Sve je veća potražnja na pijacama za sremušom biljkom koja čisti organizam. Poznata su brojna lekovita dejstva i zato se kaže da je sremuš idealan za prolećno čišćenje organizma.
,, Sremuš predstvlja zeljastu biljku koja se javlja u prolećnom, odnosno u kasno zimskom periodu od februara do marta, u aprilu cveta. Brojna su lekovita svojstava ove svetlozelene stabiljke. U narodu je poznat i kao divlji, medveđi luk. Koristi se u narodnoj medicini”, rekla je istraživač Agronomskog fakulteta, Kristina Markeljić.
Na čačanskoj Zelenoj pijaci Stoja Pavić već deceniju prodaje sremuš. Cena za vezicu je 100 dinara, a naša sagovornica sremuš bere u Trnavi.
,, Sremuš se koristi kao salata, a stavlja se i u zelenu salatu, kao luk. Povećala se potražnja i sve više se traži sremuš jer je lekovit. Bere su u šumi, u zdravoj sredini”, napominje Pavić.
Sremuš je delotvoran i kod problema sa želucem i crevima. Čistač je kože i pomaže kod nekih kožnh oboljenja. Sremuš je dobar i za detoksikaciju organizma , unapređuje imunitet, a snižava i holesterol. Naime, mnogi prave i tinkture, čajeve od sremuša. Konzumira se i u sirovom obliku, kao dodatak salatama.