Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave

Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave

16/12/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: RTS

Nema posne slave bez ribe, a najčešće se priprema šaran. Pijan, punjen ili pržen za koji god način pripreme da se opredelite nećete pogrešiti. Mi vam vam nudimo par načina i saveta šta je važno kod pripreme ribe za slavu.

Najlepši i najzgodniji šarani za pripremu su oni do tri kilograma. Pred velike posne slave ponuda je više nego dovoljna, ali nije zgoreg ribu nabaviti na vreme. Kupovina u poslednji čas stvara nervozu zbog gužvi, ali i manje vremena i mogućnosti za izbor.

Uz to ako želite da vam prodavac očisti ribu ne čekajte poslednji dan.

Kod pripreme ribe najvažnije je da se šaran očisti od krljušti, izvade škrge i odstrane peraja. Ukoliko ribu ne pečete celu, odstranjuje se i glava i rep koji se mogu iskoristiti za riblju čorbu. 

I ono što je možda i najvažnije, kada se riba očisti potrebno ju je dobro osušiti, najpraktičnije je papirnim kuhinjskim ubrusima.

Ako je vaš šaran spreman možete ga ispeći celog ili pržiti na starinski način.

Ukoliko se odlučiti za prženje potrebno je da šarana isečete na šnicle. U širi tanjir pomešati brašno, so i sušenu mlevenu papriku.

Izbor sušene mlevene paprike u prodavnicama je velik, ali ako niste sigurni da će ona biti jarkocrvena možete je kupiti i na pijaci. Prodavaci koji nude sušenu papriku za punjenje imaju i tucanu ili mlevenu sušenu papriku.

U tiganju dobro zagrejte ulje na ujednačenoj temperaturi. Šnicle šarana uvaljajte u pripremljenu mešavinu brašna, soli i mlevene paprike i otresite od viška, a zatim spustite u zagrejano ulje.

Šnicle okretati dok ne dobiju boju starog zlata. Kod prženja šnicli šarana bitno je da riba bude ravnomerno pečena, korica hrskava i da ne pregori. Zato je važno da ukoliko pripremate veće količine promenite ulje čim počne da menja boju i tamni.

Domaćice rado pripremaju i pijanog šarana. Očišćenog i od vode osušenog šarana posoliti spolja i iznutra, a spolja na ribi nožem napravimo kose rezove. U narezane delove stavimo po čen belog luka i krišku limuna.

U pleh ili tepsiju za pečenje stavite nakvašen papir za pečenje kako se riba ne bi zalepila prilikom pečenja.

Šaran je najbolje staviti u već zagrejan i nauljen pleh. Kada se sa jedne strane uhvati korica ribu okrenuti i preliti sa čašom melog vina i ostaviti da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Uz pijanog šarana najbolje ide krompir pa posle 30-40 minuta pečenja nabolje je oko šarana naređati isečen i po želji začinjen krompir. Ribu ponovo preliti sa čašom belog vina pomešanog sa malo vode i peći na 220 stepeni još oko 40 minuta.

Ukoliko se odlučite da poslužite punjenog šarana ne štedite na nadevu. Šaran spada u masnije ribe zbog čega svaki nadev postaje slastan.

Varijacije za nadev su mnogobrojne i pustite mašti na volju. Šaran se dobro slaže za prodistanim crnim i belim lukom uz dodatak oraha ili suvih šljiva.

Takođe, kao prilog ili punjenje može da ide i pirinač sa pečurkama, a ne treba izbegavati i po koji unapred ispečen i oljušten kesten.

Za koju god opciju da se odlučite nećete pogrešiti. I ne zaboravite pored vina svaka riba voli i so, pa prilikom pripreme ne morate da budete štedljivi. Morska so je svakako bolji izbor posebno kada ribu pečete ili punite.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Zlatibor se predstavlja na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Turistička organizacija Zlatibor učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji  ”Holiday & Spa Expo 2025”, gde zainteresovanim posetiocima predstavlja sadržajnu turističku ponudu najposećenije srpske planine.Sajam se ove godine održava od 9. do 11.… […]

Ministarstvo odbrane uputilo poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Ministarstvo odbrane uputilo je svim zainteresovanim licima rođenim od 1995. do 2005. godine poziv na dobrovoljno služenje vojnog roka. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, odlaskom na dobrovoljno služenje vojnog roka stiče… […]

Oblačno i toplo, uveče kiša i pljuskovi

U Srbiji će biti malo do umereno oblačno i toplo, dok se posle podne u Vojvodini, a uveče i tokom noći i u većini krajeva, očekuju kiša i lokalni pljuskovi. U zapadnoj Srbiji… […]

REKONSTRUKCIJA DISTRIBUTIVNE MREŽE

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi će biti odloženi za drugi termin, o čemu će korisnici biti na vreme obavešteni.

 Za osnovne  podsticaje  zahtev  obavezan,  podsećaju  nadležni 

    Korisni  saveti  od  stručnjka  uvek  dobro  dođu.  Janjić podseća  i  na  pravila  regulisana  pravilnikom    kod  obnove  gazdinstva kako  bi  se  izbegle  greške 

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
47

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave

16/12/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: RTS

Nema posne slave bez ribe, a najčešće se priprema šaran. Pijan, punjen ili pržen za koji god način pripreme da se opredelite nećete pogrešiti. Mi vam vam nudimo par načina i saveta šta je važno kod pripreme ribe za slavu.

Najlepši i najzgodniji šarani za pripremu su oni do tri kilograma. Pred velike posne slave ponuda je više nego dovoljna, ali nije zgoreg ribu nabaviti na vreme. Kupovina u poslednji čas stvara nervozu zbog gužvi, ali i manje vremena i mogućnosti za izbor.

Uz to ako želite da vam prodavac očisti ribu ne čekajte poslednji dan.

Kod pripreme ribe najvažnije je da se šaran očisti od krljušti, izvade škrge i odstrane peraja. Ukoliko ribu ne pečete celu, odstranjuje se i glava i rep koji se mogu iskoristiti za riblju čorbu. 

I ono što je možda i najvažnije, kada se riba očisti potrebno ju je dobro osušiti, najpraktičnije je papirnim kuhinjskim ubrusima.

Ako je vaš šaran spreman možete ga ispeći celog ili pržiti na starinski način.

Ukoliko se odlučiti za prženje potrebno je da šarana isečete na šnicle. U širi tanjir pomešati brašno, so i sušenu mlevenu papriku.

Izbor sušene mlevene paprike u prodavnicama je velik, ali ako niste sigurni da će ona biti jarkocrvena možete je kupiti i na pijaci. Prodavaci koji nude sušenu papriku za punjenje imaju i tucanu ili mlevenu sušenu papriku.

U tiganju dobro zagrejte ulje na ujednačenoj temperaturi. Šnicle šarana uvaljajte u pripremljenu mešavinu brašna, soli i mlevene paprike i otresite od viška, a zatim spustite u zagrejano ulje.

Šnicle okretati dok ne dobiju boju starog zlata. Kod prženja šnicli šarana bitno je da riba bude ravnomerno pečena, korica hrskava i da ne pregori. Zato je važno da ukoliko pripremate veće količine promenite ulje čim počne da menja boju i tamni.

Domaćice rado pripremaju i pijanog šarana. Očišćenog i od vode osušenog šarana posoliti spolja i iznutra, a spolja na ribi nožem napravimo kose rezove. U narezane delove stavimo po čen belog luka i krišku limuna.

U pleh ili tepsiju za pečenje stavite nakvašen papir za pečenje kako se riba ne bi zalepila prilikom pečenja.

Šaran je najbolje staviti u već zagrejan i nauljen pleh. Kada se sa jedne strane uhvati korica ribu okrenuti i preliti sa čašom melog vina i ostaviti da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Uz pijanog šarana najbolje ide krompir pa posle 30-40 minuta pečenja nabolje je oko šarana naređati isečen i po želji začinjen krompir. Ribu ponovo preliti sa čašom belog vina pomešanog sa malo vode i peći na 220 stepeni još oko 40 minuta.

Ukoliko se odlučite da poslužite punjenog šarana ne štedite na nadevu. Šaran spada u masnije ribe zbog čega svaki nadev postaje slastan.

Varijacije za nadev su mnogobrojne i pustite mašti na volju. Šaran se dobro slaže za prodistanim crnim i belim lukom uz dodatak oraha ili suvih šljiva.

Takođe, kao prilog ili punjenje može da ide i pirinač sa pečurkama, a ne treba izbegavati i po koji unapred ispečen i oljušten kesten.

Za koju god opciju da se odlučite nećete pogrešiti. I ne zaboravite pored vina svaka riba voli i so, pa prilikom pripreme ne morate da budete štedljivi. Morska so je svakako bolji izbor posebno kada ribu pečete ili punite.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Pijan, punjen ili pržen – šaran se najčešće sprema za posne slave". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Zlatibor se predstavlja na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Turistička organizacija Zlatibor učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji  ”Holiday & Spa Expo 2025”, gde zainteresovanim posetiocima predstavlja sadržajnu turističku ponudu najposećenije srpske planine.Sajam se ove godine održava od 9. do 11.… […]

Ministarstvo odbrane uputilo poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

Ministarstvo odbrane uputilo je svim zainteresovanim licima rođenim od 1995. do 2005. godine poziv na dobrovoljno služenje vojnog roka. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, odlaskom na dobrovoljno služenje vojnog roka stiče… […]

Oblačno i toplo, uveče kiša i pljuskovi

U Srbiji će biti malo do umereno oblačno i toplo, dok se posle podne u Vojvodini, a uveče i tokom noći i u većini krajeva, očekuju kiša i lokalni pljuskovi. U zapadnoj Srbiji… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up