Pravilna rezidba voća uslov za kvalitetan rod, kažu stručnjaci
Pravilna rezidba voća uslov za kvalitetan rod, kažu stručnjaci
24/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav
U voćnim zasadima ovih dana , kada to vremenske prilike dozvole, uveliko se obavlja zimska rezidba voća , osnovna pomotehnička mera koja je obavezna i mnogo važnija od letnje. Poboljšanje kvaliteta ploda osnovni je razlog za orezivanje voća, ali ima i mnogo drugih benefita. Posao nije težak, ali je složen, kažu profesionalni rezači naglašavajući da iskustvo mnogo znači da se ne bi pravile greške.
Od toga kako je voće orezano zavisi i kvalitet ploda i prinos. Rezidba voća doprinosi i uspostavljanju ravnoteže između hranljivih elemenata i vode. Ovako između ostalog objašnjava značaj zimsken rezidbe voća agronom Instituta za voćarstvo u Čačku Nenad Popović. Zatekli smo ga sa radnicima u zasadu jabuka u vlasništvu Instituta u Baluzi pod nazivom Trepča. Novi zasad je na površini od oko pola hektara , stari zauzima parcelu od četiri hektara. ,, Osnovna stvar zbog koje se rezidba vrši jeste da se napravi optimalan odnos između rasta i rodnosti same voćke. To se vrši određenim prekraćivanjem grana, jednogodišnjih ili višegodišnjih. Razlog za rezidbu jeste da se poboljša kvalitet ploda. Stabla koj a su ne orezana imaju sitne plodove, plodove koji imaju umanjenu tržišnu vrednost”, kaže Popović.
Za rezače voća može se sasvim sigurno reći da spadaju u deficitarna zanimanja . Mladi teško usvajaju znanja o ovom poslu, a starijih je sve manje. Institut za voćarstvo još uvek nema taj problem. Orezivanje voća u ovoj ustanovi duže od 20 godina obavlja Srboljub Lukić. ,, Već 23 godine sam u ovom poslu. Jeste složen posao. Treba određen nivo znanja i najvažnije u rezidbi je projektovanje roda, da bude u krupnoći i kvalitetu kakav treba da je za tržište”, priča Srboljub Lukić, profesioni rezač u Institutu za voćarstvo u Čačku.
,,Važno je iskustvo, ali je važan i alat” , kaže Lukić. Dodaje da alat mora da bude profesionalan jer se pravi na hiljade rezova u toku sezone. U Institutu se koriste kvalitetne italijanske i švajcarske makaze , veoma pouzdane, a lake za rad.
Takođe je bitno pravilno obaviti rezanje voća, kaže agronom Popović. U suprotnom postoji opasnost da voće ne donosi rod svake godine. ,, Nepravilnim rezanjem voćka može da uđe u nešto što se zove alternativna rodnost, odnosno da ne rađa svake godine. To je jako zastupljeno kod jabuke na prvom mestu, a i kod kruške i drugih voćnih vrsta. Sam cilj rezidbe je da se uklone jednogodišnji letorasti koji rastu uspravno. Oni troše hranljive elemente i zasenjuju krošnju. Kod rezidbe mladih stabala kod njih se vrši prekraćivanje centralnog jednogodišnjeg mladara da bi se ispod tog prekraćivanja pobudili pupoljci na osnovu kojih će se formirati dalja kruna”, rekao je Popović.
Krčenje zasada je sastavni deo radova u gajenju voća. Kraj februara je vreme za prvo prskanje voće koje opet zavisi od cvetanja , ali i od voćne vrste. Posao u objektu Trepča uskoro će biti završen , a onda se ekipe sele na preljinsko brdo gde ih čeka rezidba šljive. Popović je uputio i savet kada je reč o protivgradnim mrežama voćnjacima koje su sada savijene . One se otvaraju, kaže, posle cvetanja voća. Pre nije poželjno zbog pčela , koje su dezorentisane pod mrežom pa nema oprašivanja.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilna rezidba voća uslov za kvalitetan rod, kažu stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Pravilna rezidba voća uslov za kvalitetan rod, kažu stručnjaci
24/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav
U voćnim zasadima ovih dana , kada to vremenske prilike dozvole, uveliko se obavlja zimska rezidba voća , osnovna pomotehnička mera koja je obavezna i mnogo važnija od letnje. Poboljšanje kvaliteta ploda osnovni je razlog za orezivanje voća, ali ima i mnogo drugih benefita. Posao nije težak, ali je složen, kažu profesionalni rezači naglašavajući da iskustvo mnogo znači da se ne bi pravile greške.
Od toga kako je voće orezano zavisi i kvalitet ploda i prinos. Rezidba voća doprinosi i uspostavljanju ravnoteže između hranljivih elemenata i vode. Ovako između ostalog objašnjava značaj zimsken rezidbe voća agronom Instituta za voćarstvo u Čačku Nenad Popović. Zatekli smo ga sa radnicima u zasadu jabuka u vlasništvu Instituta u Baluzi pod nazivom Trepča. Novi zasad je na površini od oko pola hektara , stari zauzima parcelu od četiri hektara. ,, Osnovna stvar zbog koje se rezidba vrši jeste da se napravi optimalan odnos između rasta i rodnosti same voćke. To se vrši određenim prekraćivanjem grana, jednogodišnjih ili višegodišnjih. Razlog za rezidbu jeste da se poboljša kvalitet ploda. Stabla koj a su ne orezana imaju sitne plodove, plodove koji imaju umanjenu tržišnu vrednost”, kaže Popović.
Za rezače voća može se sasvim sigurno reći da spadaju u deficitarna zanimanja . Mladi teško usvajaju znanja o ovom poslu, a starijih je sve manje. Institut za voćarstvo još uvek nema taj problem. Orezivanje voća u ovoj ustanovi duže od 20 godina obavlja Srboljub Lukić. ,, Već 23 godine sam u ovom poslu. Jeste složen posao. Treba određen nivo znanja i najvažnije u rezidbi je projektovanje roda, da bude u krupnoći i kvalitetu kakav treba da je za tržište”, priča Srboljub Lukić, profesioni rezač u Institutu za voćarstvo u Čačku.
,,Važno je iskustvo, ali je važan i alat” , kaže Lukić. Dodaje da alat mora da bude profesionalan jer se pravi na hiljade rezova u toku sezone. U Institutu se koriste kvalitetne italijanske i švajcarske makaze , veoma pouzdane, a lake za rad.
Takođe je bitno pravilno obaviti rezanje voća, kaže agronom Popović. U suprotnom postoji opasnost da voće ne donosi rod svake godine. ,, Nepravilnim rezanjem voćka može da uđe u nešto što se zove alternativna rodnost, odnosno da ne rađa svake godine. To je jako zastupljeno kod jabuke na prvom mestu, a i kod kruške i drugih voćnih vrsta. Sam cilj rezidbe je da se uklone jednogodišnji letorasti koji rastu uspravno. Oni troše hranljive elemente i zasenjuju krošnju. Kod rezidbe mladih stabala kod njih se vrši prekraćivanje centralnog jednogodišnjeg mladara da bi se ispod tog prekraćivanja pobudili pupoljci na osnovu kojih će se formirati dalja kruna”, rekao je Popović.
Krčenje zasada je sastavni deo radova u gajenju voća. Kraj februara je vreme za prvo prskanje voće koje opet zavisi od cvetanja , ali i od voćne vrste. Posao u objektu Trepča uskoro će biti završen , a onda se ekipe sele na preljinsko brdo gde ih čeka rezidba šljive. Popović je uputio i savet kada je reč o protivgradnim mrežama voćnjacima koje su sada savijene . One se otvaraju, kaže, posle cvetanja voća. Pre nije poželjno zbog pčela , koje su dezorentisane pod mrežom pa nema oprašivanja.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilna rezidba voća uslov za kvalitetan rod, kažu stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.