača, kaže dr Darko Jevremović. ,, Ima tu aromu , ukus, visok sadržaj šećer a, ali j e delimično povukla i tu osetljivost na virus šarke šljive . Ona se može kod nas gajiti bez problema , ali naravno treb a ispuniti sve one zahteve koje kao sorta ima. To je sorta srednje krupnih plodova. Uglavnom su to plodovi veličine od 20 do 25 grama. Sazreva u uslovima Čačka sredinom avgusta. Jako puno šećera ima i sorta je koj a je kombinovanih svojstava. Može se jesti u svežem stanju, može se smrzavati, preraživati u rakiju, što je za Srbiju najbitnije , ali svi proizvodi koji se od nje dobijaju kao što je pekmez , džem, slatko ili bilo št a drugo je sa visokim sadržajem šećera tako da je jako pogodna z a preradu“m priča dr Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.
Stručnjaci za voćarstvo nisu stali sa istraživanjima u ovoj oblasti , ali su tek osamdesetih godina ponovo priznate nove sorte šljive. Od tada do danas u Institutu za voćarstvo stvoreno je još 18 sorti ovog voća kao što su Valjevka, Jelica, Valerija , Nada, Lana.
U 2018. priznate su sorte Divna i Petra . Plodovi su srednje veličine slični veličini Čačanske rodne. Njihov adut je vreme zrenja . To je sredina septembra kada na tržištu ima malo plodova šljive . Mogu se čuvati mesec dana u hladnjači . U 2019. Priznata je rana sorta Lana . Sazreva početkom jula, a plodovi su joj krupni i slatki.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
,, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo
18/05/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
,,Čačanska rodna“ je prva sorta šljive koja je stvorena u čačanskom Institutu za voćarstvo tačno pre 48 godina. Izdvojila se u grupi od tadašnjih pet sorti koje takođe zauzimaju značajno mesto u sortimentu ovog voća. Na čelu tima istraživača i stvaralaca bio je dr Staniša Paunović, a sa njim u timu bili su dr Milisav Gavrilović, osnivač i prvi direktor Instituta i dr Petar Mišić. ,,Čačanska rodna“ nastala je ukrštanjem američke sorte Stenlej i autohtone iz naših krajeva ,,Požegače. Posle 80-tih godina na Institutu je stvoreno još 18 sorti šljive zaslugom stručnjaka ove naučnoistraživačke institucije .
I posle skoro 50 godina interesovanje za sortom šljive ,,Čačanska rodna“ ne jenjava. Prva je sorta koja je pronela ime Čačka širom sveta kroz svoj naziv. A sve je počelo daleke 1946 . godine osnivanjem Instituta za voćarstvo . Iz grupe od prvih pet stvorenih sorti šljive na institutu, čačanska rodna je najpribližnija po svom kvalitetu sorti Požegača, kaže dr Darko Jevremović. ,, Ima tu aromu , ukus, visok sadržaj šećer a, ali j e delimično povukla i tu osetljivost na virus šarke šljive . Ona se može kod nas gajiti bez problema , ali naravno treb a ispuniti sve one zahteve koje kao sorta ima. To je sorta srednje krupnih plodova. Uglavnom su to plodovi veličine od 20 do 25 grama. Sazreva u uslovima Čačka sredinom avgusta. Jako puno šećera ima i sorta je koj a je kombinovanih svojstava. Može se jesti u svežem stanju, može se smrzavati, preraživati u rakiju, što je za Srbiju najbitnije , ali svi proizvodi koji se od nje dobijaju kao što je pekmez , džem, slatko ili bilo št a drugo je sa visokim sadržajem šećera tako da je jako pogodna z a preradu“m priča dr Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.
Stručnjaci za voćarstvo nisu stali sa istraživanjima u ovoj oblasti , ali su tek osamdesetih godina ponovo priznate nove sorte šljive. Od tada do danas u Institutu za voćarstvo stvoreno je još 18 sorti ovog voća kao što su Valjevka, Jelica, Valerija , Nada, Lana.
U 2018. priznate su sorte Divna i Petra . Plodovi su srednje veličine slični veličini Čačanske rodne. Njihov adut je vreme zrenja . To je sredina septembra kada na tržištu ima malo plodova šljive . Mogu se čuvati mesec dana u hladnjači . U 2019. Priznata je rana sorta Lana . Sazreva početkom jula, a plodovi su joj krupni i slatki.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",, Čačanska rodna”, prva sorta šljive stvorena u Institutu za voćarstvo". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Braća Miloš i Mladen Pavlović bave se i proizvodnjom domaćih proizvoda. Gosti mogu da očekuju tradicionalne dragačevske specijalitete po kojima je poznat ovaj kraj.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.