ZIMSKA REZIDBA VOĆA SE PRIVODI KRAJU 

ZIMSKA REZIDBA VOĆA SE PRIVODI KRAJU 

29/03/2025

Autor: 

Info Press

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Mart je  poslednji mesec kada se može obaviti zimska rezidba voćaka, ali stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užicr, upozoravaju da treba voditi računa o temperaturama i fazi vegetacije. Ako su pupoljci već krenuli da se otvaraju, kasna rezidba može oslabiti biljku. 

Zimska rezidba voća privodi se kraju. Ona se najčešće sprovodi u januaru i februara, ali ukoliko temperature nisu previsoke može se obaviti i u martu. Zato se preporučuje da se rezidba završi pre nego što temperature porastu a vegatacija bude ubrzana:

-U ovom periodu je najvažnija agrotehnička mera koja se izvodi u voćnjacima je zimska rezidba koju ljudi uglavnom već privode kraju. Trebalo bi već da većina voćaka bude orezano i spremno da uđe u vegetaciju koja se očekuje u narednom periodu. Biče nagli porast temperatura tako da bi trebalo da već imamo početak vegetacije. Rezidba je jedna od najvažnijih mera koju imamo u voćarstvu . Njen značaj se ogleda u tome da održavamo balans između vegetativnog porasta i rodnosti, obnavljamo to rodno drvo i podmlađujemo voćku- kaže Aleksandar Zujalović savetnik za voćarstvo PSSS Užice

Dobar rez može doneti i bogat rod, ali treba znati kako rez napraviti. Zato rezidbu treba da rade ljudi koji imaju znanje i iskustvo, jer nepravilno orezivanje voća može doneti velike štete, posebno mladim voćkama:

-Te greške koje se naprave u početku, vrlo se teško kasnije ispravljaju. Potreban je jedan period od dve, tri pa čak negde i pet godina da bi mi greške koje napravimo u ovom periodu mogli kasnije da dovedemo u red- kaže Zujalović.  

Nakon orezivanja voćaka, od velikog značaja je da se sprovede nekoliko mera kako bi rezovi pravilno zarasli, u prvom redu premazivanje rane kalemarskim voskom i uraditi plavo prskanje bakarnim  preparatom:

-Velike preseke bi trebalo zaštititi ili ih premazati nekim kalemarskim voskom, mžemo to raditi i tutkalom, ali klemarski vosak je najprirodnija i najbolja stvar kojom bismo mogli da zaštitimo te velike preseke. Može doći čak i do prodora raznih bakterija i nečega, tako da treba težiti ka tome- poručuje Zujalović.

Stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užica savetuju voćarima, što u užičkom kraju nije slučaj, da kao jednu od važnih agrotehničkih mera koriste povijanje grana mladih voćaka. Ova tehnika doprinosi boljem rastu, jačanju krošnje, kao i lakšoj berbi. Posebno je to važno  kod jabuka i krušaka, breskvii kajsija, kao i kod trešanja i višanja.   

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "ZIMSKA REZIDBA VOĆA SE PRIVODI KRAJU ". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Užički prosvetari  i zdravstveni radnici podržali studentske zahteve

Protest „I mi smo uz vas“ u Užicu je završen je šetnjom glavnom ulicom i   bukom ispred Gradske kuće.

PRVI APRIL DAN OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA 

I ove godine Užičani su planirali akciju pošumljavanja na Jelovoj Gori, kao i radnu akciju u Valjaonici bakra u Sevojnu

Ne znaš koju školu,  ili fakultet da upišeš? Uradi test profesionalne orjentacije

Naučno tehnološkog parka  biče održana prezentacija kako bi se omogućilo mladima da saznaju kako na pravi način da odaberu profesiju

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK, 1. APRIL 2025. GODINE

Ujutro i pre podne, kiša će biti češća na jugozapadu, jugu i istoku, a posle podne se padavine mogu očekivati i u ostalim krajevima, uključujući Vojvodinu

Sve veće količine otpada  u životnoj sredini  glavna su odlika savremene potrošačke civilizacije

Srbija je suočena sa nizom problema u oblasti upravljanja životnom sredinom

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
6

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

ZIMSKA REZIDBA VOĆA SE PRIVODI KRAJU 

29/03/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Mart je  poslednji mesec kada se može obaviti zimska rezidba voćaka, ali stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užicr, upozoravaju da treba voditi računa o temperaturama i fazi vegetacije. Ako su pupoljci već krenuli da se otvaraju, kasna rezidba može oslabiti biljku. 

Zimska rezidba voća privodi se kraju. Ona se najčešće sprovodi u januaru i februara, ali ukoliko temperature nisu previsoke može se obaviti i u martu. Zato se preporučuje da se rezidba završi pre nego što temperature porastu a vegatacija bude ubrzana:

-U ovom periodu je najvažnija agrotehnička mera koja se izvodi u voćnjacima je zimska rezidba koju ljudi uglavnom već privode kraju. Trebalo bi već da većina voćaka bude orezano i spremno da uđe u vegetaciju koja se očekuje u narednom periodu. Biče nagli porast temperatura tako da bi trebalo da već imamo početak vegetacije. Rezidba je jedna od najvažnijih mera koju imamo u voćarstvu . Njen značaj se ogleda u tome da održavamo balans između vegetativnog porasta i rodnosti, obnavljamo to rodno drvo i podmlađujemo voćku- kaže Aleksandar Zujalović savetnik za voćarstvo PSSS Užice

Dobar rez može doneti i bogat rod, ali treba znati kako rez napraviti. Zato rezidbu treba da rade ljudi koji imaju znanje i iskustvo, jer nepravilno orezivanje voća može doneti velike štete, posebno mladim voćkama:

-Te greške koje se naprave u početku, vrlo se teško kasnije ispravljaju. Potreban je jedan period od dve, tri pa čak negde i pet godina da bi mi greške koje napravimo u ovom periodu mogli kasnije da dovedemo u red- kaže Zujalović.  

Nakon orezivanja voćaka, od velikog značaja je da se sprovede nekoliko mera kako bi rezovi pravilno zarasli, u prvom redu premazivanje rane kalemarskim voskom i uraditi plavo prskanje bakarnim  preparatom:

-Velike preseke bi trebalo zaštititi ili ih premazati nekim kalemarskim voskom, mžemo to raditi i tutkalom, ali klemarski vosak je najprirodnija i najbolja stvar kojom bismo mogli da zaštitimo te velike preseke. Može doći čak i do prodora raznih bakterija i nečega, tako da treba težiti ka tome- poručuje Zujalović.

Stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užica savetuju voćarima, što u užičkom kraju nije slučaj, da kao jednu od važnih agrotehničkih mera koriste povijanje grana mladih voćaka. Ova tehnika doprinosi boljem rastu, jačanju krošnje, kao i lakšoj berbi. Posebno je to važno  kod jabuka i krušaka, breskvii kajsija, kao i kod trešanja i višanja.   

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "ZIMSKA REZIDBA VOĆA SE PRIVODI KRAJU ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Užički prosvetari  i zdravstveni radnici podržali studentske zahteve

Protest „I mi smo uz vas“ u Užicu je završen je šetnjom glavnom ulicom i   bukom ispred Gradske kuće.

PRVI APRIL DAN OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA 

I ove godine Užičani su planirali akciju pošumljavanja na Jelovoj Gori, kao i radnu akciju u Valjaonici bakra u Sevojnu

Ne znaš koju školu,  ili fakultet da upišeš? Uradi test profesionalne orjentacije

Naučno tehnološkog parka  biče održana prezentacija kako bi se omogućilo mladima da saznaju kako na pravi način da odaberu profesiju

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up