Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine
Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine
26/03/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Turistička organizacija Zlatibor
Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je
vreme da se napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se
čitava priroda budi i prvo sunce probija kroz oblake treba iskoristiti za odmor
na svežem vazduhu, na jednoj od najlepših planina Srbije. Zlatibor je tu da
svojom ružom vetrova, mirisom borova i lepotom netaktute prirode učini da se
svi posetioci osećaju kao u pravom planinskom raju.
Zaljubljenicima u “zlatnu planinu” već je dobro
poznato da će boravak na Zlatiboru zasigurno biti ispunjen različitim
aktivnostima. Šetnje i vožnje biciklima do vidikovaca, adrenalinske avanture na
kvadovima, poseta Avantura ili Dino parku, jednodnevni izleti do obližnjih atrakcija
samo su neke od aktivnosti koje će ulepšati boravak na Zlatiboru.
Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i
aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po
kojima je poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za
telo, a mi ćemo se potruditi da Vam skrenemo pažnju na nekoliko jela koje
morate probati ukoliko na Zlatiboru boravite makar i jedan dan.
Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo
se nalazi, njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog
kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju
zaljubite na prvi zalogaj. Komplet lepinju možete probati u svim restoranima na
Zlatiboru, a najlepša je kada se jede uz domaće kiselo mleko. Još ako ukusan
obrok prati i pogled na vrhove Zlatibora, onda je užitak potpun.
Zlatiborsku gastronomsku turu nemoguće je zamisliti bez
posete selu Mačkat gde prosto nećete znati šta pre da degustirate. Svinjska ili
goveđa pršuta, domaća slanina, i kobasica, čvarci ili ubedljivo najukusnije
jagnjeće pečenje koje ste ikada probali, izbor je težak. Uz glavno jelo
obavezno je probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i zelja ili pogačice
od heljdinog brašna. Što se tiče posete Mačkatu, jedno sigurno možemo da
obećamo, selo ćete napustiti siti i srećni.
Kako nam posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa ne bi previše zamerili, pripremili smo nešto i za njih. Na samo 25 km od centra Zlatibora nalazi se Ljubiš, selo gde se može svežom pastrmkom dobro utoliti glad. Jedan od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom kraju nalazi se upravo ovde, a ambijent nadaleko poznatog restorana Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete najlepše utiske.
Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na
Zlatiboru je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su
zlatiborski sir, kajmak i suvomesnati proizvodi na dohvat ruke. Pijaca je pravo
mesto i za kupovinu slatkog od šumskih jagoda, domaćih džemova, meda i pčelarskih
proizvoda, čajeva od lekovitog bilja.
Preporučujemo da gastronomski obilazak Zlatibora završite u
ulici koja od pijace vodi ka Kraljvom trgu. Ova ulica je raj za ljubitelje
slatkiša jer se na rastojanju od nekoliko stotina metara mogu probati
najukusniji palačinci, vafli i sladoledi.
Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća
rakija šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir. Uz čašicu zlatiborske
prepečenice brže će proći vreme do Vašeg sledećeg dolaska na najlepšu srpsku
planinu.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Svake godine, pa tako i ove, obeležena je 83 godišnjica tragično nastradalim radnicima i građanima u Fabrici oružja i municije 22. novembra 1941. godine
Praksa je pokazala da gradjani vole da se pitaju , odnosno da daju svoje sugestije I predloge o izgradnji nekih infrastrukturnih objekata koji nedostaju u njihovoj lokalnoj zajednici.
Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine
26/03/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Turistička organizacija Zlatibor
Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Proleće, po mnogima najlepše godišnje doba, najbolje je
vreme da se napravi kratak predah posle duge i hladne zime. Vreme kada se
čitava priroda budi i prvo sunce probija kroz oblake treba iskoristiti za odmor
na svežem vazduhu, na jednoj od najlepših planina Srbije. Zlatibor je tu da
svojom ružom vetrova, mirisom borova i lepotom netaktute prirode učini da se
svi posetioci osećaju kao u pravom planinskom raju.
Zaljubljenicima u “zlatnu planinu” već je dobro
poznato da će boravak na Zlatiboru zasigurno biti ispunjen različitim
aktivnostima. Šetnje i vožnje biciklima do vidikovaca, adrenalinske avanture na
kvadovima, poseta Avantura ili Dino parku, jednodnevni izleti do obližnjih atrakcija
samo su neke od aktivnosti koje će ulepšati boravak na Zlatiboru.
Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i
aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po
kojima je poznat ceo kraj. Zlatiborski gurmanluci pravi su melem i za dušu i za
telo, a mi ćemo se potruditi da Vam skrenemo pažnju na nekoliko jela koje
morate probati ukoliko na Zlatiboru boravite makar i jedan dan.
Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo
se nalazi, njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog
kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju
zaljubite na prvi zalogaj. Komplet lepinju možete probati u svim restoranima na
Zlatiboru, a najlepša je kada se jede uz domaće kiselo mleko. Još ako ukusan
obrok prati i pogled na vrhove Zlatibora, onda je užitak potpun.
Zlatiborsku gastronomsku turu nemoguće je zamisliti bez
posete selu Mačkat gde prosto nećete znati šta pre da degustirate. Svinjska ili
goveđa pršuta, domaća slanina, i kobasica, čvarci ili ubedljivo najukusnije
jagnjeće pečenje koje ste ikada probali, izbor je težak. Uz glavno jelo
obavezno je probati domaći ajvar, razvijanu pitu od sira i zelja ili pogačice
od heljdinog brašna. Što se tiče posete Mačkatu, jedno sigurno možemo da
obećamo, selo ćete napustiti siti i srećni.
Kako nam posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa ne bi previše zamerili, pripremili smo nešto i za njih. Na samo 25 km od centra Zlatibora nalazi se Ljubiš, selo gde se može svežom pastrmkom dobro utoliti glad. Jedan od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom kraju nalazi se upravo ovde, a ambijent nadaleko poznatog restorana Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete najlepše utiske.
Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na
Zlatiboru je tradicionalna pijaca. Nalazi se u centru naselja, pa su
zlatiborski sir, kajmak i suvomesnati proizvodi na dohvat ruke. Pijaca je pravo
mesto i za kupovinu slatkog od šumskih jagoda, domaćih džemova, meda i pčelarskih
proizvoda, čajeva od lekovitog bilja.
Preporučujemo da gastronomski obilazak Zlatibora završite u
ulici koja od pijace vodi ka Kraljvom trgu. Ova ulica je raj za ljubitelje
slatkiša jer se na rastojanju od nekoliko stotina metara mogu probati
najukusniji palačinci, vafli i sladoledi.
Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća
rakija šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir. Uz čašicu zlatiborske
prepečenice brže će proći vreme do Vašeg sledećeg dolaska na najlepšu srpsku
planinu.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Gastronomski vodič kroz Zlatibor: Od komplet lepinje do pršute i slanine". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.