Najpopularnije jelo u Srbiji, srpska sarma , sudeći prema tome koliko koštaju namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso nije više najveća stavka , s obzirom koliko košta kiseli kupus. Za kilogram treba izdvojiti 250 dinara , a vakumirana kesa je teška oko kilogram i šeststotina grama . Za ručak najmanje treba pazariti dve kese. Računica kaže da je za dvadesetak sarmi potrebno izdvojiti oko 3000 dinara.
Napravili smo kalkulaciju i iznenadili se koliko je novca potrebno izdvojiti za tradicionalno srpsko jelo , sarmu. Smesa je uvek ista sa malim finesama. Osnovni sastojci su meso i kupus, ali neizostavni dodaci su luk , šargarepa, pirinač, suva rebra ili slanina . Kilogram goveđeg mesa od plećke , koje se kažu u kasapnicama uzima uglavnom za sarmu, košta 890 dinar, od buta je 1239 dinara . Kilogram svinjskog mesa je 649 dinara. Najveća stavka je čini se kiseli kupus. Kilogram u vakumiranoj kesi , koja meri oko kilogram i šesto ili kilogram i osamsto je 250 dinara . Tanka rebarca koštaju 499 dinra , slanina oko 700 dinara . Kalkulacija kaže, sve skupa oko tri hiljade. I pored toga građani Čačka se ne odriču ovog . Jedna sugrađanka kaže volim sarmu. Od druge smo saznali da živi na primorju i ističe da je tamo mnogo skuplje , ali generalno sve je svuda poskupelo. A sarmu sprema , nego šta, kazala je.
Koliko i kako će se spremiti sarma sve je individualno. Ipak, namirnice za smesu uglavnom su kod svih iste. Sigurno da svaka domaćica ima neku malu tajnu. Mi smo od naše Keke iz Čačka saznali , a nismo znali da u sarmu ide i jaje.
I pored izazova , kada su cene u pitanju, sarma se neće tako lako ,,predati“. I dalje će biti omiljeno jelo na srpskim trpezama. Na meniju je najčešće kada su slavlja, ali i nedeljnim ručkom, kod mnogih porodica i češće. Ukus i miris su neprevaziđen i niko ih se ne odriče taman i sa skromnim budžetom i bez ovog jela sigurno nećemo ostati.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Udruženje je poznato i po akcijama u oblasti ekologije, negovanja tradicije dragačevskog kraja. Članovi ovog udruženje ne traže podršku u vidu finansijskih sredstava od države, lokalne samouprave.
Najpopularnije jelo u Srbiji, srpska sarma , sudeći prema tome koliko koštaju namirnice za smesu, postaće luksuz . Meso nije više najveća stavka , s obzirom koliko košta kiseli kupus. Za kilogram treba izdvojiti 250 dinara , a vakumirana kesa je teška oko kilogram i šeststotina grama . Za ručak najmanje treba pazariti dve kese. Računica kaže da je za dvadesetak sarmi potrebno izdvojiti oko 3000 dinara.
Napravili smo kalkulaciju i iznenadili se koliko je novca potrebno izdvojiti za tradicionalno srpsko jelo , sarmu. Smesa je uvek ista sa malim finesama. Osnovni sastojci su meso i kupus, ali neizostavni dodaci su luk , šargarepa, pirinač, suva rebra ili slanina . Kilogram goveđeg mesa od plećke , koje se kažu u kasapnicama uzima uglavnom za sarmu, košta 890 dinar, od buta je 1239 dinara . Kilogram svinjskog mesa je 649 dinara. Najveća stavka je čini se kiseli kupus. Kilogram u vakumiranoj kesi , koja meri oko kilogram i šesto ili kilogram i osamsto je 250 dinara . Tanka rebarca koštaju 499 dinra , slanina oko 700 dinara . Kalkulacija kaže, sve skupa oko tri hiljade. I pored toga građani Čačka se ne odriču ovog . Jedna sugrađanka kaže volim sarmu. Od druge smo saznali da živi na primorju i ističe da je tamo mnogo skuplje , ali generalno sve je svuda poskupelo. A sarmu sprema , nego šta, kazala je.
Koliko i kako će se spremiti sarma sve je individualno. Ipak, namirnice za smesu uglavnom su kod svih iste. Sigurno da svaka domaćica ima neku malu tajnu. Mi smo od naše Keke iz Čačka saznali , a nismo znali da u sarmu ide i jaje.
I pored izazova , kada su cene u pitanju, sarma se neće tako lako ,,predati“. I dalje će biti omiljeno jelo na srpskim trpezama. Na meniju je najčešće kada su slavlja, ali i nedeljnim ručkom, kod mnogih porodica i češće. Ukus i miris su neprevaziđen i niko ih se ne odriče taman i sa skromnim budžetom i bez ovog jela sigurno nećemo ostati.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "DA LI ĆE NAM I “SARMA” POSTATI LUKSUZ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Udruženje je poznato i po akcijama u oblasti ekologije, negovanja tradicije dragačevskog kraja. Članovi ovog udruženje ne traže podršku u vidu finansijskih sredstava od države, lokalne samouprave.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.