Naša tradicionalna kuhinja mnogim turistima je fascinantna, a nije strano ni da se naši recepti dele širom sveta. Pa, u suret praznicima, kako bi trpeza bila bogata, evo i šumadijskog kupusa po originalnom receptu.U nekim krajevima Srbije domaćice spremaju ovaj kupus kao svadbarski, ali ne stavljaju čvarke.
Sastojci: 4 kg kiselog kupusa, 300gr svinjskog mesa, 300 gr junjećeg mesa, 300 gr kobasice, 500 gr suvih rebara, 200 gr čvaraka, 400 gr suve slanine, so, biber, aleva paprika.
Priprema: Iseckajte kupus na krupnije komade. Meso iseckajte na sitnije komade i posolite ga, a suva rebra operite u mlakoj vodi.
U veći lonac ili zemljani sud stavite na dno nekoliko listova suve slanine, pa red iseckanog kupusa, svinjskog mesa, pa ponovo kupusa.
Potom stavite red kobasica, pa kupusa. Isto uradite i sa junećim mesom, suvim rebrima, slaninom i čvarcima – između svakog reda mesa stavljajte red kiselog kupusa. Odozgo stavite ponovo slaninu sečenu na listove, a potom prekrijte sa nekoliko celih listova kupusa.
U litar vode izmešajte začine, pa prelijte sadržaj lonca tako da sve ogrezne.
Krčkajte nekoliko sati na tihoj vatri, preporučuje Telegraf.