Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept
Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept
15/09/2024
Autor:
Nataša Lučić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Mrčajevcima se danas završava nadaleko poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.
Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.
„Valjalo bi da znamo da kupus nije tertian raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže Savić.
“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe Vladimir.
Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I dosta luka.
Pre slaganja, lonac prethodno treba namazati mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .
„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o jačini vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati i praseća moca umesto masti.
Vladimir je Inače je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji sir i proja, dodaje Savić.
Kod njega smo zatekli I stalne goste koji isključivo dolaze u restoran konak Milunke Savić, koji kažu da je kupus izvanredan, da boljeg u okolini nema ali I da su cene prihvatljive.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija u Užicu, u saradnji sa Studentskim parlamentom, organizovana je tribina „Od indeksa do posla“. Na tribini realizovanoj u cilju osposobljavanja mladih za lakši ulazak na tržište rada,… […]
Učenici Medicinske škole iz Čačka posetili su Naučno tehnološki park kako bi se upoznali sa savremenom opremom, ali i sa poslovanjem startap kompanija . Ova obrazovna ustanova nedavno je proglašena za najpreduzimljiviju u… […]
U Čačku će 2052. godini živeti 80 016 ljudi što je za 26 000 manje nego 2022 godine, a prosečna starost gradjana će biti 47, 3 godine, pokazuju rezultati projekcija stanovništva, koje je… […]
Posle 30 godina pred užičkom publikom ponovo će se okupiti i svirati članovi grupe Tina na koncertu pod nazivom “Ima ljubavi!”. Koncert je zakazan za 29. novembar, u 20 sati u sali užičkog… […]
Fondacija Centar za demokratiju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poziva na hitnu i sveobuhvatnu akciju za eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, svaka treća žena na svetu… […]
Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept
15/09/2024
Autor:
Nataša Lučić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Mrčajevcima se danas završava nadaleko poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.
Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.
„Valjalo bi da znamo da kupus nije tertian raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže Savić.
“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe Vladimir.
Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I dosta luka.
Pre slaganja, lonac prethodno treba namazati mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .
„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o jačini vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati i praseća moca umesto masti.
Vladimir je Inače je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji sir i proja, dodaje Savić.
Kod njega smo zatekli I stalne goste koji isključivo dolaze u restoran konak Milunke Savić, koji kažu da je kupus izvanredan, da boljeg u okolini nema ali I da su cene prihvatljive.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija u Užicu, u saradnji sa Studentskim parlamentom, organizovana je tribina „Od indeksa do posla“. Na tribini realizovanoj u cilju osposobljavanja mladih za lakši ulazak na tržište rada,… […]
Učenici Medicinske škole iz Čačka posetili su Naučno tehnološki park kako bi se upoznali sa savremenom opremom, ali i sa poslovanjem startap kompanija . Ova obrazovna ustanova nedavno je proglašena za najpreduzimljiviju u… […]
U Čačku će 2052. godini živeti 80 016 ljudi što je za 26 000 manje nego 2022 godine, a prosečna starost gradjana će biti 47, 3 godine, pokazuju rezultati projekcija stanovništva, koje je… […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.