Takovski kraj odavno je interesantan turistima koji vole da se odmaraju u seoskim ambijentu. Domaćini sve više ulažu i upotpunjavaju ponudu za nezaboravno letovanje kao u zavičaju.
Mir, tišina i vazduh bogat kiseonikom u Gojnoj Gori opijaju goste. U hladu, bazenu ili šetnji svi uživaju.
“Toliko lepota ima u ovoj Srbiji a mi svi negde bežimo napolje”, rekla je Maja Cumbo, gošća iz Beograda.
“Ptice se stvarno čuju, sve što kažu ono idealno”, kaže Ljubivoje Ranđelović, gost iz Novog Sada.
Odavno su Mijailovići turizmu posvećeni domaćina, pa znaju šta gosti vole i neretko sa njima postanu prijatelji.
“Gosti su nam uglavnom zahvalni, vraćaju se po više puta. Imamo goste koji su dolazili deseti i više puta uzastopce svake godine”, ispričao je Boško Mijailović iz Domaćinstva Mijailović u Gojnoj Gori.
Priprema se domaća hrana, na stolu je sve sveže, a jagnjetina kažu ima specifičan ukus zbog ispaše i gorskih trava.
“Prosto su i lekovite, svega ima, majčina dušica, raznih trava, verujte, kad kosimo dvorište to tako mirisi budu, kao kakvi parfemi”, dodaje Dana Mijailović iz Domaćinstva Mijailović.
U takovski kraj gosti, osim zbog dobrog zalogaja, rado dolaze i zbog zanimljivih doživljaja.
Deca kažu da im je zabavno “što se kupaju u bazenu, maze zečeve, trče sa vidrom”.
“Pošto većina dece dođu iz tih većih gradova, uopšte ne znaju da se mleko ustvari dobija od životinja odnosno od koze, krave ili ovce. Oni misle u tetrapaku se stvori, popijete ga i to je to. I onda ti njima sve to objasniš? I onda deca saznaju odakle mleko”, ispričao je Andrija Paunović iz Lozanjske terase u selu Lozanju.
“Vole da vide kada mi odemo u baštu kada uberemo naše paprike, paradajz, krastavac. Kada oni vide da je to sve tu poraslo”, dodala je Zorica Radojković.
Zbog turizma Zorica se u Lozanj vratila na porodično imanje i bavi se poslom za koji ima i fakultetsku diplomu.
Mnogi možda neće ove godine na more, ali za dobar provod možda je dovoljno morska majica i more od malina.