Računicu smo napravili na osnovu pretpostavke da će na slavi biti 25 gostiju, a kako je red, hrane mora ostati “i da gosti ponesu”
Danas je Mitrovdan, a to je prva u nizu zimskih slava i praznika koji nam slede.
Iako se zbog koronavirusa ove godine neće slaviti kao pre pandemije, sigurno je da će najvažniji verski praznici biti obeleženi u krugu porodice. A s obzirom na to da se u Srbiji slavi i po nekoliko dana, napravili smo proračun koliko će vas ove godine sve to koštati.
Napominjemo da su sve cene okvirne i mogu da variraju.
Računicu smo napravili na osnovu pretpostavke da će na slavi biti 25 gostiju, a kako je red, hrane mora ostati “i da gosti ponesu”. Istina, možda će neko praviti skromniju trpezu, pa će ga slavljenje koštati manje, ali za ovoliko gostiju najverovatnije ćete potrošiti 43.000 dinara.
I to ako slavite mrsnu slavu. A ako vam je slava posna, onda će vas koštati oko 3.500 dinara više.
Najviše para za mrsnu slavu potrošićete na meso. Prasence od 15 kilograma, i to da ga sami pečete, koštaće oko 7.000 dinara. A ako tome dodate i jedno četiri kilograma gotovog roštilja, samo za meso ćete dati više od 10.000 dinara.
S druge strane, za 25 gostiju će vam biti potrebno barem 20 kilograma ribe, što će koštati oko 14.000 dinara.
Inače, predjelo i salate koštaće vas nešto više od 5.000 dinara, dok ćete za razne pite, gotove kiflice i tortu morati da izdvojite oko 10.500 dinara.
Za posna predjela (gotovi rolati, ajvar…), moraćete da izdvojite oko 6.000 dinara, dok će vas posne kiflice, kolači i torta iz radnje koštati oko 9.000 dinara.
Ono što je pri računanju bilo isto za obe vrste slave jeste cena pića – za njega ćete morati da izdvojite oko 8.500 dinara.
Detaljnije cene možete pogledati u našim tabelama. Srećna slava i praznici!