Ishrana dece, u decenijama iza nas, bila je drugačija i zdravija, tvrde bake iz smederevskih sela. Bez raznovrsnih domaćih namirinica nije mogao da se zamisli obrok. U priči koja sledi, baka Mira Radivojević pripremila je bogatu trpezu uz savete mladim mamama kako da hrane svoje mališane.
Uz domaće brašno, mleko, jaja, svinjsku mast i meso, odrastale su generacije. Miris domaćeg hleba i kuhinje, vraća u detinjstvo, a mnogi od nas se sa setom sećaju tih ukusa, jer je način života danas znatno drugačiji.
“Kažu ne valja da se vraćamo unazad, dajte da vratimo u nazad ono što je bilo lepo i pametno i zdravo. Ne moramo mi sad da vučemo plug, da oremo, da ne znam šta radimo. Ali dajte da sačuvamo zdravu hranu i zdrav život”, priča Mira Radivojević iz Osipaonice.
Mira Radivojević iz Osipaonice kod Smedereva, kaže da su domaći proizvodi danas manje dostupni nego ranije, ali da uz malo volje i vremena, ukusan i jednostavan domaći obrok, može da se spremi.
“Evo ovo je na primer baš za bebe. Kad već počnu da jedu hranu, kukuruzni griz i mleko, to je odlična hrana za pet minuta. Kačamak, isto za pet minuta, sir, prženo jaje i eto doručak ili večera, bar smo mi tako, nas je baka i majka tako odgajala”, dodaje Radivojevićeva.
Uz kvalitetnu hranu i redovan obrok, svaka obaveza može lakše da se izvrši.
“Domaći čvarci, slaninica i proja, šta ćete lepše, a tek ovaj specijalitet, ja mislim da mnogi i danas žele da, bar one generacije gde ja pripadam, da pojedu domaći hleb, domaća mast i domaća ljuta paprika”, ispričala je Radivojevićeva.
Glavni sastojak svakog obroka, jeste ljubav, kaže Mira. Trpeza koju majka ili baka pripremi, između ostalog, treba da služi i za okupljanje porodice, a tome treba da težimo, koliko god da nam je dan pun obaveza.