Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa, ali i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice bi trebale da budu deo naših jelovnika kako bismo se zaštitili, ali i kakva bi trebala da bude ishrana onih koji su preležali koronavirus.
Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba pluća krila.
“Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura, lomnost i malaksalost”, dodaje doktorka.
Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.
“Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati”, navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.
Naglasila je da su probiotici i prebiotska vlakna važni u toku bolesti i posle toga kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije.
Navela je i koje namirnice bismo trebali da konzumiramo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.
“Što se tiče ishrane mogli bismo da napomenemo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi”, navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.
“Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo koristi i mnoge namirnice u smislu zelenog čaja, maslinovog ulja, jabuke i borovnice”, zaključila je doktorka Jevtić.