Poljoprivredno savetodavna i stručna
služba Užice treću godinu zaredom organizuje i uspešno sprovodi petodnevnu
obuku, edukaciju o rezidbi voća, za poljoprivredne proizvođače ali i sve
zainteresovane.
Škola se sastoji iz dva dela,
teorijskih predavanja i praktične rezidbe.
Na teritoriji užičkog kraja postoji veliki broj rodnih zasada voća, zasada u formiranju, kao i pojedinačnih stabala različitih voćnih vrsta ali je veoma mali broj kvalifikovanih rezača. Otuda se javila potreba za ovakvim načinom edukacije.
Andrija
Radulović, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice ističe da bi se
neko prijavio za ovu obuku ne postoje određeni uslovi. Potrebna je samo dobra
volja i želja:
– Lični rad i sopstveno iskustvo najbolja su škola, i to je nešto što se najdublje ureže u pamćenje svakom rezaču. Zato on mora svake zime i proleća svoje znaje da osvežava i proširuje.
Rezidba je veoma značajna
mera i to stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice
stalno naglažavaju:
– Rezidbom se uspostavlja pravilan odnos rasta i rađanja voćke, odnosno njenog vegetativnog i generativnog razvoja. Rezidbom se psrečava prevremeno sarenje voćaka, odnosno podmlađivanje voćaka, dobija se bolji kvalitet ploda, formira se odgovarajuć uzgojni oblik, a rezidba ima i estetski značaj.
Zorica Lazić, Poljoprivredna
stručna služba Užice, kaže da voćari moraju da razmišljaju i pravilno
preduzimaju neophodne agrotehničke mere:
– Krečenje stabla i ramenih grana je obavlja u periodu u jesen pre pojave snega najkasnije do kraja februara. Krečna suspenzija se spravlja od 5 kg negašenog kreča, 0.5kg kuhinjske soli i 0.25kg sumpora. Kreč se pogasi i ostavi da odstoji dan dva.Voda se dodaje do željene gustine u zavisnosti od načina nanošenja.Za nanošenje četkom kozistencija traba da je što gušća. Kod nanošenja prskalicom date količine se primenjuju sa 100l vode. Suspenzija se mora višekratno procediti i uz primenu prskalice sa mešačem i odgovarajućim diznama.Važno je da mešavina bude što belja i da zadrži što duže na stablu. Ovo je bitna mera za uništavanje mahovina i lišajeva na stablima. Veoma je važno istaći da ova bakterija napada i druge voćne vrste izazivajući sušenje. Prisustvo ove bakterije je dokazano i na nekim malinjacima tako da tek možemo očekivati širenje ove bakterije i suočavanje sa problemima koje nosi.
Higijenske mere u voćnjacima. Pre prvog prolećnog prskanja voćaka treba obavezno sprovesti higijensko-mehaničke mere:
– Jesenji i zimski period je vreme za suzbijanje glodara jer usled nedostatka hrane mamci koje postavljamo radi suzbijanja su atraktivna hrana za njih. Mnoštvo rupa koje vidimo na površini zemlje i koje su pokazatelji prisustva štetočina je potrebno zatrpati i nakon 5 dana koje se ponovo otvore prestavljaju AKTIVNE RUPE u koje treba aplicirati mamke za suzbijanje. Hemijsko suzbijanje glodara se vrši postavljanjem mamaka u rupe. Od rodenticida se koriste klasični akutni i antikoagulanti, koji se mogu naći u prodaji ili napravljeni u sopstvenoj režiji. Od klasičnih rodenticida najširi primenu ima cinkfosfid (Cink fosfid mamak). Od antikoagulanata za sve spomenute glodare, preporučuju se preparati na bazi bromadiolon – kaže Lazić.
Ciljna grupa
polaznika su svi napredni voćari, ali su dobrodošli i početnici kao i oni koje
se voćarstvom bave iz hobija. Predavači ističu da će teorijska predavanja kao
praktično pokazana rezidba, pomoći voćarima u sticanju novih znanja i veština
što im može povećati konkurentnost u tržišnoj utakmici koja postaje sve
zahtevnija.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Edukacija o rezidbi voća u Užicu". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Sedamdesetogodišnji Rade Jocić, nekadašnji radnik fabrike Prvi Partizan Fasau, penzionerske dane u užičkom selu Buar provodi neumorno prikupljajući podatke o vremenu. Za prognoze samoukog meteorologa, meštani tvrde da su nepogrešive. Meštani Buara ne… […]
U MZ Kukići svečano predat na upotrebu novoizgradjeni teren za košarku. Investitor je ovdašnja mesna zajednica, a vrednost radova je 3,3 miliona dinara. U cilju stvaranja što boljih uslova i infrastrukture na seoskom… […]
Poljoprivredno savetodavna i stručna
služba Užice treću godinu zaredom organizuje i uspešno sprovodi petodnevnu
obuku, edukaciju o rezidbi voća, za poljoprivredne proizvođače ali i sve
zainteresovane.
Škola se sastoji iz dva dela,
teorijskih predavanja i praktične rezidbe.
Na teritoriji užičkog kraja postoji veliki broj rodnih zasada voća, zasada u formiranju, kao i pojedinačnih stabala različitih voćnih vrsta ali je veoma mali broj kvalifikovanih rezača. Otuda se javila potreba za ovakvim načinom edukacije.
Andrija
Radulović, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice ističe da bi se
neko prijavio za ovu obuku ne postoje određeni uslovi. Potrebna je samo dobra
volja i želja:
– Lični rad i sopstveno iskustvo najbolja su škola, i to je nešto što se najdublje ureže u pamćenje svakom rezaču. Zato on mora svake zime i proleća svoje znaje da osvežava i proširuje.
Rezidba je veoma značajna
mera i to stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice
stalno naglažavaju:
– Rezidbom se uspostavlja pravilan odnos rasta i rađanja voćke, odnosno njenog vegetativnog i generativnog razvoja. Rezidbom se psrečava prevremeno sarenje voćaka, odnosno podmlađivanje voćaka, dobija se bolji kvalitet ploda, formira se odgovarajuć uzgojni oblik, a rezidba ima i estetski značaj.
Zorica Lazić, Poljoprivredna
stručna služba Užice, kaže da voćari moraju da razmišljaju i pravilno
preduzimaju neophodne agrotehničke mere:
– Krečenje stabla i ramenih grana je obavlja u periodu u jesen pre pojave snega najkasnije do kraja februara. Krečna suspenzija se spravlja od 5 kg negašenog kreča, 0.5kg kuhinjske soli i 0.25kg sumpora. Kreč se pogasi i ostavi da odstoji dan dva.Voda se dodaje do željene gustine u zavisnosti od načina nanošenja.Za nanošenje četkom kozistencija traba da je što gušća. Kod nanošenja prskalicom date količine se primenjuju sa 100l vode. Suspenzija se mora višekratno procediti i uz primenu prskalice sa mešačem i odgovarajućim diznama.Važno je da mešavina bude što belja i da zadrži što duže na stablu. Ovo je bitna mera za uništavanje mahovina i lišajeva na stablima. Veoma je važno istaći da ova bakterija napada i druge voćne vrste izazivajući sušenje. Prisustvo ove bakterije je dokazano i na nekim malinjacima tako da tek možemo očekivati širenje ove bakterije i suočavanje sa problemima koje nosi.
Higijenske mere u voćnjacima. Pre prvog prolećnog prskanja voćaka treba obavezno sprovesti higijensko-mehaničke mere:
– Jesenji i zimski period je vreme za suzbijanje glodara jer usled nedostatka hrane mamci koje postavljamo radi suzbijanja su atraktivna hrana za njih. Mnoštvo rupa koje vidimo na površini zemlje i koje su pokazatelji prisustva štetočina je potrebno zatrpati i nakon 5 dana koje se ponovo otvore prestavljaju AKTIVNE RUPE u koje treba aplicirati mamke za suzbijanje. Hemijsko suzbijanje glodara se vrši postavljanjem mamaka u rupe. Od rodenticida se koriste klasični akutni i antikoagulanti, koji se mogu naći u prodaji ili napravljeni u sopstvenoj režiji. Od klasičnih rodenticida najširi primenu ima cinkfosfid (Cink fosfid mamak). Od antikoagulanata za sve spomenute glodare, preporučuju se preparati na bazi bromadiolon – kaže Lazić.
Ciljna grupa
polaznika su svi napredni voćari, ali su dobrodošli i početnici kao i oni koje
se voćarstvom bave iz hobija. Predavači ističu da će teorijska predavanja kao
praktično pokazana rezidba, pomoći voćarima u sticanju novih znanja i veština
što im može povećati konkurentnost u tržišnoj utakmici koja postaje sve
zahtevnija.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Edukacija o rezidbi voća u Užicu". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.