Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari

Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari

18/12/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Kurir

Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara.

Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva.

Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva.

“Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar.

Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji.

“Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović.

Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina.

“Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović.

Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli.

“Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar. 

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Veče frule „Duša frularskih priča“

U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]

Brend  ,,Plodovi  Srbije” uskoro  bogatiji  za  api  centar

Brend  ,,Plodovi Srbije” čije  je  sedište  u  selu  Ježevica kod  Čačka  uskoro  će  postati  bogatiji  za  api  centar .  Izgradnja  prve  sertifikovane  api  komore  je  pri   kraju ,  a ponosna  vlasnica brenda  Danijela … […]

Samouki metereolog iz Buara

Sedamdesetogodišnji Rade Jocić, nekadašnji radnik fabrike Prvi Partizan Fasau, penzionerske dane u užičkom selu Buar provodi neumorno prikupljajući podatke o vremenu. Za prognoze samoukog meteorologa, meštani tvrde da su nepogrešive. Meštani Buara ne… […]

Izgradjen košarkaški teren u Kukićima

U MZ Kukići   svečano predat na upotrebu novoizgradjeni  teren za košarku. Investitor je ovdašnja mesna zajednica, a vrednost radova je 3,3 miliona dinara.   U cilju stvaranja što boljih uslova i infrastrukture na seoskom… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
122

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari

18/12/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Kurir

Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara.

Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva.

Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva.

“Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar.

Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji.

“Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović.

Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina.

“Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović.

Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli.

“Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar. 

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kako se pravi najbolji slavski kolač, tajnu otkrivaju šabački pekari". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Veče frule „Duša frularskih priča“

U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]

Brend  ,,Plodovi  Srbije” uskoro  bogatiji  za  api  centar

Brend  ,,Plodovi Srbije” čije  je  sedište  u  selu  Ježevica kod  Čačka  uskoro  će  postati  bogatiji  za  api  centar .  Izgradnja  prve  sertifikovane  api  komore  je  pri   kraju ,  a ponosna  vlasnica brenda  Danijela … […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up