U selu Ježevica održana je, treća po redu Kačamakijada. Za najbolji kačamak spremilo se više od 10 ekipa. Kačamakijada je već dobila izgled ozbiljne manifestacije, kako po broju učesnika tako i broju posetilaca. Inače na Kačamakijadi pored spravljanja kačamaka posetioci i takmičari su imali priliku da uživaju i u bogatom kulturno umetničkom programu.
Upriličena je i izložba proizvoda od brašna, voća i povrća. Bilo je zabave i za najmlađe, gde je za njih održan višeboj, nadvlačenje konopcem, skakanje u džaku.
Pored saveta mesne Zajednice Ježevica Idejni tvorci Kačamakijade su i udruženje Evgenija iz ovog mesta. Organizovanje ove sve popularnije manifestacije je samo deo bogatih aktivnosti udruženja . Najvažniji cilj udruženja je obnova sela i čuvanje od zaborava tradicionalnih vrednosti na svakom polju. Udruženje ima više od 30 aktivnih
članica. Bave se različitim vidovima proizvodnje. Peku rakiju, gaje i prerađuju voće i povrće, proizvode sir i kajmak. Iz vrednih ruku članica udruženja stiže i domaći ajvar i druga zimnica. Sarađuju sa mnogim ustanovama i organizacijama.
Kada se kaže preduzetnica ,misli se na uspešnu,samostalnu poslovnu ženu koja vodi lični poso,odnosno koja zivi posao koji radi.Ovakve manifestaciji mnogo pomažu tome da se razmene i podele iskustva u poslovnju i ako su iz različitih privrednih grana. Žensko preduzetnistvo je veoma bitno za ukupan ekonomski razvoj države ,samim tim i svake opstine. Medjutim kako pospešiti i aktivirati zene da pokrecu svoje poslovE. Učesnice manifestacije, kao i posetioci iz mnogih udruženja su razgovarale o položaju ženskog preduzetništva, ključnim preprekama i potrebama žena u
preduzetništvu, ali i da čuju koje su mogućnosti za promenu trenutne situacije. Manifestacija je omogućila i poslovnu saradnju preduzetnica, ali i prostor da se mogu obratiti jedna drugoj za poslovni savet, što sve doprinosi njihovom uspešnijem poslovanju.
Preduzetništvo je pokretač ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja. Biti preduzetnik je teško, a za preduzetnicu se govori da je dva puta teže. Žene koje se upuste u preduzetništvo su jednostavno hrabre da nešto preduzmu, da ostvare
samostalnost, da prave vlastiti izbor, odlučuju i iz toga primarno one izvlače dobrobit, potom njihova porodica i šira društvena zajednica. Inovativnost, spremnost na rizik, ali i neprestano održavanje kvaliteta glavne su stavke za uspešno žensko preduzetništvo.
A sada da se vratimo na početak ove priče. Priprema kačamaka je jednostavna, pa čak i oni koji se slabo snalaze u kuhinji mogu ga spremiti bez muke. Za osnovni recept potrebno je samo kukuruzno brašno, voda i so. Tradicionalni kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari. Često se služi sa prilozima poput sira, svinjske masti, pržene slanine, čvaraka, povrća, kiselog mleka, kajmaka, ili za slatku varijantu šećera ili meda. Prema starim zapisima, kačamak je u istočnoj Srbiji za vreme posta često zamenjivao hleb. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su kačamak umakali u istopljenu mast ili su drobili sir. Sasvim je sigurno da ste nekada spremili ili bar jeli kačamak koji je izuzetno popularan na našim prostorima. Naziv kačamak potiče iz turskog jezika i u prevodu znači kaša. Kačamak je poznat i pod nazivom palenta ili polenta. U Hrvatskoj i Sloveniji jelo je poznato kao mamaljiga, žganjci ili pura. Često je mišljenje da je kačamak nastao na prostorima Balkama, ali istraživanja pokazuju da je ovo jelo nastalo u severnoj Italiji, gde se kao i kod nas smatralo seljačkim jelom.
Kačamak nije samo rasprostranjem na prostorima naše zemlje, već predstavlja pravu poslasticu i u Turskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.Ostaje nam samo pitanje dali i mladje generacije imaju ljubav ljubav prema ovom jelu.
Kačamak je veoma zdravo jelo. Ne sadrži gluten, a bogato je mineralima i vitaminima koji su neophodni normalnom funkcionisanju ljudskog organizma. Kukuruzno brašno podstiče rad creva, dok kukuruzne mekinje utiču na smanjenje triglicerida u krvi. Odličan je izvor vlakana, vitamina C. Mogu ga jesti svi, bez obzira na uzrast, a idealan je i za male bebe. Cilj manifestacije je okupljanje što većeg broja dece i mladih kako bi oni na kojima svet ostaje, druženjem razvijali svoje društvene vrednosti čime bi izbegli breme današnjice koja u velikoj meri ima negativni trendove.
Na kraju dana proglašeni su i pobednici u kuvanju kačamaka. Bez obzira ko je uzeo jednu od tri prve nagrade svi takmičari,svako na svoj način, su pokazali kreativnost i talenat u kuvanju ovog tradicijonalnog jela.Četvoročlana ekipa televizije Lav plus, koja je radila ovu reportazu,mišljenja je i glasa da prvo mesto pripada celokupnoj manifestaciji
KAČAMAKIJADA U JEŽEVICI.