Visoke dnevne temperature koje se najavljuju za vikend naspram skoro debelog minusa ovih dana neće uticati na voće koje se nalazi u fazi dubokog fiziološkog mirovanja. Ovo kažu agronomi , dok su voćari ,prvenstveno malinari iz brdsko planinskih predela zapadne Srbije zabrinuti jer su još uvek okovani snegom . Visoke temperature za vikend , pa onda opet najavljeno hladno vreme , predstavljaju , kažu voćari , pravi šok za maline i kupine u ovom delu Srbije.
Uz zabrinost već sada za narednu sezonu , malinari strahuju ovih dana i od najavljenih visokih temperatura. Na istoj je muci i poznati proizvođač ovog voća iz Arilja Dobrivoje Radović, koji pod malinom ima nekoliko hektara. Dr Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo kaže da za sada nema razloga za zabrinutost jer se već od ponedeljka najavljuje ponovo temperatura ispod nule . Ne očekuje istu situaciju kao prošle godine u ovom periodu. Najotpornije je jagodasto voće, zatim jabuka , šljiva. Kraći period fiziološkog mirovnja imaju kajsija, borovnica i još neko voće.
U voćnajcima je sada najaktuelnija rezidba voća koja se može obavljati i kada su niske temperature. U malinjacima je posao uglavnom završen .Tokom decembra potrebno je kontrolisati I njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara pošto su žita u ovo doba godine skoro jedina hrana za ove štetočine. Stručnjaci kažu da je pored ratarskih kultura potrebno pregledati i voće, posebno mlade zasade, na prisustvo zečeva i glodara.