U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije
U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije
27/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Vesna Radović
Foto: TV Lav
U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se plasiralo pod brendom Čačanska kajsija.
Projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”, koji je pokrenula Privredna komora Srbije i koji obuhvata više od 45 kompanija stvorio je preduslove da i brojna udruženja proizvodjača širom Srbije pokrenu inicijative za zaštitu geografskog porekla i brendiranje svojih proizvoda.
Privredna komora Srbije pre 5 godina pokrenula je projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”,sa pravom koriščćenja žiga “Čuvarkuća” kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla. Sve je veći broj proizvoda koji su obeleženi žigom Čuvarkuća kojim se promoviše pre svega kvalitet I poreklo proizvoda koje garantuje da je taj proizvod nastao u Srbiji. To je stvoriloo preduslove da tim putem krenu I drugi proizvodjači, ne samo u industrijskoj proizvodnji već I male porodične firme koje se bave proizvodnjom hrane. Nadaleko je poznat leskovački ajvar, ljutenica, roštilj, a u planu je I leskovačka mućkalica , kupci prepoznaju suvomesnate proizvode iz Zlatiborskog, kao I suve šljive iz valjevskog kraja ili ariljsku malinu koja štiti svoje geografsko poreklo voća hologramskom nalepnicom iz kovnice u Topčideru.
“Radi se o promociji domaće proizvodnje , proizvoda kojima se promoviše pre svega kvalitet proizvoda I sva preduzeća koji imaju žig se deklarišu kao preduzeća koja proizvode po zdravoj tehnologiji, pošruju standard kavaliteata I standard ekologgije, zapošljavaju domaću radnu snagu I 80 odsto sirovina za proizvodnju mora imati domaće poreklo”, kaže Gorana Tansković iz RPK Moravičkog I Raškog okruga.
Prvi proizvod koji bi mogao u čačanskom kraju da dobije oznaku geografskog porekla je Miokovačka kajsija, a u perspektivi to bi mogla postati I rakija iz ovog kraja i mesni proizvodi od Moravke, stare autohtone rase svinja. Kada je reč o Miokovakoj kajsiji , Institut za voćarstvo I Agronomski fakultet su započeli izradu elborata , a da bi se izvšile analize koje bi pokazale specifičnost kajsije sa ovog područaja potreban je rod I potvrde sertifikacionih kuća koje bi garantovale da se ova kajsija izdvaja od ostalih koje se proizvode u SRbiji.
“Čačak ima još, najmanje dva brenda,tu su rakije I preradjevine od Moravke, autohtone rase svinja.To nije ništa novo, to se već radi u Španiji , Italiji gde su od svojih proizvoda razvili brendove koji se koriste u celom svetu. To je na primer pršuta od Iberijske svinje ili sir parmezan iz okoline Parme. Na te se modele treba ugledati I to su neki koraci ka dodavanju vrednosti primarnim proizvodima, zatim tu je okupljnje proizvodjača I sistemska podrška. Zainteresovanih ima, ali nedostaje sistemska podrška”, objašnjava Nedeljko Radulović menadžer Udruženja LAG Čačak, Gornji MIlanovac.
Čačanski kraj prepoznatljiv je i po razvijenom voćarstvu, izvozu voća na strana tržišta, ali i po proizvodnji rakija koja poslednjih godina postaje sve više zastupljena kako po vrstama i količinama, tako i po kvalitetu. Slično je i sa proizvodjačima hrane.
Zvaničnih podataka nema ali je poznato da se na rafovima EU I SAD sve više nalaze proizvodi iz Srbije koji su zaštićeni imenom geografskog porekla -Leskovački ajvar, pirotski kačkavalj, užička pršuta, leskovačko roštilj meso, sremski kulen, Futoški kiseli kupus, ariljska malina. U svakom slučaju potrebna je organizovana proizvodnja , ali postavlja se pitanje kvaliteta I dovoljnih količina tih proizvoda usled sve veće potražnje i ozbiljnijeg tržišta.
“Za naše prosrtore su karakteristični džemovi pa smo zahvaljujući tome ostali na američkom tržištu. Makedonci su preuzeli kiseli program, a nama su ostali džemovi kao prepoznatljiv brend ovog kraja. Nama traže Poljaci hiljade tona sveže šljive da bi oni preradjivali našu čljivu. U Kanadi marketi su imali malo proizvoda iz SRbije,a li su iamli našu suvu šljivu. Potrebno je održati kvalitet da bismo imali brend. Bitno je imati prepoznatljiv brend , to je neophodno za održivost proizvoda I proizvodjača”, kaže Cane Jovanović vlasnik preduzeća “Polo” iz Zablaća.
Poslednjih godina, pokazuju statistički podaci, u Srbiji opada stočarska proizvodnja, a jedino se održava pčelarstvo. Razloge treba tražiti u smanjnju broja stanovnika na selu, nepovoljnoj starosnoj strukturi stanovništav na selu, nesigurnoj I neprofitabilnoj proizvodnji u oblasti stočarstva, negarantovanom plasmanu I otkupnim cenama, a slična je situacija I u voćarskoj proizvodnji. Korona je promenila mnoge naše navike, pa je primetno da se mnogobrojni mladi odlučuju da se vrate na selo I otpočnu odredjenu proizvodnju na imanjima svojih predaka, ali entuzijazam može vrlo brzo da nestane ako nema sigurnog plasmana proizvoda i profita. U celom poslu neophodna je i sistemska podrška države.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U Atomskoj banji Gornja Trepča uspešno je počela je i ovogodišnja banjska sezona. Svi raspoloživi kapaciteti rezervisani su do polovine marta , a očekuje se da bi i ove godine tradicionalno dobroj posećenosti,… […]
U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se… […]
Stare sorte šljive poput crvene ranke, bez koje se nije mogla zamisliti ni jedna kuća, dugo vremena unazad bile su zaboravljene i prepuštene praktično stihijskom uništavanju.
Novi sastanak Radne grupe u Ministarstvu poljoprivrede je za 20-tak dana . Tada će se znati ko neće i ko ne može da prihvati ponuđene predloge, a stvoreni su uslovi da može , kazao je Pilčević.
U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije
27/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Vesna Radović
Foto: TV Lav
U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se plasiralo pod brendom Čačanska kajsija.
Projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”, koji je pokrenula Privredna komora Srbije i koji obuhvata više od 45 kompanija stvorio je preduslove da i brojna udruženja proizvodjača širom Srbije pokrenu inicijative za zaštitu geografskog porekla i brendiranje svojih proizvoda.
Privredna komora Srbije pre 5 godina pokrenula je projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”,sa pravom koriščćenja žiga “Čuvarkuća” kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla. Sve je veći broj proizvoda koji su obeleženi žigom Čuvarkuća kojim se promoviše pre svega kvalitet I poreklo proizvoda koje garantuje da je taj proizvod nastao u Srbiji. To je stvoriloo preduslove da tim putem krenu I drugi proizvodjači, ne samo u industrijskoj proizvodnji već I male porodične firme koje se bave proizvodnjom hrane. Nadaleko je poznat leskovački ajvar, ljutenica, roštilj, a u planu je I leskovačka mućkalica , kupci prepoznaju suvomesnate proizvode iz Zlatiborskog, kao I suve šljive iz valjevskog kraja ili ariljsku malinu koja štiti svoje geografsko poreklo voća hologramskom nalepnicom iz kovnice u Topčideru.
“Radi se o promociji domaće proizvodnje , proizvoda kojima se promoviše pre svega kvalitet proizvoda I sva preduzeća koji imaju žig se deklarišu kao preduzeća koja proizvode po zdravoj tehnologiji, pošruju standard kavaliteata I standard ekologgije, zapošljavaju domaću radnu snagu I 80 odsto sirovina za proizvodnju mora imati domaće poreklo”, kaže Gorana Tansković iz RPK Moravičkog I Raškog okruga.
Prvi proizvod koji bi mogao u čačanskom kraju da dobije oznaku geografskog porekla je Miokovačka kajsija, a u perspektivi to bi mogla postati I rakija iz ovog kraja i mesni proizvodi od Moravke, stare autohtone rase svinja. Kada je reč o Miokovakoj kajsiji , Institut za voćarstvo I Agronomski fakultet su započeli izradu elborata , a da bi se izvšile analize koje bi pokazale specifičnost kajsije sa ovog područaja potreban je rod I potvrde sertifikacionih kuća koje bi garantovale da se ova kajsija izdvaja od ostalih koje se proizvode u SRbiji.
“Čačak ima još, najmanje dva brenda,tu su rakije I preradjevine od Moravke, autohtone rase svinja.To nije ništa novo, to se već radi u Španiji , Italiji gde su od svojih proizvoda razvili brendove koji se koriste u celom svetu. To je na primer pršuta od Iberijske svinje ili sir parmezan iz okoline Parme. Na te se modele treba ugledati I to su neki koraci ka dodavanju vrednosti primarnim proizvodima, zatim tu je okupljnje proizvodjača I sistemska podrška. Zainteresovanih ima, ali nedostaje sistemska podrška”, objašnjava Nedeljko Radulović menadžer Udruženja LAG Čačak, Gornji MIlanovac.
Čačanski kraj prepoznatljiv je i po razvijenom voćarstvu, izvozu voća na strana tržišta, ali i po proizvodnji rakija koja poslednjih godina postaje sve više zastupljena kako po vrstama i količinama, tako i po kvalitetu. Slično je i sa proizvodjačima hrane.
Zvaničnih podataka nema ali je poznato da se na rafovima EU I SAD sve više nalaze proizvodi iz Srbije koji su zaštićeni imenom geografskog porekla -Leskovački ajvar, pirotski kačkavalj, užička pršuta, leskovačko roštilj meso, sremski kulen, Futoški kiseli kupus, ariljska malina. U svakom slučaju potrebna je organizovana proizvodnja , ali postavlja se pitanje kvaliteta I dovoljnih količina tih proizvoda usled sve veće potražnje i ozbiljnijeg tržišta.
“Za naše prosrtore su karakteristični džemovi pa smo zahvaljujući tome ostali na američkom tržištu. Makedonci su preuzeli kiseli program, a nama su ostali džemovi kao prepoznatljiv brend ovog kraja. Nama traže Poljaci hiljade tona sveže šljive da bi oni preradjivali našu čljivu. U Kanadi marketi su imali malo proizvoda iz SRbije,a li su iamli našu suvu šljivu. Potrebno je održati kvalitet da bismo imali brend. Bitno je imati prepoznatljiv brend , to je neophodno za održivost proizvoda I proizvodjača”, kaže Cane Jovanović vlasnik preduzeća “Polo” iz Zablaća.
Poslednjih godina, pokazuju statistički podaci, u Srbiji opada stočarska proizvodnja, a jedino se održava pčelarstvo. Razloge treba tražiti u smanjnju broja stanovnika na selu, nepovoljnoj starosnoj strukturi stanovništav na selu, nesigurnoj I neprofitabilnoj proizvodnji u oblasti stočarstva, negarantovanom plasmanu I otkupnim cenama, a slična je situacija I u voćarskoj proizvodnji. Korona je promenila mnoge naše navike, pa je primetno da se mnogobrojni mladi odlučuju da se vrate na selo I otpočnu odredjenu proizvodnju na imanjima svojih predaka, ali entuzijazam može vrlo brzo da nestane ako nema sigurnog plasmana proizvoda i profita. U celom poslu neophodna je i sistemska podrška države.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
U Atomskoj banji Gornja Trepča uspešno je počela je i ovogodišnja banjska sezona. Svi raspoloživi kapaciteti rezervisani su do polovine marta , a očekuje se da bi i ove godine tradicionalno dobroj posećenosti,… […]
U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se… […]
Stare sorte šljive poput crvene ranke, bez koje se nije mogla zamisliti ni jedna kuća, dugo vremena unazad bile su zaboravljene i prepuštene praktično stihijskom uništavanju.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.