Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju – spoj podneblja i tradicije

Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju – spoj podneblja i tradicije

23/03/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Info Press (foto: arhiva)

Poslednjih nekoliko godina srpske voćne rakije osvajaju svet, a kao potvrda toga sa takmičenja, uprkos jakoj konkurenciji, u Srbiju stiže sve više duplih zlatnih medalja kvaliteta. Tako se među najboljih deset svetskih destilerija u Evropi našla i jedna iz Kosjerića, a tim povodom prvi put u našoj zemlji i tom kraju boravio predsednik žirija najznačajnijeg evropskog takmičenja iz Brisela.

Na tradicionalan način, ali sve više domaćina u Srbiji u pečenju rakije primenjuju i  nauku. Vojislav Tošović završio je Poljoprivredni fakultet, život vezao trajno za selo, a stečena znanja prenosi deci, zbog budućnosti i napretka domaćinstva.

“Da budemo prepoznatljivi sa nekim našim brendom, sa šljivom ovde proizvedenom u selu Radaljevu, na našoj dedovini, pradedovini, ispečenoj ovde, da kažemo po našoj tradicionalnoj tehnologiji”, kaže Vojislav.

Od oca je učio i devedesetrogodišnji Miloš Zarić iz Seče Reke, a kaže da su burad sa rakijom uvek predstavljala dragocenost srpskim domaćinima, u ratu ili miru.

Njegovim stopama krenuo je i unuk, koji je po završetku studija u Kembridžu umesto karijere u inostranstvu, odlučio da svetu otkrije srpsku tradiciju.

“Kao što su oni nametnuli svoj viski, celom svetu, tako i mi treba da budemo zemlja koja će nametnuti naše rakije, tj. voćne destilate”, ističe Milan Zarić, direktor destilerije iz Kosjerića.

Da u tome uspeva potvrda stiže tri godine za redom iz Brisela. Direktor najprestižnijeg evropskog takmičenja za alkoholna pića, zaintrigiran tradicijom odležavanja rakije u buradima, odlučio se da zbog toga prvi put doputuje u Srbiju.

“U zapadnoj Evropi ne koristimo burad za starenje rakije, jer se misli da će se tako izgubiti aroma. Ali ovde se tako radi i za kajsije, dunje, kruške, a toga nema u Evropi. Ovde vidimo da je to moguće i to je zapravo ono što se traži sve više, voćni ukus, jer mnogi koji piju džin ili rum, zapravo ne poznaju vaše rakije. Mislim da imate veliku budućnost za izvoz, samo čuvajte tradiciju sa buradima”, objašnjava Tieri Heins, direktor “Spirit Selekšna”.

Zanimljivo je da mnoge manje destilerije pokušavaju da aromu viskija približe ukusu srpskih voćnih rakija.

Ipak spoj voća, podneblja i tradicije sve više osvaja svet, a zato je na najprestižnijim takmičenjima, uprkos jakoj konkurenciji, Srbija sve češće na pobedničkom tronu.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju – spoj podneblja i tradicije". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom – promoliće se i sunce

Duvaće slab i umeren vetar, u Vojvodini i na planinama povremeno i jak, severnih pravaca, a temperature će se kretati od šest do 13 stepeni, na istoku do 19.

Užički prosvetari  i zdravstveni radnici podržali studentske zahteve

Protest „I mi smo uz vas“ u Užicu je završen je šetnjom glavnom ulicom i   bukom ispred Gradske kuće.

PRVI APRIL DAN OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA 

I ove godine Užičani su planirali akciju pošumljavanja na Jelovoj Gori, kao i radnu akciju u Valjaonici bakra u Sevojnu

Ne znaš koju školu,  ili fakultet da upišeš? Uradi test profesionalne orjentacije

Naučno tehnološkog parka  biče održana prezentacija kako bi se omogućilo mladima da saznaju kako na pravi način da odaberu profesiju

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK, 1. APRIL 2025. GODINE

Ujutro i pre podne, kiša će biti češća na jugozapadu, jugu i istoku, a posle podne se padavine mogu očekivati i u ostalim krajevima, uključujući Vojvodinu

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
98

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju – spoj podneblja i tradicije

23/03/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Info Press (foto: arhiva)

Poslednjih nekoliko godina srpske voćne rakije osvajaju svet, a kao potvrda toga sa takmičenja, uprkos jakoj konkurenciji, u Srbiju stiže sve više duplih zlatnih medalja kvaliteta. Tako se među najboljih deset svetskih destilerija u Evropi našla i jedna iz Kosjerića, a tim povodom prvi put u našoj zemlji i tom kraju boravio predsednik žirija najznačajnijeg evropskog takmičenja iz Brisela.

Na tradicionalan način, ali sve više domaćina u Srbiji u pečenju rakije primenjuju i  nauku. Vojislav Tošović završio je Poljoprivredni fakultet, život vezao trajno za selo, a stečena znanja prenosi deci, zbog budućnosti i napretka domaćinstva.

“Da budemo prepoznatljivi sa nekim našim brendom, sa šljivom ovde proizvedenom u selu Radaljevu, na našoj dedovini, pradedovini, ispečenoj ovde, da kažemo po našoj tradicionalnoj tehnologiji”, kaže Vojislav.

Od oca je učio i devedesetrogodišnji Miloš Zarić iz Seče Reke, a kaže da su burad sa rakijom uvek predstavljala dragocenost srpskim domaćinima, u ratu ili miru.

Njegovim stopama krenuo je i unuk, koji je po završetku studija u Kembridžu umesto karijere u inostranstvu, odlučio da svetu otkrije srpsku tradiciju.

“Kao što su oni nametnuli svoj viski, celom svetu, tako i mi treba da budemo zemlja koja će nametnuti naše rakije, tj. voćne destilate”, ističe Milan Zarić, direktor destilerije iz Kosjerića.

Da u tome uspeva potvrda stiže tri godine za redom iz Brisela. Direktor najprestižnijeg evropskog takmičenja za alkoholna pića, zaintrigiran tradicijom odležavanja rakije u buradima, odlučio se da zbog toga prvi put doputuje u Srbiju.

“U zapadnoj Evropi ne koristimo burad za starenje rakije, jer se misli da će se tako izgubiti aroma. Ali ovde se tako radi i za kajsije, dunje, kruške, a toga nema u Evropi. Ovde vidimo da je to moguće i to je zapravo ono što se traži sve više, voćni ukus, jer mnogi koji piju džin ili rum, zapravo ne poznaju vaše rakije. Mislim da imate veliku budućnost za izvoz, samo čuvajte tradiciju sa buradima”, objašnjava Tieri Heins, direktor “Spirit Selekšna”.

Zanimljivo je da mnoge manje destilerije pokušavaju da aromu viskija približe ukusu srpskih voćnih rakija.

Ipak spoj voća, podneblja i tradicije sve više osvaja svet, a zato je na najprestižnijim takmičenjima, uprkos jakoj konkurenciji, Srbija sve češće na pobedničkom tronu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Srpska voćna rakija izašla na crtu viskiju – spoj podneblja i tradicije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom – promoliće se i sunce

Duvaće slab i umeren vetar, u Vojvodini i na planinama povremeno i jak, severnih pravaca, a temperature će se kretati od šest do 13 stepeni, na istoku do 19.

Užički prosvetari  i zdravstveni radnici podržali studentske zahteve

Protest „I mi smo uz vas“ u Užicu je završen je šetnjom glavnom ulicom i   bukom ispred Gradske kuće.

PRVI APRIL DAN OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA 

I ove godine Užičani su planirali akciju pošumljavanja na Jelovoj Gori, kao i radnu akciju u Valjaonici bakra u Sevojnu

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up