,


Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine

Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine

26/03/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je vreme da se napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se čitava priroda budi i prvo sunce probija kroz oblake treba iskoristiti za odmor na svežem vazduhu, na jednoj od najlepših planina Srbije. Zlatibor je tu da svojom ružom vetrova, mirisom borova i lepotom netaktute prirode učini da se svi posetioci osećaju kao u pravom planinskom raju.

Zaljubljenicima u “zlatnu planinu” već je dobro poznato da će boravak na Zlatiboru zasigurno biti ispunjen različitim aktivnostima. Šetnje i vožnje biciklima do vidikovaca, adrenalinske avanture na kvadovima, poseta Avantura ili Dino parku, jednodnevni izleti do obližnjih atrakcija samo su neke od aktivnosti koje će ulepšati boravak na Zlatiboru.

Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za telo, a mi ćemo se potruditi da Vam skrenemo pažnju na nekoliko jela koje morate probati ukoliko na Zlatiboru boravite makar i jedan dan.

Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo se nalazi, njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju zaljubite na prvi zalogaj. Komplet lepinju možete probati u svim restoranima na Zlatiboru, a najlepša je kada se jede uz domaće kiselo mleko. Još ako ukusan obrok prati i pogled na vrhove Zlatibora, onda je užitak potpun.

Zlatiborsku gastronomsku turu nemoguće je zamisliti bez posete selu Mačkat gde prosto nećete znati šta pre da degustirate. Svinjska ili goveđa pršuta, domaća slanina, i kobasica, čvarci ili ubedljivo najukusnije jagnjeće pečenje koje ste ikada probali, izbor je težak. Uz glavno jelo obavezno je probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i zelja ili pogačice od heljdinog brašna. Što se tiče posete Mačkatu, jedno sigurno možemo da obećamo, selo ćete napustiti siti i srećni.

Kako nam posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa ne bi previše zamerili, pripremili smo nešto i za njih. Na samo 25 km od centra Zlatibora nalazi se Ljubiš, selo gde se može svežom pastrmkom dobro utoliti glad. Jedan od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom kraju nalazi se upravo ovde, a ambijent nadaleko poznatog restorana Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete najlepše utiske.

Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na Zlatiboru je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su zlatiborski sir, kajmak i suvomesnati proizvodi na dohvat ruke. Pijaca je pravo mesto i za kupovinu slatkog od šumskih jagoda, domaćih džemova, meda i pčelarskih proizvoda, čajeva od lekovitog bilja.

Preporučujemo da gastronomski obilazak Zlatibora završite u ulici koja od pijace vodi ka Kraljvom trgu. Ova ulica je raj za ljubitelje slatkiša jer se na rastojanju od nekoliko stotina metara mogu probati najukusniji palačinci, vafli i sladoledi.

Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća rakija šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir. Uz čašicu zlatiborske prepečenice brže će proći vreme do Vašeg sledećeg dolaska na najlepšu srpsku planinu.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

 Za predstojeću zimsku turističku sezonu  na Zlatiboru se sprema “Zlatiborsko – božićna bajka”

Novogodišnji aranžmani na Zlatiboru već su spremni, a još uvek su aktuelne i ponude za rane rezervacije zimskih aranžmana.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Posle snega sledi suvo, a potom i pretežno sunčano vreme

Još ujutru se na jugu Srbije očekuju padavine, a zatim razvedravanje tokom prvog dana vikenda, najavljuje RHMZ.

OBELEŽENA GODIŠNJICA EKSPLOZIJE U TREZORIMA

Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine

Gradjani predlažu investicije za narednu godinu 

Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
2.165

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine

26/03/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Turistička organizacija Zlatibor
Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je vreme da se napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se čitava priroda budi i prvo sunce probija kroz oblake treba iskoristiti za odmor na svežem vazduhu, na jednoj od najlepših planina Srbije. Zlatibor je tu da svojom ružom vetrova, mirisom borova i lepotom netaktute prirode učini da se svi posetioci osećaju kao u pravom planinskom raju.

Zaljubljenicima u “zlatnu planinu” već je dobro poznato da će boravak na Zlatiboru zasigurno biti ispunjen različitim aktivnostima. Šetnje i vožnje biciklima do vidikovaca, adrenalinske avanture na kvadovima, poseta Avantura ili Dino parku, jednodnevni izleti do obližnjih atrakcija samo su neke od aktivnosti koje će ulepšati boravak na Zlatiboru.

Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za telo, a mi ćemo se potruditi da Vam skrenemo pažnju na nekoliko jela koje morate probati ukoliko na Zlatiboru boravite makar i jedan dan.

Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo se nalazi, njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju zaljubite na prvi zalogaj. Komplet lepinju možete probati u svim restoranima na Zlatiboru, a najlepša je kada se jede uz domaće kiselo mleko. Još ako ukusan obrok prati i pogled na vrhove Zlatibora, onda je užitak potpun.

Zlatiborsku gastronomsku turu nemoguće je zamisliti bez posete selu Mačkat gde prosto nećete znati šta pre da degustirate. Svinjska ili goveđa pršuta, domaća slanina, i kobasica, čvarci ili ubedljivo najukusnije jagnjeće pečenje koje ste ikada probali, izbor je težak. Uz glavno jelo obavezno je probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i zelja ili pogačice od heljdinog brašna. Što se tiče posete Mačkatu, jedno sigurno možemo da obećamo, selo ćete napustiti siti i srećni.

Kako nam posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa ne bi previše zamerili, pripremili smo nešto i za njih. Na samo 25 km od centra Zlatibora nalazi se Ljubiš, selo gde se može svežom pastrmkom dobro utoliti glad. Jedan od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom kraju nalazi se upravo ovde, a ambijent nadaleko poznatog restorana Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete najlepše utiske.

Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na Zlatiboru je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su zlatiborski sir, kajmak i suvomesnati proizvodi na dohvat ruke. Pijaca je pravo mesto i za kupovinu slatkog od šumskih jagoda, domaćih džemova, meda i pčelarskih proizvoda, čajeva od lekovitog bilja.

Preporučujemo da gastronomski obilazak Zlatibora završite u ulici koja od pijace vodi ka Kraljvom trgu. Ova ulica je raj za ljubitelje slatkiša jer se na rastojanju od nekoliko stotina metara mogu probati najukusniji palačinci, vafli i sladoledi.

Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća rakija šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir. Uz čašicu zlatiborske prepečenice brže će proći vreme do Vašeg sledećeg dolaska na najlepšu srpsku planinu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

 Za predstojeću zimsku turističku sezonu  na Zlatiboru se sprema “Zlatiborsko – božićna bajka”

Novogodišnji aranžmani na Zlatiboru već su spremni, a još uvek su aktuelne i ponude za rane rezervacije zimskih aranžmana.

CENE NA PIJACAMA U ČAČKU I UŽICU
Posle snega sledi suvo, a potom i pretežno sunčano vreme

Još ujutru se na jugu Srbije očekuju padavine, a zatim razvedravanje tokom prvog dana vikenda, najavljuje RHMZ.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up