Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju
Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju
05/08/2020
Autor:
Dušica Polić
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus
Pre tri
godine oko 20 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa područja
Užica, uz podršku grada i Centra za organsku poljoprivredu, u oblasti
živinarstva krenulo je u proces
konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju. Trećina od tog broja
ispunila je, do sada, predvidjene uslove sertifikacione komisije za dobijanje
sertifikata za proizvodnju zdrave organske
hrane.
Dragica
Stevanović iz užičkog sela Volujac, uz podršku užičkog Centra za organsku
poljoprivredu, u proces organizovane konverzije konvencionalne u organsku
proizvodnju koka nosilja krenula je medju prvima.
“Svaki početak je težak. Sada već, posle tri
godine imam dosta iskustva i formirano
mišljenje o mnogim stvarima u ovom procesu.Za one koji žele da se bave
organskom poljoprivredom, a cela priča im je potpuna nepoznanica, moja
preporuka je da krenu sa manjim površinama i onda će moći da formiraju neku
sliku o tome, hoće li da se time bave ili ne. Sa velikim ulaganjima, a ukoliko
to ne ispuni njihova očekivanja, teško se može izaći iz cele priče.”
Obrad
Negovanović iz sela
Ljubanje odlučio je, medjutim, da u celu
priču udje sa velikim jatom kokošaka koje broji nekoliko stotina grla.
“Već posle nekoliko meseci, a počeli smo u decembru prošle godine, ispostavilo se da
je to mnogo teža i veća priča od onog što smo očekivali. Malo ima ljudi koji to
rade, koji mogu da ti nešto pokažu i kažu”.
Uz potreban
veliki prostor, koji doduše kažu da im je i
bio predočen, u delu koji se odnosi na ishranu za živine, što je osnova cele priče, još uvek je najviše
nedoumica.
“Neznanje, opet naglašavam, najveći je problem. Nema ko da te uvede u celu
priču i da ti pokaže. Konkretno ja, još uvek ne mogu da nadjem čoveka koji će
da napravi pravu recepturu za hranu, da to bude ono pravo za kokoške i da bude zdrava hrana”, priča Obrad
Negovanović.
Sve u svemu, sledeći dosadašnje
iskustvo, poljoprivrednici koji su u ovu priču krenuli, ističu da, iako proces
dugo traje i uz brojne prepreke koje se moraju savladati, imperativ zdrave
hrane i bez sumnje, bar trenutno, zadovoljavajući tržišni uslovi, opravdavaju celokupan
ulog. Trenutno, i to dok traje proces konverzije, jaja se prodaju po ceni od 20
dinara, a ponuda i mogućnosti ni blizu ne zadovoljavaju potrebe tržišta.
Ponuda je i do pet puta manja od potražnje. Prema saznanjima koje ima Obrad
Negovanović jaja sa sertifikatom na
farmi se prodaju za 30 dinara po komadu, dok u slobodnoj prodaji njihova cena
ide i do 70 dinara. Cena organskog
živinskog mesa koje ima sertifikat je
oko 500 dinara po kilogramu.
Pod organskom proizvodnjom u Srbiji
inače, trenutno je manje od 0,4 odsto obradivih površina, a za ulazak u EU
preduslov ja da taj procenat bude bar 10 puta veći.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju
05/08/2020
Autor:
Dušica Polić
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus
Pre tri
godine oko 20 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa područja
Užica, uz podršku grada i Centra za organsku poljoprivredu, u oblasti
živinarstva krenulo je u proces
konverzije iz konvencionalne u organsku proizvodnju. Trećina od tog broja
ispunila je, do sada, predvidjene uslove sertifikacione komisije za dobijanje
sertifikata za proizvodnju zdrave organske
hrane.
Dragica
Stevanović iz užičkog sela Volujac, uz podršku užičkog Centra za organsku
poljoprivredu, u proces organizovane konverzije konvencionalne u organsku
proizvodnju koka nosilja krenula je medju prvima.
Dragica Stevanović
“Svaki početak je težak. Sada već, posle tri
godine imam dosta iskustva i formirano
mišljenje o mnogim stvarima u ovom procesu.Za one koji žele da se bave
organskom poljoprivredom, a cela priča im je potpuna nepoznanica, moja
preporuka je da krenu sa manjim površinama i onda će moći da formiraju neku
sliku o tome, hoće li da se time bave ili ne. Sa velikim ulaganjima, a ukoliko
to ne ispuni njihova očekivanja, teško se može izaći iz cele priče.”
Obrad
Negovanović iz sela
Ljubanje odlučio je, medjutim, da u celu
priču udje sa velikim jatom kokošaka koje broji nekoliko stotina grla.
“Već posle nekoliko meseci, a počeli smo u decembru prošle godine, ispostavilo se da
je to mnogo teža i veća priča od onog što smo očekivali. Malo ima ljudi koji to
rade, koji mogu da ti nešto pokažu i kažu”.
Uz potreban
veliki prostor, koji doduše kažu da im je i
bio predočen, u delu koji se odnosi na ishranu za živine, što je osnova cele priče, još uvek je najviše
nedoumica.
“Neznanje, opet naglašavam, najveći je problem. Nema ko da te uvede u celu
priču i da ti pokaže. Konkretno ja, još uvek ne mogu da nadjem čoveka koji će
da napravi pravu recepturu za hranu, da to bude ono pravo za kokoške i da bude zdrava hrana”, priča Obrad
Negovanović.
Sve u svemu, sledeći dosadašnje
iskustvo, poljoprivrednici koji su u ovu priču krenuli, ističu da, iako proces
dugo traje i uz brojne prepreke koje se moraju savladati, imperativ zdrave
hrane i bez sumnje, bar trenutno, zadovoljavajući tržišni uslovi, opravdavaju celokupan
ulog. Trenutno, i to dok traje proces konverzije, jaja se prodaju po ceni od 20
dinara, a ponuda i mogućnosti ni blizu ne zadovoljavaju potrebe tržišta.
Ponuda je i do pet puta manja od potražnje. Prema saznanjima koje ima Obrad
Negovanović jaja sa sertifikatom na
farmi se prodaju za 30 dinara po komadu, dok u slobodnoj prodaji njihova cena
ide i do 70 dinara. Cena organskog
živinskog mesa koje ima sertifikat je
oko 500 dinara po kilogramu.
Pod organskom proizvodnjom u Srbiji
inače, trenutno je manje od 0,4 odsto obradivih površina, a za ulazak u EU
preduslov ja da taj procenat bude bar 10 puta veći.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Izazovi organske proizvodnje u živinarstvu u užičkom kraju". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.