,


Od  proizvodnje  do  prerade  voća i  povrća na  gazdinstvu  Vučićević

Od  proizvodnje  do  prerade  voća i  povrća na  gazdinstvu  Vučićević

16/07/2024

Autor: 

Gordana Rajičić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Kako  bi  povećala  svoj  kućni  budžet,  ali  i  preradila  povrće  iz  sopstvene  bašte  koje  je  ostalo  neprodato,  Marija Vučićević iz  Ježevice   odlučila  je  da  započne  proizvodnju  zimnice.  U  toku  je  ostavljanje  krastavčića,  a onda  stiže  paprika.  U  posao  se  uključila  cela  porodica .  Za sada  je  Marijana  zadovoljna  i  razmišlja  da  u narednom  periodu  poveća  proizvodnju  zbog  izuzetno  velike  potražnje.   

    Proizvodnju  zimnice  Marija  Vučićević započela  je  pre nekoliko godina.U  ponudi je bogat asortiman od džemova, sokova do  ajvara, paprike,  krastavčića i  drugo.  U  vreme  naše  posete  ostavljala  je  krastavčiće   , koji  polako  prolaze, a na red  će  doći  drugo  povrće.  Postupak   ostavljanja   nije  težak. Zahtevan  jeste,  da  bi  se  dobio  odgovarajući  kvalitet   i  obavlja  se  po  receptu  naših  baka.  ,, Nije  komplikovano. Naravno  da  treba  puno  rada  i  truda .  Krastavčiće  slažemo  u  tegle,  nalivamo  ih.    Stavljamo  ih  da se  kuvaju  pola  sata,  sat.  Kada  provri,  čekamo  da  se  ohladi .  Posle  par  sati  ih  vadimo i  oni  su  gotovi  za  upotrebu.  Mogu  odmah da se  koriste,  ali  i  da ostanu  za  zimu.Mi  dalje ne ostavljamo  kornišone.  Završili  smo  sa njima. Jagoda,  trešnja , višnja,  to  je već završeno.  Nektarine  i  kajsije  su  gotove.Sada krećemo  sa  smokvom,  šljivom,  šarenom  salatom“,  priča nam  vredna  Marija. Ona kaže  da dnevno  može  da se  ostavi  50  teglica krastavčića  jer  to  zahteva da  se  obere,  opere i  druge  pripreme.  Ističe  da je  sa paprikom  drugačije. Proizvodnja  ide  brže,  naglašava  i  dodaje  da paprika  zahteva čišćenje,  zatim  barenje i  to  je  malo  brže  .  Kornišoni  su  spori,  kao  i  slatko ,  objašnjava  nam  Marija.    

   Iako  je  kratko  na  tržištu ,  za  njene   proizvode  nadaleko  se  čulo.  Dolaze  kupci  iz  čitave  Srbije,  a  proizvodi   se  mogu  se  pronaći  i  preko  interneta. ,, Uglavnom  se  trudim  da preko  interneta  pronalazim  svoje mušterije. S obzirom  da radim  par  godina imam i  dosta  svojih  stalnih  kupaca.  Ne  traže nas  po  grupama.  Imamo  dosta  puruka  i  preko  internet  grupa.  Tu  se  dovijamo  na različite  načine  da  šaljemo.  Brzom  poštom,  internetom .  Odvozimo,  dolaze,  kako  kad“,  rekla nam  je  Marija.    

    Podrška  porodice  ne  nedostaje. U  posao  su  uključeni  i  suprug, svekrva,  svekar.   Kada  joj  obaveze  u  školi   dozvoljavaju  mami  uvek  pomaže  i  četrnaestogodišnja  Isidora     Već je  i  ona upoznala  recepturu,  pa  dodaje   određene sastojke  , koliko  bilo  da zameni  mamu.  ,,Prvo  sam  počela  sa mamom  da berem  krastavce i  da joj  nosim  kofu. Onda sam  gledala  nju  kako  ona to  ostavlja  i sama  naučila . Berem  i  voće  kada treba,  a uglavnom  kačim  na društvene  mreže  objave“,  rekla  nam  je  mila  i  poslušna Isidora.  

   Isidora  ovaj  posao  voli  ,   ali  ona  ima  i drugih  afiniteta.  Na prvom  mestu  je  muzika  ,  pa  sve  ostalo  i  sve  stiže,  ispričala    nam  je . ,, Ne  pevam,  ali  sviram   klavir  i  klavijature  i  volela  bi  da  predaje  muzičko  u  školi“. Rekla  nam   je   još  i da  igra  folklor,  ali  nađe  vremena  za  sve.        

     Vredna Marija  kaže   da   prerađuje  povrće  koje  je  minimalno  tretirano  nekim  preparatima.  Namera  joj  je  da  u  budućnosti  pređe  na   sasvim     organsku    proizvodnje . U  ovom  trenutku  ne  razmišlja  da poveća  proizvodnju  ,  što  kasnije  nije  nemoguće.  Ipak  za sada  ,  na prvom  mestu  joj  je  kvalitet . ,,Što  se  tiče  proširenja  proizvfodnje,  da bi  se  zadržao  kvalitet,  ne  može to.  Možda  malo  još  da se pojača,  ali  ne može  previše jer  se  na kvantitetu gubi  kvalitet . Sve  je  ručna proizvodnja,  sve  se  čisti ,  prečišćava ,  ne  koristimo pasterizatore i  sve  je  po  starim receptima“,  kaže  Marija. 

     Zadovoljna je  Marija  kako  do  sada  funkcioniše  njen mali  biznis.  Priznaje  da na početku  nije  bilo  lako.  Vremenom  ,  stekla je  i  iskustvo, pšroširila  tržiše  ,  a kvalitet  je  ono  na čemu  će  uvek  instistirati.   

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Od  proizvodnje  do  prerade  voća i  povrća na  gazdinstvu  Vučićević". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

ETNO DOMAĆINSTVO PORODICE ČVRKIĆ

Blizina vidikovca na vrhu Kablara je dodatna prednost domaćinstva ,,Čvrkić”  i njihovi gosti neizostavno dele fotografije sa pogledom na meandre Zapadne Morave. 

RASADNIK PORODICE VUKSANOVIĆ

Sadnice  voća, pored ljubavi zahtevaju i posebnu negu. Traži mnogo rada, ali i odgovornost ukoliko se želi da to bude ozbiljan sadni materijal

SA  ZLATIBORSKIH SUVATA DO ANGUS ŠNICLE

Angus krave se isključivo hrane svežom travom i njihovo meso je izuzetno cenjeno. Kvalitetnije je od većine drugih proizvoda životinjskog porekla, sa minimalnim potkožnim masnim tkivom.

MADE BY BABA IZ KARANA

Biznis koji su razvili bio je novi izazov i put u nepoznato.  Bili su spremnni na neizvesnot, ali su za veoma kratko vreme stvorili proizvod kome ne možete odoleti.

Lučani odmah iza Beograda po prosečnoj plati

Posle Lučana slede Gornji Milanovac sa prosečnih 84.852 Čačak sa 82.289 i Ivanjica 69.339 dinara. Zarada u Čačku niža je od aktuelnog republičkog proseka za 13.515 dinara i iznosi 82.289 dinara, što je oko 700 evra.

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
62

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Od  proizvodnje  do  prerade  voća i  povrća na  gazdinstvu  Vučićević

16/07/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Kako  bi  povećala  svoj  kućni  budžet,  ali  i  preradila  povrće  iz  sopstvene  bašte  koje  je  ostalo  neprodato,  Marija Vučićević iz  Ježevice   odlučila  je  da  započne  proizvodnju  zimnice.  U  toku  je  ostavljanje  krastavčića,  a onda  stiže  paprika.  U  posao  se  uključila  cela  porodica .  Za sada  je  Marijana  zadovoljna  i  razmišlja  da  u narednom  periodu  poveća  proizvodnju  zbog  izuzetno  velike  potražnje.   

    Proizvodnju  zimnice  Marija  Vučićević započela  je  pre nekoliko godina.U  ponudi je bogat asortiman od džemova, sokova do  ajvara, paprike,  krastavčića i  drugo.  U  vreme  naše  posete  ostavljala  je  krastavčiće   , koji  polako  prolaze, a na red  će  doći  drugo  povrće.  Postupak   ostavljanja   nije  težak. Zahtevan  jeste,  da  bi  se  dobio  odgovarajući  kvalitet   i  obavlja  se  po  receptu  naših  baka.  ,, Nije  komplikovano. Naravno  da  treba  puno  rada  i  truda .  Krastavčiće  slažemo  u  tegle,  nalivamo  ih.    Stavljamo  ih  da se  kuvaju  pola  sata,  sat.  Kada  provri,  čekamo  da  se  ohladi .  Posle  par  sati  ih  vadimo i  oni  su  gotovi  za  upotrebu.  Mogu  odmah da se  koriste,  ali  i  da ostanu  za  zimu.Mi  dalje ne ostavljamo  kornišone.  Završili  smo  sa njima. Jagoda,  trešnja , višnja,  to  je već završeno.  Nektarine  i  kajsije  su  gotove.Sada krećemo  sa  smokvom,  šljivom,  šarenom  salatom“,  priča nam  vredna  Marija. Ona kaže  da dnevno  može  da se  ostavi  50  teglica krastavčića  jer  to  zahteva da  se  obere,  opere i  druge  pripreme.  Ističe  da je  sa paprikom  drugačije. Proizvodnja  ide  brže,  naglašava  i  dodaje  da paprika  zahteva čišćenje,  zatim  barenje i  to  je  malo  brže  .  Kornišoni  su  spori,  kao  i  slatko ,  objašnjava  nam  Marija.    

   Iako  je  kratko  na  tržištu ,  za  njene   proizvode  nadaleko  se  čulo.  Dolaze  kupci  iz  čitave  Srbije,  a  proizvodi   se  mogu  se  pronaći  i  preko  interneta. ,, Uglavnom  se  trudim  da preko  interneta  pronalazim  svoje mušterije. S obzirom  da radim  par  godina imam i  dosta  svojih  stalnih  kupaca.  Ne  traže nas  po  grupama.  Imamo  dosta  puruka  i  preko  internet  grupa.  Tu  se  dovijamo  na različite  načine  da  šaljemo.  Brzom  poštom,  internetom .  Odvozimo,  dolaze,  kako  kad“,  rekla nam  je  Marija.    

    Podrška  porodice  ne  nedostaje. U  posao  su  uključeni  i  suprug, svekrva,  svekar.   Kada  joj  obaveze  u  školi   dozvoljavaju  mami  uvek  pomaže  i  četrnaestogodišnja  Isidora     Već je  i  ona upoznala  recepturu,  pa  dodaje   određene sastojke  , koliko  bilo  da zameni  mamu.  ,,Prvo  sam  počela  sa mamom  da berem  krastavce i  da joj  nosim  kofu. Onda sam  gledala  nju  kako  ona to  ostavlja  i sama  naučila . Berem  i  voće  kada treba,  a uglavnom  kačim  na društvene  mreže  objave“,  rekla  nam  je  mila  i  poslušna Isidora.  

   Isidora  ovaj  posao  voli  ,   ali  ona  ima  i drugih  afiniteta.  Na prvom  mestu  je  muzika  ,  pa  sve  ostalo  i  sve  stiže,  ispričala    nam  je . ,, Ne  pevam,  ali  sviram   klavir  i  klavijature  i  volela  bi  da  predaje  muzičko  u  školi“. Rekla  nam   je   još  i da  igra  folklor,  ali  nađe  vremena  za  sve.        

     Vredna Marija  kaže   da   prerađuje  povrće  koje  je  minimalno  tretirano  nekim  preparatima.  Namera  joj  je  da  u  budućnosti  pređe  na   sasvim     organsku    proizvodnje . U  ovom  trenutku  ne  razmišlja  da poveća  proizvodnju  ,  što  kasnije  nije  nemoguće.  Ipak  za sada  ,  na prvom  mestu  joj  je  kvalitet . ,,Što  se  tiče  proširenja  proizvfodnje,  da bi  se  zadržao  kvalitet,  ne  može to.  Možda  malo  još  da se pojača,  ali  ne može  previše jer  se  na kvantitetu gubi  kvalitet . Sve  je  ručna proizvodnja,  sve  se  čisti ,  prečišćava ,  ne  koristimo pasterizatore i  sve  je  po  starim receptima“,  kaže  Marija. 

     Zadovoljna je  Marija  kako  do  sada  funkcioniše  njen mali  biznis.  Priznaje  da na početku  nije  bilo  lako.  Vremenom  ,  stekla je  i  iskustvo, pšroširila  tržiše  ,  a kvalitet  je  ono  na čemu  će  uvek  instistirati.   

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Od  proizvodnje  do  prerade  voća i  povrća na  gazdinstvu  Vučićević". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

ETNO DOMAĆINSTVO PORODICE ČVRKIĆ

Blizina vidikovca na vrhu Kablara je dodatna prednost domaćinstva ,,Čvrkić”  i njihovi gosti neizostavno dele fotografije sa pogledom na meandre Zapadne Morave. 

RASADNIK PORODICE VUKSANOVIĆ

Sadnice  voća, pored ljubavi zahtevaju i posebnu negu. Traži mnogo rada, ali i odgovornost ukoliko se želi da to bude ozbiljan sadni materijal

SA  ZLATIBORSKIH SUVATA DO ANGUS ŠNICLE

Angus krave se isključivo hrane svežom travom i njihovo meso je izuzetno cenjeno. Kvalitetnije je od većine drugih proizvoda životinjskog porekla, sa minimalnim potkožnim masnim tkivom.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up