Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuvana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi šakšuka, jelo koje je deo svakog izraelskog doručka. Iako zbog svojih boja i ukusa neodoljivo podseća na leto, šakšuka je izvrstan zalogaj u bilo koje doba godine, kao i u bilo koje doba dana jer se šakšuka može jesti za doručak, ručak ili večeru.
U originalnoj verziji recepta radi se o jajima u bogatom umaku od paradajza i paprike, najčešće s lukom i sirom. Šakšuka se služi u posudi u kojoj je i spremana.
Danas se šakšukom zove svako jelo u kojem su jaja kuvana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput zelene šakšuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave.
I u izraelskoj kuhinji postoji nekoliko varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljuto koriste cele ljute papričice, oni koji vole ukus svežih biljaka dodaće list peršuna ili korijandera.
Crvena šakšuka
Sastojci za dve porcije
2 male konzerve paradajza
1 crvena paprika
4 jajeta
1 manji luk
2 čena belog luka
maslinovo ulje
1 kašičica kima
1 kašičica aleve paprike
so i biber
svež bosiljak ili korijander
Prelijte dno tiganja maslinovim uljem te dinstajte luk, beli luk, sitno iseckanu papriku, kim 10-15 minuta, pa dodajte alevu papriku. Zatim dodajte paradajz, začinite po ukusi i kuvajte na laganoj vatri dok voda u potpunosti ne ispari. Kada je umak gotov, prebacite ga u zagrejanu posudu i napravite četiri kruga. U svaki krug razbijte po jedno jaje. Jaja posolite i pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 8 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Ukrasite svežim bosiljkom ili korijanderom.
Zelena šakšuka
4 kašike maslinovog ulja
1 praziluk (beli deo narezati na tanke krugove)
1 manji luk (iseckan na polumesece)
1 čen belog luka (sitno iseckan)
150-200 g blitve (seckane na tanke tračice)
so
20 g peršuna (krupno iseckanog zajedno s peteljkom)
1 čili papričica po želji
30 g maslinovog ulja
50 g vode
4 jajeta
U blenderu smiksajte peršun, korijander, čili, dva lista blitve, ulje, vodu pa dodajte so i ostavite sa strane.
U širem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte luk, praziluk, beli luk i prstohvat soli. Sve pržite dok sastojci ne postanu providni, ne smeju biti tamni. Dodajte iseckanu blitvu, smanjite temperaturu i sve mešajte dok blitva ne omekša. Zatim dodajte zeleni umak, sve promešajte i napravite četiri manje rupe. U svaku rupu razbijte po jedno jaje pa poklopite. Sve kuvajte na srednjoj temperaturi oko tri minuta.
Kada su jaja godova, još ih malo posolite te poslužite.