Zaštita geografskog porekla miokovačke kajsije, veliki posao koji očekuje nadležne
Zaštita geografskog porekla miokovačke kajsije, veliki posao koji očekuje nadležne
21/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci.
Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači.
,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima.
,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović.
Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja.
,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik.
Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zaštita geografskog porekla miokovačke kajsije, veliki posao koji očekuje nadležne ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Bračni par Osmančević iz Banjaluke darovao je Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar”, knjige. Na ovaj načn književnici Dinko i Maja želeli su da ukažu na značaj dobročinstva, a posebno u vreme… […]
Posle užičkog, danas je na sednici lokalne Skupštine usvojen i budžet Gradske opštine Sevojno. Za narednu godinu budžet ove jedine užičke gradske opštine projektovan je u iznosu od 41, 7 miliona dinara. Aktom… […]
U Kulturnom centru u Čačku 20.12.2024. u 19 sati biće upriličena svečana projekcija filmova snimljenih na 19.kampu ,, Interakcija 2024″. Filmovi su prikazani i u okviru programa povodom obeležavanja Dana grada. ,, Filmovi… […]
Zaštita geografskog porekla miokovačke kajsije, veliki posao koji očekuje nadležne
21/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci.
Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači.
,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima.
,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović.
Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja.
,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik.
Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zaštita geografskog porekla miokovačke kajsije, veliki posao koji očekuje nadležne ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Bračni par Osmančević iz Banjaluke darovao je Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar”, knjige. Na ovaj načn književnici Dinko i Maja želeli su da ukažu na značaj dobročinstva, a posebno u vreme… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.