Regionalna razvojna agencija Zlatibor počela je pre tri godine otvaranje degustacionih centara u zapadnoj Srbiji. Turisti posećuju proizvođače rakije, mlečnih i suhomesnatih proizvoda i probaju namirnice. Zdrava hrana je adut kojim ekonomski mogu da se ojačaju seoska domaćinstva, ali i pospeši turizam u Srbiji.
U domaćinstvu Zarića u Mačkatu ni nedeljom nema odmora. Priprema se trpeza za goste koji će degustirati zlatiborske suhomesnate proizvode.
“Hranimo stoku nemodifikovanom hranom. Tako da je to jedna ispaša, na prirodnoj travi, hrani se kukuruzom, hrani se ječmom, hrani se da li pšenicom”, rekao je Miloš Zarić iz Degustacionog centra suhomesnatih proizvoda Mačkat.
Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije zapadne Srbije, kaže da imaju dvadeset degustacionih centara na području te turističke regije, koje posećuju organizovane turističke grupe.
“Gastroturizam je i često osnovni motiv posete našoj destinaciji”, kaže Rađen.
Prethodne godine je zabeleženo oko milion i pet stotina hiljada noćenja u zapadnoj Srbiji.
Sve je više turista i u degustacionim centrima, a time se ekonomski jača selo. Širom Evrope u takvim centrima dostupni su ukusi podneblja, a Srbija je jedinstvena jer mnogo toga nudi besplatno.
“Bili smo u Austriji, Italiji, tamo nisu ljudi tako ljubazni kao ovde i priroda i sve to nas fascinira”, ispričao je Dušan Polšej iz Trbovlja.
Jurka Redenšek iz Trbovlja smatra da svi dolaze na Zlatibor da se malo razdišu.
“Najlepši smo. Znači, hrana je u pitanju”, kaže Miloš Zarić.
Srpski proizvođači tradicionalnih proizvoda prilagođavaju se standardima u bezbednosti hrane koji važe u Evropskoj uniji i drugim zemljama zapadne Evrope.
Zlatiborci vole da kažu da i Srbija ima zapad, koji je jedinstven po gastronomiji ne samo u Evropi već i u svetu.