Na užičkoj pijaci danas su otvorene prve dve tezge, na kojima se mogu naći domaći proizvodi, koju su u konverziji za dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju. Jedna se nalazi u Mlečnom carstvu, gde se prodaju kozje mleko, sir, kajmak i surutka, na druga je na zelenoj pijaci, sa organskim jajima i povrćem. Ove tezge radiće svakog petka i subote, a prvog dana rada, zabeležile su veliku posetu.
Nekoliko proizvođača kozjeg mleka, sira i kajmaka, danas je premijerno predstavilo svoje proizvode, u konverziji, na novoj tezgi na užičkoj pijaci. Njima je ostao još samo korak do dobijanja sertifikata za organske proizvode, a kupci su imali priliku da se upoznaju sa ovakim proizvodima, možda i po prvi put.
„Danas smo dobili samo pozitivne komentare, jer je ljudima drago što konačno na pojaci mogu kupiti kozji sir. A danas su mogli i da probaju sve naše proizove, i kažu da su zadovoljni kvalitetom, ali i ukusom“, kaže Gordana Nićiforović, iz poljoprivrednog gazdinstva „Koza i vuk“.
„Ljudi inače još uvek ne znaju koliki je kvalitet kada su u pitanju kozji sir i ostali proizvodi od kozjeg mleka, a nama proizvodjačima to znači, jer sada možemo lepo da svoje proizvode i prezentujemo i da ih prodamo“, kaže Milomir Stanojčić, poljoprivredni proizvođač iz Bioske.
„Iako nam je danas prvi dan, ova tezga veoma je posećena. Ljudi dolaze, probaju naše proizvode, ali ih i kupe, i mi smo zadovoljni. Primera radi, cena kozjeg sira je 800 dinara, a kajmak je 1000 dinara“, kaže Biljana Milić, poljoprivredni proizvođač iz Bioske.
Druga tezga proizvoda u konverziji nalazi se na centralnom
delu pijace, i na njoj su se našla domaća jaja i luk.
„Nadamo se da će prodaja ovih domaćih jaja dobro krenuti kada dodje proleće, jer je zima period kada koke manje nose jaja, pa nemamo dovoljno robe za prodaju“, kaže Dragica Stevanović iz Volujca.
„Mi imamo krompir, šaragarepu, domaći luk, cveklu, i još svašta nešto i sve je organsko, jer ne prskomo naše povrće nikakvom hemijom. Rod nam je bio dobar, još samo da nadjemo kupce“, kaže Milka Stanojčić iz Bioske.
Tokom cele prošle godine, Centarza organsku poljoprivredu i grad Užice radili su na poboljšanju uslova za prelazak sa konvecionalne na organsku proizvodnju, a mnoge subvencije otišle su za te namene. Kao kruna velikog truda i rada, ove dve tezge postaće zaštitni znak za proizvođače.
„Želim da pozdravim proizvođače, ali i potrošače, jer je veoma bitno da se te strane spoje. Ovo do sada kako je prošlo, vidi se da postoji veliko interesovanje od strane potrošača za zdravu hranu“, naglašava prof. dr Nikola Bajić, direktor Centra za organsku poljoprivredu Užice.
Obe tezge sa proizvodima u konverziji radiće svakog petka i subote u zimskom periodu, dok se na proleće očekuje svakodnevni rad, sa više proizvoda.