Idući u susret praznicima, glavna briga svih domaćica je čime da posluže najmilije. Po mišljenju stručnjaka, pored raznih specijaliteta, na vašoj bogatoj trpezi, mora se naći i zelena salata. Ona je izvor vitamina A i C, a od minerala sadrži gvožđe, kalcijum, cink, bakar, magnezijum i fosfor. Zato, ukoliko zelena salata nije često na vašem meniju, možda je vreme je da promenite navike.
Zelena salata, koja se može gajiti tokom čitave godine I na otvorenom, ali i u staklenicima i plastenicima, spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina. Ona je prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stračnjaka je da se što češće koristi, posebno u period kada je organizam izložen manjku vitamina:
-Zelena salata se prvenstveno gaji zbog svojih hranljivih i nutritivnih vrednosti, ima veliki sadržaj vitamina i minerala, jača imunitet organizma i daje zaštitu od bolesti. Naš narod je ubeđen da se zelena salata uglavnom gaji na otvorenom prostoru, što poslednjih dvadeset godina na tržištu Srbije nije tako. Ona se uglavnom gaji u jesenjem i zimskom periodu, mada ima i letnja prozvodnja. Salata se uglavnom gaji u nekom međuprostoru, obično između paprike, paradajza i krastavca. Veoma je otporna i dobro podnosi niže temperature, a optimalno je nekih 17 stepeni dnevna temperatura a noćne temperature ne bi trebale da padaju ispod pet stepeni- ističe Veljko Joksimović Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice.
Zelena salata je, kako ističu poljoprivredni stručnjaci, jedina kultura koja se moze gajiti u zimskom periodu bez dodatnog zagrevanja plastenika. Na taj način se štedi energija, a takođe u ovom periodu je i minimalna upotreba pesticida:
-Ko lepo pazi i provetrava, održava vladu u svom plasteniku mislim da oni eventualno jednom ili dva puta, u zavijanju glavice odrade nekim preparatima čije je vreme primene dozvoljeno- kaže Joksimović.
Milivojevići iz Sevojna se punih 45 godina bave plasteničkom proizvodnjom. Posao je domaćin kuće nasledio od svojih predaka, pa je i dan danas to jedini izvor prihoda za njegovu porodicu. Kaže da je najisplativija prodaja na komad, kao i da proizvodnja zelene salate nije uopšte zahtevna:
-Uz dedu i oca, koji nisu na žalost više među živima, ja sam ovo zavoleo i od tada radim. Počeli smo 1977. godine kad niko nije gajio zelenu salatu, a moj otac je doneo sa Sajma u Novom Sadu. Tada smo kupili i prve plastenike. Posle toga smo proširivali i konstantno napredovali u proizvodnji-Miroslav Mićo Milivojević poljoprivrednik iz Sevojjna.
Vredni domaćin ističe da biti poljoprivednik nije ni malo lak posao. Najveći problem je nedostatak radne snage. Uprkos tome, Milivojevići nemaju problema sa plasmanom. Sve što proizvedu- sve i prodaju na užičkoj Zelenoj pijaci.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Blagodeti zelene salate iz užičkog kraja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Sedamdesetogodišnji Rade Jocić, nekadašnji radnik fabrike Prvi Partizan Fasau, penzionerske dane u užičkom selu Buar provodi neumorno prikupljajući podatke o vremenu. Za prognoze samoukog meteorologa, meštani tvrde da su nepogrešive. Meštani Buara ne… […]
U MZ Kukići svečano predat na upotrebu novoizgradjeni teren za košarku. Investitor je ovdašnja mesna zajednica, a vrednost radova je 3,3 miliona dinara. U cilju stvaranja što boljih uslova i infrastrukture na seoskom… […]
Idući u susret praznicima, glavna briga svih domaćica je čime da posluže najmilije. Po mišljenju stručnjaka, pored raznih specijaliteta, na vašoj bogatoj trpezi, mora se naći i zelena salata. Ona je izvor vitamina A i C, a od minerala sadrži gvožđe, kalcijum, cink, bakar, magnezijum i fosfor. Zato, ukoliko zelena salata nije često na vašem meniju, možda je vreme je da promenite navike.
Zelena salata, koja se može gajiti tokom čitave godine I na otvorenom, ali i u staklenicima i plastenicima, spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina. Ona je prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti. Preporuka stračnjaka je da se što češće koristi, posebno u period kada je organizam izložen manjku vitamina:
-Zelena salata se prvenstveno gaji zbog svojih hranljivih i nutritivnih vrednosti, ima veliki sadržaj vitamina i minerala, jača imunitet organizma i daje zaštitu od bolesti. Naš narod je ubeđen da se zelena salata uglavnom gaji na otvorenom prostoru, što poslednjih dvadeset godina na tržištu Srbije nije tako. Ona se uglavnom gaji u jesenjem i zimskom periodu, mada ima i letnja prozvodnja. Salata se uglavnom gaji u nekom međuprostoru, obično između paprike, paradajza i krastavca. Veoma je otporna i dobro podnosi niže temperature, a optimalno je nekih 17 stepeni dnevna temperatura a noćne temperature ne bi trebale da padaju ispod pet stepeni- ističe Veljko Joksimović Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Užice.
Zelena salata je, kako ističu poljoprivredni stručnjaci, jedina kultura koja se moze gajiti u zimskom periodu bez dodatnog zagrevanja plastenika. Na taj način se štedi energija, a takođe u ovom periodu je i minimalna upotreba pesticida:
-Ko lepo pazi i provetrava, održava vladu u svom plasteniku mislim da oni eventualno jednom ili dva puta, u zavijanju glavice odrade nekim preparatima čije je vreme primene dozvoljeno- kaže Joksimović.
Milivojevići iz Sevojna se punih 45 godina bave plasteničkom proizvodnjom. Posao je domaćin kuće nasledio od svojih predaka, pa je i dan danas to jedini izvor prihoda za njegovu porodicu. Kaže da je najisplativija prodaja na komad, kao i da proizvodnja zelene salate nije uopšte zahtevna:
-Uz dedu i oca, koji nisu na žalost više među živima, ja sam ovo zavoleo i od tada radim. Počeli smo 1977. godine kad niko nije gajio zelenu salatu, a moj otac je doneo sa Sajma u Novom Sadu. Tada smo kupili i prve plastenike. Posle toga smo proširivali i konstantno napredovali u proizvodnji-Miroslav Mićo Milivojević poljoprivrednik iz Sevojjna.
Vredni domaćin ističe da biti poljoprivednik nije ni malo lak posao. Najveći problem je nedostatak radne snage. Uprkos tome, Milivojevići nemaju problema sa plasmanom. Sve što proizvedu- sve i prodaju na užičkoj Zelenoj pijaci.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Blagodeti zelene salate iz užičkog kraja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]
U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]
Brend ,,Plodovi Srbije” čije je sedište u selu Ježevica kod Čačka uskoro će postati bogatiji za api centar . Izgradnja prve sertifikovane api komore je pri kraju , a ponosna vlasnica brenda Danijela … […]
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.