Najvažniji posao za voćare ovih dana je rezidba voća. Poljoprivredni stručnjaci kažu da su zbog lepog vremena i praktično produžene jeseni, ovu tehničku operaciju neki proizvođači započeli u prvom delu zime, ali je sada ona intenzivirana. Preporučuju da se najpre urade jabučaste voćne vrste, a tek kasnije koštičave, iz više razloga .
Poznati voćar iz Milićevaca Miladin Blagojević na vreme je započeo zimsku rezidbu jabuka i očekuje da taj posao završi za nekoliko dana.
Na plantaži od devet hektara Blagojević gaji jabuke i kajsije. Za rezidbu je angažovao sedam radnika . Nakon primene ove mere kod jabuka , kasnije će obaviti i letnju rezidbu kajsija. Da bi posao završio kaže potrebno mu je oko 100 radnih dana.
Rezidbu voća kod Blagojevića duže od dve decenije obavlja Pero Stevanetić iz Preljine . Kaže da je najvažnije da se koristi profesionalni alat i domaćinima savetuje da se odmah vrate kući oni koji dođu sa neprofesionalnim makazama.
Osnovni cilj rezidbe je regulisanje rasta i rodnosti voća u kasnijim fazama, ističe stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić. Ova operacija može da se uradi i kada se voće posadi , čak i u vreme vegetacije . Leposavić kaže da je najbolje da se najpre obavi rezidba jabučastih voćnih vrtsa , a tek kasnije koštičavih i kada se uđe u vegetaciju.
,,Jedan od razloga za kasniju rezidbu je što poslednjih godina veliki problem u zasadima prave bolesti i štetočine od kojih je najizraženija bakterioza pseudomonas i njen otrov koji se prenose putem makaza po hladnom vremenu”, objašnjava Leposavić.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Rezidba voća u čačanskom kraju". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U PK očekuju da će , kao I u slučaju NIS-a , moglo da dodje do razgovora dve strane o realnim carinskim stopama, aprivrdnici gledaju I u državu I očekuju odgovarajuću pomoć.
Najvažniji posao za voćare ovih dana je rezidba voća. Poljoprivredni stručnjaci kažu da su zbog lepog vremena i praktično produžene jeseni, ovu tehničku operaciju neki proizvođači započeli u prvom delu zime, ali je sada ona intenzivirana. Preporučuju da se najpre urade jabučaste voćne vrste, a tek kasnije koštičave, iz više razloga .
Poznati voćar iz Milićevaca Miladin Blagojević na vreme je započeo zimsku rezidbu jabuka i očekuje da taj posao završi za nekoliko dana.
Na plantaži od devet hektara Blagojević gaji jabuke i kajsije. Za rezidbu je angažovao sedam radnika . Nakon primene ove mere kod jabuka , kasnije će obaviti i letnju rezidbu kajsija. Da bi posao završio kaže potrebno mu je oko 100 radnih dana.
Rezidbu voća kod Blagojevića duže od dve decenije obavlja Pero Stevanetić iz Preljine . Kaže da je najvažnije da se koristi profesionalni alat i domaćinima savetuje da se odmah vrate kući oni koji dođu sa neprofesionalnim makazama.
Osnovni cilj rezidbe je regulisanje rasta i rodnosti voća u kasnijim fazama, ističe stručnjak za voćarstvo dr Aleksandar Leposavić. Ova operacija može da se uradi i kada se voće posadi , čak i u vreme vegetacije . Leposavić kaže da je najbolje da se najpre obavi rezidba jabučastih voćnih vrtsa , a tek kasnije koštičavih i kada se uđe u vegetaciju.
,,Jedan od razloga za kasniju rezidbu je što poslednjih godina veliki problem u zasadima prave bolesti i štetočine od kojih je najizraženija bakterioza pseudomonas i njen otrov koji se prenose putem makaza po hladnom vremenu”, objašnjava Leposavić.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Rezidba voća u čačanskom kraju". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.