Pravilna rezidba voća uslov za  kvalitetan rod, kažu  stručnjaci 

Pravilna rezidba voća uslov za  kvalitetan rod, kažu  stručnjaci 

24/01/2024

Autor: 

Info Press

Izvor: InfoPress

Foto: Tv Lav

  U  voćnim  zasadima   ovih  dana ,  kada  to  vremenske  prilike  dozvole,   uveliko  se obavlja  zimska  rezidba  voća ,  osnovna  pomotehnička  mera  koja  je   obavezna i  mnogo  važnija  od  letnje. Poboljšanje  kvaliteta  ploda  osnovni  je  razlog  za  orezivanje  voća,  ali  ima  i mnogo  drugih  benefita.  Posao  nije  težak, ali  je  složen,  kažu  profesionalni  rezači  naglašavajući  da   iskustvo  mnogo  znači  da  se  ne  bi  pravile  greške. 

      Od  toga kako  je  voće  orezano  zavisi   i   kvalitet   ploda   i    prinos. Rezidba voća  doprinosi i  uspostavljanju  ravnoteže  između  hranljivih  elemenata  i vode.  Ovako   između  ostalog  objašnjava  značaj  zimsken rezidbe  voća  agronom  Instituta  za  voćarstvo u  Čačku  Nenad  Popović.  Zatekli  smo  ga   sa  radnicima  u  zasadu  jabuka   u  vlasništvu   Instituta  u   Baluzi  pod  nazivom  Trepča. Novi   zasad  je  na površini  od  oko  pola  hektara ,  stari  zauzima parcelu od  četiri  hektara. ,, Osnovna stvar  zbog  koje  se rezidba vrši  jeste  da  se  napravi optimalan odnos između  rasta  i  rodnosti same  voćke.  To  se  vrši  određenim  prekraćivanjem  grana,  jednogodišnjih  ili  višegodišnjih.  Razlog  za  rezidbu  jeste  da  se  poboljša kvalitet  ploda.  Stabla  koj a su  ne  orezana imaju  sitne  plodove,  plodove  koji  imaju  umanjenu  tržišnu  vrednost”, kaže  Popović. 

   

 

     Za  rezače    voća   može  se  sasvim  sigurno  reći  da  spadaju  u  deficitarna  zanimanja . Mladi  teško  usvajaju  znanja   o  ovom  poslu,  a starijih  je  sve  manje.  Institut  za  voćarstvo  još  uvek  nema taj  problem.  Orezivanje  voća u  ovoj  ustanovi  duže  od  20  godina  obavlja   Srboljub  Lukić. ,, Već  23  godine  sam  u  ovom  poslu. Jeste  složen posao. Treba određen nivo  znanja  i  najvažnije  u  rezidbi je  projektovanje  roda,  da  bude  u  krupnoći  i  kvalitetu  kakav  treba  da je  za  tržište”,   priča Srboljub  Lukić,  profesioni  rezač u  Institutu za  voćarstvo u  Čačku.

      ,,Važno je  iskustvo,  ali  je  važan  i  alat” ,  kaže  Lukić. Dodaje  da  alat  mora  da  bude  profesionalan jer se pravi  na  hiljade  rezova u  toku  sezone. U  Institutu  se  koriste  kvalitetne  italijanske i  švajcarske  makaze ,  veoma pouzdane,  a lake  za  rad.   

    Takođe je  bitno   pravilno  obaviti  rezanje   voća,  kaže   agronom  Popović.  U  suprotnom  postoji  opasnost  da  voće  ne  donosi  rod  svake  godine. ,, Nepravilnim  rezanjem  voćka  može  da  uđe  u  nešto  što  se  zove  alternativna rodnost,  odnosno  da  ne  rađa svake  godine.  To je  jako  zastupljeno  kod  jabuke na prvom  mestu,  a  i  kod  kruške  i  drugih  voćnih  vrsta. Sam  cilj  rezidbe  je  da  se  uklone  jednogodišnji  letorasti koji  rastu  uspravno. Oni  troše  hranljive  elemente  i  zasenjuju  krošnju. Kod  rezidbe  mladih  stabala kod  njih  se  vrši  prekraćivanje  centralnog  jednogodišnjeg  mladara da  bi  se  ispod  tog  prekraćivanja  pobudili  pupoljci  na osnovu  kojih  će  se  formirati  dalja  kruna”,  rekao je  Popović.    

       Krčenje  zasada  je   sastavni  deo  radova  u  gajenju  voća.  Kraj  februara  je  vreme  za  prvo  prskanje  voće  koje  opet  zavisi od  cvetanja ,  ali i od  voćne  vrste.   Posao u  objektu  Trepča  uskoro  će  biti  završen  ,  a onda  se  ekipe  sele  na preljinsko  brdo  gde  ih  čeka  rezidba šljive.  Popović  je  uputio  i  savet  kada  je  reč o  protivgradnim  mrežama voćnjacima  koje  su  sada  savijene .  One  se  otvaraju,   kaže,  posle  cvetanja  voća.  Pre  nije  poželjno  zbog  pčela ,  koje  su  dezorentisane pod  mrežom  pa  nema  oprašivanja.    

, , , ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilna rezidba voća uslov za  kvalitetan rod, kažu  stručnjaci ". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

OBELEŽENA GODIŠNJICA EKSPLOZIJE U TREZORIMA

Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine

Gradjani predlažu investicije za narednu godinu 

Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Veče frule „Duša frularskih priča“

U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]

Brend  ,,Plodovi  Srbije” uskoro  bogatiji  za  api  centar

Brend  ,,Plodovi Srbije” čije  je  sedište  u  selu  Ježevica kod  Čačka  uskoro  će  postati  bogatiji  za  api  centar .  Izgradnja  prve  sertifikovane  api  komore  je  pri   kraju ,  a ponosna  vlasnica brenda  Danijela … […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
176

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Pravilna rezidba voća uslov za  kvalitetan rod, kažu  stručnjaci 

24/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav

  U  voćnim  zasadima   ovih  dana ,  kada  to  vremenske  prilike  dozvole,   uveliko  se obavlja  zimska  rezidba  voća ,  osnovna  pomotehnička  mera  koja  je   obavezna i  mnogo  važnija  od  letnje. Poboljšanje  kvaliteta  ploda  osnovni  je  razlog  za  orezivanje  voća,  ali  ima  i mnogo  drugih  benefita.  Posao  nije  težak, ali  je  složen,  kažu  profesionalni  rezači  naglašavajući  da   iskustvo  mnogo  znači  da  se  ne  bi  pravile  greške. 

      Od  toga kako  je  voće  orezano  zavisi   i   kvalitet   ploda   i    prinos. Rezidba voća  doprinosi i  uspostavljanju  ravnoteže  između  hranljivih  elemenata  i vode.  Ovako   između  ostalog  objašnjava  značaj  zimsken rezidbe  voća  agronom  Instituta  za  voćarstvo u  Čačku  Nenad  Popović.  Zatekli  smo  ga   sa  radnicima  u  zasadu  jabuka   u  vlasništvu   Instituta  u   Baluzi  pod  nazivom  Trepča. Novi   zasad  je  na površini  od  oko  pola  hektara ,  stari  zauzima parcelu od  četiri  hektara. ,, Osnovna stvar  zbog  koje  se rezidba vrši  jeste  da  se  napravi optimalan odnos između  rasta  i  rodnosti same  voćke.  To  se  vrši  određenim  prekraćivanjem  grana,  jednogodišnjih  ili  višegodišnjih.  Razlog  za  rezidbu  jeste  da  se  poboljša kvalitet  ploda.  Stabla  koj a su  ne  orezana imaju  sitne  plodove,  plodove  koji  imaju  umanjenu  tržišnu  vrednost”, kaže  Popović. 

   

 

     Za  rezače    voća   može  se  sasvim  sigurno  reći  da  spadaju  u  deficitarna  zanimanja . Mladi  teško  usvajaju  znanja   o  ovom  poslu,  a starijih  je  sve  manje.  Institut  za  voćarstvo  još  uvek  nema taj  problem.  Orezivanje  voća u  ovoj  ustanovi  duže  od  20  godina  obavlja   Srboljub  Lukić. ,, Već  23  godine  sam  u  ovom  poslu. Jeste  složen posao. Treba određen nivo  znanja  i  najvažnije  u  rezidbi je  projektovanje  roda,  da  bude  u  krupnoći  i  kvalitetu  kakav  treba  da je  za  tržište”,   priča Srboljub  Lukić,  profesioni  rezač u  Institutu za  voćarstvo u  Čačku.

      ,,Važno je  iskustvo,  ali  je  važan  i  alat” ,  kaže  Lukić. Dodaje  da  alat  mora  da  bude  profesionalan jer se pravi  na  hiljade  rezova u  toku  sezone. U  Institutu  se  koriste  kvalitetne  italijanske i  švajcarske  makaze ,  veoma pouzdane,  a lake  za  rad.   

    Takođe je  bitno   pravilno  obaviti  rezanje   voća,  kaže   agronom  Popović.  U  suprotnom  postoji  opasnost  da  voće  ne  donosi  rod  svake  godine. ,, Nepravilnim  rezanjem  voćka  može  da  uđe  u  nešto  što  se  zove  alternativna rodnost,  odnosno  da  ne  rađa svake  godine.  To je  jako  zastupljeno  kod  jabuke na prvom  mestu,  a  i  kod  kruške  i  drugih  voćnih  vrsta. Sam  cilj  rezidbe  je  da  se  uklone  jednogodišnji  letorasti koji  rastu  uspravno. Oni  troše  hranljive  elemente  i  zasenjuju  krošnju. Kod  rezidbe  mladih  stabala kod  njih  se  vrši  prekraćivanje  centralnog  jednogodišnjeg  mladara da  bi  se  ispod  tog  prekraćivanja  pobudili  pupoljci  na osnovu  kojih  će  se  formirati  dalja  kruna”,  rekao je  Popović.    

       Krčenje  zasada  je   sastavni  deo  radova  u  gajenju  voća.  Kraj  februara  je  vreme  za  prvo  prskanje  voće  koje  opet  zavisi od  cvetanja ,  ali i od  voćne  vrste.   Posao u  objektu  Trepča  uskoro  će  biti  završen  ,  a onda  se  ekipe  sele  na preljinsko  brdo  gde  ih  čeka  rezidba šljive.  Popović  je  uputio  i  savet  kada  je  reč o  protivgradnim  mrežama voćnjacima  koje  su  sada  savijene .  One  se  otvaraju,   kaže,  posle  cvetanja  voća.  Pre  nije  poželjno  zbog  pčela ,  koje  su  dezorentisane pod  mrežom  pa  nema  oprašivanja.    

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pravilna rezidba voća uslov za  kvalitetan rod, kažu  stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

OBELEŽENA GODIŠNJICA EKSPLOZIJE U TREZORIMA

Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine

Gradjani predlažu investicije za narednu godinu 

Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up