Najbolju srpsku prepečenicu u 2018. godini proizveo je Milan Plazinić iz čačanskog sela Premeća. Na osmoj Smotri najboljih srpskih prepecenica, pobednička rakija je ocenjena sa 18,79 poena.
Plazinić, koji se skoro 30
godina bavi ozbiljnijom proizvodnjom rakija, kaže da je za pobednički
šljivovice koristio prvenstveno sortu šljive požegača, a zatim dragačica i
crvena ranka.
„Kraljica svih
rakija je rakija od šljive. Dosta pažnje, znanja i ljubavi je potrebno da bi se
došlo do ovih rezultata“, istakao je Plazinić, dodajući da su
prvih deset rakija na ovom takmičenju gotovo iste, ali da su o najboljim
odlučivale nijanse.
U zavisnosti od roda i
kvaliteta, Plazinić u toku godine proizvede od par hiljada do 18.000 litara
nacionalnog pića.
Direktor Instituta za voćarstvo
Milan Lukić, smatra da se više ne radi o rakiji kao alkoholnom piću, već o
pravom srpskom brendu.
„Ono što je za
Škote viski, Ruse votka, Fancuze konjak, za Srbiju je rakija“,
naglasio je Lukić.