,


U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije

U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije

27/01/2025

Autor: 

Info Press

Izvor: Vesna Radović

Foto: TV Lav

U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se plasiralo pod brendom Čačanska kajsija.

Projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”, koji je pokrenula Privredna komora Srbije  i koji obuhvata više od 45 kompanija stvorio je preduslove da i brojna udruženja proizvodjača širom Srbije pokrenu inicijative za zaštitu geografskog porekla i brendiranje svojih proizvoda. 

Privredna komora Srbije  pre 5 godina pokrenula je  projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”,sa  pravom koriščćenja žiga “Čuvarkuća” kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla. Sve je veći broj proizvoda koji su obeleženi žigom Čuvarkuća  kojim se promoviše pre svega kvalitet I poreklo proizvoda koje garantuje da je taj proizvod nastao u Srbiji. To je stvoriloo preduslove da tim putem krenu I drugi proizvodjači, ne samo u industrijskoj proizvodnji već I male porodične firme koje se bave proizvodnjom hrane. Nadaleko je poznat leskovački ajvar, ljutenica, roštilj, a u planu je I leskovačka mućkalica , kupci prepoznaju suvomesnate proizvode iz Zlatiborskog, kao I suve šljive iz valjevskog kraja ili ariljsku malinu koja štiti svoje geografsko poreklo voća hologramskom  nalepnicom  iz kovnice u Topčideru.

“Radi se o promociji domaće proizvodnje , proizvoda kojima se promoviše pre svega kvalitet proizvoda I sva preduzeća koji imaju žig se deklarišu kao preduzeća koja proizvode po zdravoj tehnologiji, pošruju standard kavaliteata I standard ekologgije, zapošljavaju domaću radnu snagu I 80 odsto  sirovina za proizvodnju mora imati  domaće poreklo”, kaže Gorana Tansković iz RPK Moravičkog I Raškog okruga.  

Prvi  proizvod koji bi mogao u čačanskom kraju da dobije oznaku geografskog porekla je Miokovačka kajsija, a u perspektivi to bi mogla postati I  rakija iz ovog kraja i mesni proizvodi od Moravke, stare autohtone rase svinja. Kada je reč o Miokovakoj kajsiji , Institut za voćarstvo  I Agronomski fakultet su započeli izradu elborata , a da bi se izvšile analize koje bi pokazale specifičnost kajsije sa ovog područaja potreban je rod I potvrde sertifikacionih kuća koje bi garantovale da se ova  kajsija izdvaja od ostalih koje se proizvode u SRbiji. 

“Čačak ima još, najmanje dva brenda,tu su rakije I preradjevine od Moravke, autohtone rase svinja.To nije ništa novo, to se već radi u Španiji , Italiji gde su od svojih proizvoda razvili brendove koji se koriste u celom svetu. To je  na primer pršuta od Iberijske svinje  ili sir parmezan iz okoline Parme. Na te se modele treba ugledati I to su neki koraci ka dodavanju vrednosti primarnim proizvodima, zatim tu je okupljnje proizvodjača I sistemska podrška. Zainteresovanih ima, ali nedostaje sistemska podrška”, objašnjava  Nedeljko Radulović menadžer Udruženja LAG Čačak, Gornji MIlanovac.

Čačanski kraj prepoznatljiv  je i po razvijenom voćarstvu, izvozu voća na strana tržišta, ali i po proizvodnji rakija koja poslednjih godina  postaje  sve više zastupljena kako po vrstama i količinama, tako i po kvalitetu. Slično je i sa proizvodjačima hrane.

Zvaničnih podataka nema ali je poznato da se na rafovima EU I SAD sve više nalaze proizvodi iz Srbije koji su zaštićeni imenom geografskog porekla -Leskovački ajvar, pirotski kačkavalj, užička pršuta, leskovačko roštilj meso, sremski kulen, Futoški kiseli kupus, ariljska malina. U svakom slučaju potrebna je organizovana proizvodnja , ali postavlja se pitanje kvaliteta I dovoljnih količina tih proizvoda  usled sve veće potražnje i ozbiljnijeg tržišta.

“Za naše prosrtore su karakteristični džemovi pa smo zahvaljujući tome ostali na američkom tržištu. Makedonci su preuzeli kiseli program, a nama su ostali džemovi kao prepoznatljiv brend ovog kraja. Nama traže Poljaci hiljade tona sveže šljive da bi oni preradjivali našu čljivu. U Kanadi marketi su imali malo proizvoda iz SRbije,a li su iamli našu suvu šljivu. Potrebno je održati kvalitet da bismo imali brend. Bitno je imati prepoznatljiv brend , to je neophodno za održivost proizvoda I proizvodjača”, kaže Cane Jovanović  vlasnik preduzeća “Polo” iz Zablaća. 

Poslednjih godina, pokazuju statistički podaci, u Srbiji opada stočarska proizvodnja, a jedino se održava pčelarstvo. Razloge treba tražiti u smanjnju broja stanovnika na selu, nepovoljnoj starosnoj strukturi stanovništav na selu, nesigurnoj I neprofitabilnoj proizvodnji u oblasti stočarstva, negarantovanom plasmanu I otkupnim cenama, a slična je situacija I u voćarskoj proizvodnji. Korona je promenila mnoge naše navike, pa je primetno da se mnogobrojni mladi odlučuju da se vrate na selo I otpočnu  odredjenu proizvodnju na imanjima svojih predaka, ali entuzijazam može vrlo brzo da nestane ako nema sigurnog plasmana proizvoda i profita. U celom  poslu neophodna je i sistemska podrška države.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Uspešan početak sezone u banji Gornja Trepča

U Atomskoj banji Gornja Trepča uspešno je počela je i ovogodišnja banjska sezona. Svi raspoloživi kapaciteti rezervisani su do polovine marta , a očekuje se da bi i ove godine tradicionalno dobroj posećenosti,… […]

U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije

U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se… […]

Povratak  starih  rakijskih  sorti  šljive  na  velika  vrata

Stare  sorte  šljive  poput  crvene  ranke,  bez  koje  se  nije  mogla  zamisliti  ni  jedna  kuća,  dugo  vremena  unazad  bile  su  zaboravljene  i  prepuštene  praktično  stihijskom  uništavanju.

Rakija   ,,Bosiljčić” iz  Gorjana  osvojila  tržište  alkoholnih  pića

Paralelno  sa  uspešnom  karijerom  u srpskoj  kinematografiji  glumac Milan  Bosiljčić  odlučio  je  i  da   se  upusti  u  još  jedan posao.

Malinari  očekuju  doplatu  od  50  dinara i  predlažu  u  novoj  sezoni  početnu  cenu od  350  dinara

Novi  sastanak  Radne  grupe  u  Ministarstvu  poljoprivrede  je  za  20-tak  dana  .  Tada  će  se znati  ko  neće  i  ko  ne  može  da  prihvati  ponuđene  predloge,  a stvoreni  su  uslovi  da  može  ,  kazao  je  Pilčević.

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
7

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije

27/01/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Vesna Radović
Foto: TV Lav

U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se plasiralo pod brendom Čačanska kajsija.

Projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”, koji je pokrenula Privredna komora Srbije  i koji obuhvata više od 45 kompanija stvorio je preduslove da i brojna udruženja proizvodjača širom Srbije pokrenu inicijative za zaštitu geografskog porekla i brendiranje svojih proizvoda. 

Privredna komora Srbije  pre 5 godina pokrenula je  projekat pod nazivom „Stvarano u Srbiji”,sa  pravom koriščćenja žiga “Čuvarkuća” kao potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla. Sve je veći broj proizvoda koji su obeleženi žigom Čuvarkuća  kojim se promoviše pre svega kvalitet I poreklo proizvoda koje garantuje da je taj proizvod nastao u Srbiji. To je stvoriloo preduslove da tim putem krenu I drugi proizvodjači, ne samo u industrijskoj proizvodnji već I male porodične firme koje se bave proizvodnjom hrane. Nadaleko je poznat leskovački ajvar, ljutenica, roštilj, a u planu je I leskovačka mućkalica , kupci prepoznaju suvomesnate proizvode iz Zlatiborskog, kao I suve šljive iz valjevskog kraja ili ariljsku malinu koja štiti svoje geografsko poreklo voća hologramskom  nalepnicom  iz kovnice u Topčideru.

“Radi se o promociji domaće proizvodnje , proizvoda kojima se promoviše pre svega kvalitet proizvoda I sva preduzeća koji imaju žig se deklarišu kao preduzeća koja proizvode po zdravoj tehnologiji, pošruju standard kavaliteata I standard ekologgije, zapošljavaju domaću radnu snagu I 80 odsto  sirovina za proizvodnju mora imati  domaće poreklo”, kaže Gorana Tansković iz RPK Moravičkog I Raškog okruga.  

Prvi  proizvod koji bi mogao u čačanskom kraju da dobije oznaku geografskog porekla je Miokovačka kajsija, a u perspektivi to bi mogla postati I  rakija iz ovog kraja i mesni proizvodi od Moravke, stare autohtone rase svinja. Kada je reč o Miokovakoj kajsiji , Institut za voćarstvo  I Agronomski fakultet su započeli izradu elborata , a da bi se izvšile analize koje bi pokazale specifičnost kajsije sa ovog područaja potreban je rod I potvrde sertifikacionih kuća koje bi garantovale da se ova  kajsija izdvaja od ostalih koje se proizvode u SRbiji. 

“Čačak ima još, najmanje dva brenda,tu su rakije I preradjevine od Moravke, autohtone rase svinja.To nije ništa novo, to se već radi u Španiji , Italiji gde su od svojih proizvoda razvili brendove koji se koriste u celom svetu. To je  na primer pršuta od Iberijske svinje  ili sir parmezan iz okoline Parme. Na te se modele treba ugledati I to su neki koraci ka dodavanju vrednosti primarnim proizvodima, zatim tu je okupljnje proizvodjača I sistemska podrška. Zainteresovanih ima, ali nedostaje sistemska podrška”, objašnjava  Nedeljko Radulović menadžer Udruženja LAG Čačak, Gornji MIlanovac.

Čačanski kraj prepoznatljiv  je i po razvijenom voćarstvu, izvozu voća na strana tržišta, ali i po proizvodnji rakija koja poslednjih godina  postaje  sve više zastupljena kako po vrstama i količinama, tako i po kvalitetu. Slično je i sa proizvodjačima hrane.

Zvaničnih podataka nema ali je poznato da se na rafovima EU I SAD sve više nalaze proizvodi iz Srbije koji su zaštićeni imenom geografskog porekla -Leskovački ajvar, pirotski kačkavalj, užička pršuta, leskovačko roštilj meso, sremski kulen, Futoški kiseli kupus, ariljska malina. U svakom slučaju potrebna je organizovana proizvodnja , ali postavlja se pitanje kvaliteta I dovoljnih količina tih proizvoda  usled sve veće potražnje i ozbiljnijeg tržišta.

“Za naše prosrtore su karakteristični džemovi pa smo zahvaljujući tome ostali na američkom tržištu. Makedonci su preuzeli kiseli program, a nama su ostali džemovi kao prepoznatljiv brend ovog kraja. Nama traže Poljaci hiljade tona sveže šljive da bi oni preradjivali našu čljivu. U Kanadi marketi su imali malo proizvoda iz SRbije,a li su iamli našu suvu šljivu. Potrebno je održati kvalitet da bismo imali brend. Bitno je imati prepoznatljiv brend , to je neophodno za održivost proizvoda I proizvodjača”, kaže Cane Jovanović  vlasnik preduzeća “Polo” iz Zablaća. 

Poslednjih godina, pokazuju statistički podaci, u Srbiji opada stočarska proizvodnja, a jedino se održava pčelarstvo. Razloge treba tražiti u smanjnju broja stanovnika na selu, nepovoljnoj starosnoj strukturi stanovništav na selu, nesigurnoj I neprofitabilnoj proizvodnji u oblasti stočarstva, negarantovanom plasmanu I otkupnim cenama, a slična je situacija I u voćarskoj proizvodnji. Korona je promenila mnoge naše navike, pa je primetno da se mnogobrojni mladi odlučuju da se vrate na selo I otpočnu  odredjenu proizvodnju na imanjima svojih predaka, ali entuzijazam može vrlo brzo da nestane ako nema sigurnog plasmana proizvoda i profita. U celom  poslu neophodna je i sistemska podrška države.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Uspešan početak sezone u banji Gornja Trepča

U Atomskoj banji Gornja Trepča uspešno je počela je i ovogodišnja banjska sezona. Svi raspoloživi kapaciteti rezervisani su do polovine marta , a očekuje se da bi i ove godine tradicionalno dobroj posećenosti,… […]

U PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo čačanske kajsije

U MO samo mlekara “Granice” iz Gornjeg Milanovca za sada ima žig Čuvarkuća, a u Čačku je PK Srbije pokrenuta inicijativa da se zaštiti geogarfsko poreklo kajsije sa ovog područja koje bi se… […]

Povratak  starih  rakijskih  sorti  šljive  na  velika  vrata

Stare  sorte  šljive  poput  crvene  ranke,  bez  koje  se  nije  mogla  zamisliti  ni  jedna  kuća,  dugo  vremena  unazad  bile  su  zaboravljene  i  prepuštene  praktično  stihijskom  uništavanju.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up