Jako toplo vreme u oktobru iniciralo je cvetanje pojedinih voćnih vrsta u čačanskom kraju . Pupoljci su krenuli kod trešnje, nekih sorti šljiva, kruške. Ta pojava neće negativno uticati na rod u narednoj godini, kaže dr Darko Jevremović , direktor čačanskog Instituta za voćarstvo. Izvesni problemi mogu se javiti , kaže on, kod jabuke sorte gremi smit, čij je berba u toku , jer zbog visokih temperatura dešav se da boja kore, koja mora biti zelena, požuti ili pocrveni, pa to utiče na kvalitet ploda, odnosno njegovo klasiranje .
Nije neuobičajeno da u oktobru budu visoke dnevne temperature , kao što je ovaj put, skoro ceo oktobar topao. Unaazd deset godina postoji ta pojava koja dovodi do cvetanja voća kada mu vreme nije . Stručnjaci za voćarstvo kažu da to neće negativno uticati na rod naredne godine , jer će se rezidbom pupoljci odstaniti i stabla biti spremna za novu vegetaciju. ,, Ovakve vremenske prilike , jako topli dani sa temperaturom do čak 27 stepeni , sve to utiče na voćne vrste i naravno uz prisustvo vlage u zemlji sve to dovodi do cvetanja. Treba napomenuti da nije to nek a pojava koj a će negativno uticati na voće. Ti pupoljci , odnosno ti cvetovi će stradati sa niskim temperaturama, a tokom rezidbe ti delovi grana i grančica se uklanjaju , tako da to nikakvih negativnih posledica neće imati u narednoj godini”, kaže Jevremović.
Negativnih posledica usled visokih dnevnih temperatura neće biti ni kod jabuka čija je berba u toku, jedino kod sorte greni smit.,, To je čuvena, zelena jabuka. Kod nje plodovi moraju biti samo zelene boje, dok u ovakvim uslovima , sa visokim temperaturama dolazi do pojave sunca kada se javlja crvenilo ili žutilo na plodovima , tako da to umanjuje njihovu vrednost i automatski ti plodovi prelaze u drugu klasu”, ističe naš sagovornik .
Inače , direktor Instituta kaže , da je rod jabuke umanjen ove godine u poređenju sa rekordnim , prvenstveno zbog agroekoloških uslova pozne prolećne mrazeve , ali je prinos bolji u poređenju sa koštičavim voćnim vrstama. S a druge strane plod jabuke je odličnog kvaliteta.
S obzirom da je berba jabuke još uvek u toku , na može se u ovom trenutku tačno reći koliko će rod ovog voća biti manji . Njavažnije je da na većinu sorti ovog voća visoke dnevne temperature neće negativno uticati.