U Mlekarskoj školi u Pirotu počela je proizvodnja prvih organskih sireva od ovčijeg mleka u Srbiji. Za sada se mogu nabaviti samo u Pirotu.
Proizvodnja je i dalje tradicionalna, ali se u Mlekarskoj školi sve više prilagođavaju zahtevima tržišta. U korpi od leskovog pruća, odnedavno se izrađuje i organski ovčiji kačkavalj, a staroplaninski ovčiji sir je novi specijalitet škole.
“Kvalitetno napravljen, po staroj recepturi, bez aditiva, bez ikakvih dodataka, bez konzervanasa. Jedini dodatak je kuhinjska so. Tako da uz punu fazu zrenja i kvalitetno održavanja, dobijemo jedan vrhunski proizvod”, kaže Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.
Stručnjaci ističu da su proizvodi mlekarske škole izuzetnog kvaliteta, jer je takvo mleko sa Stare planine. Ovaj kraj je poznat po organskim farmama.
“Mi imamo proizvod od zdravih ovaca, od zdravih krava. Ako uz to pridodamo i dobru ekologiju, odnosnu netaknutu prirodu, ispunjene su sve predispozicije da sa veštim rukama i u dobrim uslovima iz Mlekarske škole dobijemo kvalitetan proizvod”, kaže Miloš Petrović, direktor Veterinarskog instituta Niš.
“Proširenje proizvodnje na ovakav način možda znači da je to još jedna šansa da se mladi vrate na selo i da se Pirot vrati na poziciju staroplaninskog ovčarskog kraja gde je ovčarstvo baza ekonomije i ekonomskog razvoja”, kaže Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.
Za sada su organski sirevi od ovčijeg mleka u fazi ispitivanja tržišta, pa se mogu kupiti samo u Pirotu. U Mlekarskoj školi se nadaju da će se uskoro naći i u supermarketima širom Srbije.