Sve je više pobornika zdrave ishrane, doručak iz tegle sa semenkama postao je trend među novopečenim domaćicama. Međutim, ima i onih koji neće tako lako da se odreknu tradicionalnog jelovnika. Ovo su pet predloga za ukusan doručak.
Oni koji vode računa o ishrani godinama nas ubeđuju da nije zdravo uvek neukusno. Ali i umereno nezdravo nije ubica, možda malo podigne holesterol, ali leči sva ostala čula. Koleginica je napravila predloge za zdrav doručak. Ovo je “čelindž” izazov sa predlozima da omastite “brk”.
Umutite jedan svež kvasac, kašičicu šećera, jedan decilitar vode i dve kašike brašna i ostavite malo da odstoji. Dodajte 900 grama brašna, kašičicu soli, pola šolje ulja i još malo vode. Umesite testo malo mekše nego za hleb i ostavite da odstoji. Kad testo nadođe, napravite loptice i opet ostavite da još malo odstoje. Zatim, svaku lopticu razvucite u krug, napravite rupu u sredini i pržite na vrelom dubokom ulju.
Mekike služite uz stari sir, kajmak ili ajvar. Ostavite mesta da na kraju pojedete i jednu mekiku sa domaćim džemom.
Brz i ukusan doručak. Sve što vam je potrebno je nekoliko jaja (u zavisnosti od toga kakav vam je apeti), stari sir i slaninica.
Zagrejte malo ulja i stavite iseckanu slaninicu da zamiriše cela kuća i probudi sve ukućane. Dodajte umućena jaja i stari sir. Za nekoliko minuta doručak je spreman.
Uz sveži hleb i domaći ajvar u ovim jesenjim mesecima daće van dovoljno energije za celo jutro.
Ko ne voli krofne, taj nije nikada gledao film “Pop Ćira i pop Spira”. Ekranizovano delo Stevana Sremca može da posluži kao svojevrsna lektira svakoj domaćici.
Stavite pola svežeg kvasca u dva decilitra toplog mleka i dodajte kašičicu šećera i ostavite da malo odstoji, zatim dodajte 800 grama brašna, četiri jajeta, pola šolje ulja, so i umesite testo. Ostavite da naraste, a onda premesite kad nadođe. Razvucite koru, i vadite krofne čašom. Ako želite da budu veće uzmite veću čašu, ako preferirate manje, uzmite manju čašu. Krofne prekrijte krpom i ostavite da odstoje. Pržite u zagrejanom dubokom ulju.
Sladokusci mogu da napune krofne džemom ili medom, a za “lajt” varijantu možete samo da pospete šećer u prahu.
Četvrti predlog je gibanica, pita ili u jugoistočnoj Srbiji banica. U Beloj Palanci svakog leta održava se manifestacija “Dani banice”, dok pandemija i banici nije pomrsila konce. Ali to nije razlog da se ne častite ukusnim doručkom kod kuće. Najbolja je ona kada sami pravite kore, a za to je potrebno dosta i vremena i majstorluka. Ovom prilikom predlažemo banicu od kupljenih kora.
Umutiti tri-četiri jajeta, dodati jednu šolju brašna, pola šolje ulja, jednu šolju jogurta i jedan prašak za pecivo. Isitnite u drugom tanjiru 400 grama starog sira, najbolji je sa Stare planine. Na svaku koru stavite napravljeni fil i sir i urolajte, a zatim napravite pužića i ređajte u pleh.
Ako vam ostane fil, stavite preko svakog pužića. Uključite rernu na 200 stepeni i ostavite da napravljena pita odstoji 15 minuta dok se rerna ne zagreje. Pecite dok ne porumeni.
U znak fer-pleja sa zdravim doručkom, proje mafine sa sirim i spanaćem su zdravija varijanta ukusnog doručka.
Umutite tri jajeta, pola šolje ulja, jednu šolju kisele vode, dve šolje kukuruznog brašna, jednu šolju običnog, belog brašna, jedan prašak za pecivo, prethodno malo obaren spanać (oko 300 grama) i dodajte oko 300 grama sira.
Dobro promešanu masu sipajte u kalup za mafine i pecite na 200 stepeni. Proju možete poslužiti uz jogurt