Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

15/09/2024

Autor: 

Nataša Lučić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

U Mrčajevcima se danas završava nadaleko  poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.

Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.

„Valjalo bi da znamo da kupus  nije tertian  raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže  Savić.

“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe  Vladimir.

Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne  tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže  Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I  dosta luka.

Pre  slaganja, lonac prethodno treba namazati  mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .

„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o  jačini  vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati  i praseća moca umesto masti.

Vladimir je Inače  je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji  sir i proja, dodaje Savić.

Kod njega smo zatekli I stalne goste koji  isključivo dolaze  u restoran konak Milunke Savić, koji  kažu da je  kupus  izvanredan, da boljeg u okolini nema ali  I da su cene prihvatljive.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Nova vizija SRC „Braća Milutinović“ kao osnova za razvoj sportskog turizma u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta, opština poznata po izuzetnim prirodnim lepotama, bogatom kulturno- istorijskom nasleđu i brojnim manifestacijama poslednjih godina sve više se okreće sportskom turizmu. U Turističkoj organizaciji „Tara-Drina“ prepoznali su da bogatstvo prirodnih resursa… […]

Pred privrednicima novi zahtevi koji se tiču Pravilnika o PDV i elktronskom fakturisanju 

Najnovije Izmene i dopune Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnika o PDV- u, koje se primenjuju od septembra ove godine, kao i izmene samog SEF-a usloviće brojne promene u svakodnevnom poslovanju obveznika vezano za… […]

Banke u užičkom kraju između dva rata

U okviru projekta „Užice- prestonica kulture Srbije „  u izložbenoj sali Jokanovića kuće, Narodni muzej Užice je priredio izložbu „Banke nosioci privrednog i društvenog razvoja u Užicu i užičkom kraju između dva rata… […]

Počinje  priprema  zemljišta  za  jesenju  setvu

 Poljoprivredni  proizvođači  nakon  završene žetve ,  započinju  pripremu zemljišta  za  jesenju  setvu. Stručnjaci  kažu  da  je  setvu  potrebno  prilagoditi  oranicama  i  savetuju  poštovanje  plodoreda koji  dosta  utiče  na prinos.  Osim  toga,  ističu,   važna… […]

Sokolići – biće voda dogodine , već 18 godina

Meštani čačanskog  sela Sokolići  već 18 godina muku muče sa vodom pa se snabdevaju vodom iz cisterni, ali to za potrebe seoskih domaćinstava nije dovoljno. Biti bez vode u 21.veku je  nedopustivo. To… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
37

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

15/09/2024
Autor:
Nataša Lučić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

U Mrčajevcima se danas završava nadaleko  poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.

Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.

„Valjalo bi da znamo da kupus  nije tertian  raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže  Savić.

“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe  Vladimir.

Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne  tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže  Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I  dosta luka.

Pre  slaganja, lonac prethodno treba namazati  mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .

„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o  jačini  vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati  i praseća moca umesto masti.

Vladimir je Inače  je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji  sir i proja, dodaje Savić.

Kod njega smo zatekli I stalne goste koji  isključivo dolaze  u restoran konak Milunke Savić, koji  kažu da je  kupus  izvanredan, da boljeg u okolini nema ali  I da su cene prihvatljive.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Nova vizija SRC „Braća Milutinović“ kao osnova za razvoj sportskog turizma u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta, opština poznata po izuzetnim prirodnim lepotama, bogatom kulturno- istorijskom nasleđu i brojnim manifestacijama poslednjih godina sve više se okreće sportskom turizmu. U Turističkoj organizaciji „Tara-Drina“ prepoznali su da bogatstvo prirodnih resursa… […]

Pred privrednicima novi zahtevi koji se tiču Pravilnika o PDV i elktronskom fakturisanju 

Najnovije Izmene i dopune Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnika o PDV- u, koje se primenjuju od septembra ove godine, kao i izmene samog SEF-a usloviće brojne promene u svakodnevnom poslovanju obveznika vezano za… […]

Banke u užičkom kraju između dva rata

U okviru projekta „Užice- prestonica kulture Srbije „  u izložbenoj sali Jokanovića kuće, Narodni muzej Užice je priredio izložbu „Banke nosioci privrednog i društvenog razvoja u Užicu i užičkom kraju između dva rata… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up