Među najvažnije događaje na selu u decembru ubraja se posek ili svinjokolj. Nije bilo kuće u čačanskim selima koja nije obavljala ovaj reklo bi se najvažniji posao posle napornog jesenjeg rada u poljima.Vremena su se promenila i danas posek praktikuje mali broj domaćinstava. Ugledni povrtari Šekeljići iz trnavske Baluge ostaju verni tradiciji i redovno , svake godine poseče.
Ni temperatura ispod nule nije sprečila domaćinstvo Gordane Šekeljić iz trnavske Baluge da podloži raniju, spremi potreban pribor , stolove, sudove i naravno piće za posek. Profesionalni kasapin posao je počeo u ranim jutarnjim satima i već do 10 mesa je bilo i za roštilj. Najvažnija pomoć Gordani stiže od mlađe unuke , šestogodišnje Sanje. Pomagala je i danas baki, ali to ona svakodnevno radi.
Osim male Sanje koja će imati mnogo što šta da nauči od vredne bake , danas u klanju svinja prisustni su i stariji članovi porodice, sin i suprug . Svako zna svoj deo posla. Za čvarke i kavurmu zadužen je najstariji član Miodrag, a njemu je činilo se najbolje i najtoplije pored popularne ranije . Od ljubaznih domaćina otišli smo pre nego što su stigli čvarci i kavurma, ali smo probali meso i veoma je ukusno . Na prvom mestu zdravo što je potvrdio veterinar nakon pregleda. To je obavezan postupak bez koga ne može da počne posek.
Kod Šekeljića kao u stara dobra vremena. Vatra se puši, na čengeliam dva velika čereka od svinja koje su imale po 250 kilograma, po koja čašica rakije , da bude toplije i zbijanje šala od strane duhovitih komšija , a nadasve spretnih kada je u pitanju tranžiranje mesa. Sedamdesejednogodišnjeg Mila Ćubovića iz Vape đedo je učio ovom zanatu kada se ,, kaže“ posečilo poleške .
Seća se Ćubović i drugih načina i pravila koja su izbledela i koje je vreme pregazilo . Ono što se neće promeniti to su čvarci, kavurma, pršuta i drugi proizvodi koji su najlepšeg ukusa kada sneg obeli , a u smederevcima pucketa vatra i tako sve do proleća.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vreme za svinjokolj ili popularni posek". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Praznik žena 8. mart je prilika da se predstave uspešne poslovne žene. Jedna od njih je Sladjana Sertić, članica Udruženja poslovnih žena “Nadežda Patrović” koja se bavi oslikavanjem svile, izradom vitraža, slikanjem na… […]
Među najvažnije događaje na selu u decembru ubraja se posek ili svinjokolj. Nije bilo kuće u čačanskim selima koja nije obavljala ovaj reklo bi se najvažniji posao posle napornog jesenjeg rada u poljima.Vremena su se promenila i danas posek praktikuje mali broj domaćinstava. Ugledni povrtari Šekeljići iz trnavske Baluge ostaju verni tradiciji i redovno , svake godine poseče.
Ni temperatura ispod nule nije sprečila domaćinstvo Gordane Šekeljić iz trnavske Baluge da podloži raniju, spremi potreban pribor , stolove, sudove i naravno piće za posek. Profesionalni kasapin posao je počeo u ranim jutarnjim satima i već do 10 mesa je bilo i za roštilj. Najvažnija pomoć Gordani stiže od mlađe unuke , šestogodišnje Sanje. Pomagala je i danas baki, ali to ona svakodnevno radi.
Osim male Sanje koja će imati mnogo što šta da nauči od vredne bake , danas u klanju svinja prisustni su i stariji članovi porodice, sin i suprug . Svako zna svoj deo posla. Za čvarke i kavurmu zadužen je najstariji član Miodrag, a njemu je činilo se najbolje i najtoplije pored popularne ranije . Od ljubaznih domaćina otišli smo pre nego što su stigli čvarci i kavurma, ali smo probali meso i veoma je ukusno . Na prvom mestu zdravo što je potvrdio veterinar nakon pregleda. To je obavezan postupak bez koga ne može da počne posek.
Kod Šekeljića kao u stara dobra vremena. Vatra se puši, na čengeliam dva velika čereka od svinja koje su imale po 250 kilograma, po koja čašica rakije , da bude toplije i zbijanje šala od strane duhovitih komšija , a nadasve spretnih kada je u pitanju tranžiranje mesa. Sedamdesejednogodišnjeg Mila Ćubovića iz Vape đedo je učio ovom zanatu kada se ,, kaže“ posečilo poleške .
Seća se Ćubović i drugih načina i pravila koja su izbledela i koje je vreme pregazilo . Ono što se neće promeniti to su čvarci, kavurma, pršuta i drugi proizvodi koji su najlepšeg ukusa kada sneg obeli , a u smederevcima pucketa vatra i tako sve do proleća.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Vreme za svinjokolj ili popularni posek". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.