Održana 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice
Održana 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice
16/06/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Na Institutu za voćarstvo održana je 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice . U konkurenciji je bilo 79 uzoraka iz svih krajeva Srbije. Najseverniji uzorak je iz Apatina , najjužniji iz Leskovca, dva uzorka su iz Bajine Bašte i Loznice , iz zapadnog dela zemlje i najistočniji uzorak je stigao iz Knjaževca. Proglaženje pobednika biće održano 1. Jula.
Institut za voćarstvo organizuje organizuje ocenu najbolje srpske šljivovice u saradnji sa gradom Čačkom. Manifestacija doprinosi promociji šljivove rakije i širenju, odnosno podizanju velikog broja destilerija. U poređenju sa prošlom godinom mnogo više je bilo uzoraka za ocenu.
Profesor Ninoslav Nikičević je zadovoljan kvalitetom uzoraka. Oni predstavljaju najbolje šljivove prepečenice u senzorskom kvalitetu. Nikičević očekuje i dobar kvantitet u hemijskom smislu . Kod ocene kvaliteta rakija postoje dva aspekta. Jednu ocenu daju potrošači na osnovu ukusa , i mirisa , odnosno na osnovu senzorskog utiska . Drugi aspekt je hemijski , objašnjava profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju autohtone sorte šljive . ,,Ovo voće je prebogato aromama i ako se u tehnologiji proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski kvalitet“ , kaže tehnolog Velimir Mitrović .
Prvo regionalno ocenjivanje srpske šljivovice održano je pre 25 godina u Donjoj Trepči. Do sada je pred nadležnom komisijom bilo nekoliko hiljada uzoraka. Rezultati današnjeg ocenjivanja biće poznati krajem juna.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Održana 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
Duvaće slab i umeren vetar, u Vojvodini i na planinama povremeno i jak, severnih pravaca, a temperature će se kretati od šest do 13 stepeni, na istoku do 19.
Ujutro i pre podne, kiša će biti češća na jugozapadu, jugu i istoku, a posle podne se padavine mogu očekivati i u ostalim krajevima, uključujući Vojvodinu
Održana 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice
16/06/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Na Institutu za voćarstvo održana je 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice . U konkurenciji je bilo 79 uzoraka iz svih krajeva Srbije. Najseverniji uzorak je iz Apatina , najjužniji iz Leskovca, dva uzorka su iz Bajine Bašte i Loznice , iz zapadnog dela zemlje i najistočniji uzorak je stigao iz Knjaževca. Proglaženje pobednika biće održano 1. Jula.
Institut za voćarstvo organizuje organizuje ocenu najbolje srpske šljivovice u saradnji sa gradom Čačkom. Manifestacija doprinosi promociji šljivove rakije i širenju, odnosno podizanju velikog broja destilerija. U poređenju sa prošlom godinom mnogo više je bilo uzoraka za ocenu.
Profesor Ninoslav Nikičević je zadovoljan kvalitetom uzoraka. Oni predstavljaju najbolje šljivove prepečenice u senzorskom kvalitetu. Nikičević očekuje i dobar kvantitet u hemijskom smislu . Kod ocene kvaliteta rakija postoje dva aspekta. Jednu ocenu daju potrošači na osnovu ukusa , i mirisa , odnosno na osnovu senzorskog utiska . Drugi aspekt je hemijski , objašnjava profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju autohtone sorte šljive . ,,Ovo voće je prebogato aromama i ako se u tehnologiji proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski kvalitet“ , kaže tehnolog Velimir Mitrović .
Prvo regionalno ocenjivanje srpske šljivovice održano je pre 25 godina u Donjoj Trepči. Do sada je pred nadležnom komisijom bilo nekoliko hiljada uzoraka. Rezultati današnjeg ocenjivanja biće poznati krajem juna.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Održana 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Duvaće slab i umeren vetar, u Vojvodini i na planinama povremeno i jak, severnih pravaca, a temperature će se kretati od šest do 13 stepeni, na istoku do 19.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.