Majstor za tursku kafu otkriva kako da je napravite, a da bude preukusna

Majstor za tursku kafu otkriva kako da je napravite, a da bude preukusna

08/06/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Blic žena

Foto: Pixabay

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kafu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo je na svom blogu otkrila male tajne koje će vašu kafu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom.

“Ljubav prema kafi sam naslijedila od majke”, piše blogerka Ajsegul na blogu Foolproofliving. Za nju je šoljica turske kafe svakodnevni ritual kroz koji je obevazan sa prijateljima i članovima porodice.

U Turskoj, kada dođete nekome u posetu, prvo pitanje nije da li pijete kafu, nego kakvu želite. Misli se na količinu šećera, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera što obično znači jednu do dve čajne kaščice ili slatku što podrazumeva tri do četiri kaščice. Kad ste izrazili svoje želje, odgovornost domaćina je da pripremi upravo takvu kafu.

Šta je potrebno: hladna voda, turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska finije mlevena. Iako uz mlinac za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se može kupiti već gotova u većini radnju, bakrna džezva, šoljice za kafu, šećer.

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju količina vode prema turskoj kafi, moje pravilo je jedna i po “šoljica” vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu poslužiti, a ne uobičajena merna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafu treba vam čajna kašicica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ali ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad provri dodali ste kafu. Pričekajte da se smesa podigne. To će potrajati nekoliko minuta, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagreva, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati s penom na vrhu. Zato pre nego što voda ponovo proključa, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakipi, prelijte tečnošću do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha. Kafu uvek poslužujemo s hladnom vodom jer na taj način omogućujemo gostu da vodom pročisti nepce pre ispijanja prvog gutljaja kako bi mogao uživati u aromi kafe.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Majstor za tursku kafu otkriva kako da je napravite, a da bude preukusna". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

OKTOBAR-MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi pruža se mogućnost za efikasnije lečenje-primenom odgovarajuće   savremene terapije, a značajno se unapređuje i kvalitet života

Deformitet kičmenog stuba kod dece i odraslih sve češći problem

Deformitet kičmenog stuba kod dece može  uticati na rast, pa čak i na funkciju pluća, samo ciljanim korektivnim vežbama, vraćamo snagu i elastičnost mičićima  i mekim  tkivima.

Veliki broj Užičana podržao kampanju  ,, Daj pedalu raku”

Osim u Užicu, kampanja se realizuje u još 30 gradova , a  sve aktivnosti u oktobru-  mesecu borbe protiv raka dojke usmerene su da se ukaže  na značaj preventivnih pregleda, skrining mamografiju. 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE UŽICE

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE UŽICE

U nedelju preventivni stomatološki pregledi

Preventivni pregledi biće nastavljeni i u narednom periodu u skladu sa planom ministarstva zdravlja  kako bi što veći broj gradjana imao priliku za preglede, a medju kojima su i oni gradjani koji nemaju zdravstvenu knjižicu.  

Kliknite ovde za sve vesti iz zdravlja i životnog stila

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
196

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Majstor za tursku kafu otkriva kako da je napravite, a da bude preukusna

08/06/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Blic žena
Foto: Pixabay

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kafu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo je na svom blogu otkrila male tajne koje će vašu kafu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom.

“Ljubav prema kafi sam naslijedila od majke”, piše blogerka Ajsegul na blogu Foolproofliving. Za nju je šoljica turske kafe svakodnevni ritual kroz koji je obevazan sa prijateljima i članovima porodice.

U Turskoj, kada dođete nekome u posetu, prvo pitanje nije da li pijete kafu, nego kakvu želite. Misli se na količinu šećera, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera što obično znači jednu do dve čajne kaščice ili slatku što podrazumeva tri do četiri kaščice. Kad ste izrazili svoje želje, odgovornost domaćina je da pripremi upravo takvu kafu.

Šta je potrebno: hladna voda, turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska finije mlevena. Iako uz mlinac za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se može kupiti već gotova u većini radnju, bakrna džezva, šoljice za kafu, šećer.

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju količina vode prema turskoj kafi, moje pravilo je jedna i po “šoljica” vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu poslužiti, a ne uobičajena merna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafu treba vam čajna kašicica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ali ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad provri dodali ste kafu. Pričekajte da se smesa podigne. To će potrajati nekoliko minuta, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagreva, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati s penom na vrhu. Zato pre nego što voda ponovo proključa, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakipi, prelijte tečnošću do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha. Kafu uvek poslužujemo s hladnom vodom jer na taj način omogućujemo gostu da vodom pročisti nepce pre ispijanja prvog gutljaja kako bi mogao uživati u aromi kafe.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Majstor za tursku kafu otkriva kako da je napravite, a da bude preukusna". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

OKTOBAR-MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi pruža se mogućnost za efikasnije lečenje-primenom odgovarajuće   savremene terapije, a značajno se unapređuje i kvalitet života

Deformitet kičmenog stuba kod dece i odraslih sve češći problem

Deformitet kičmenog stuba kod dece može  uticati na rast, pa čak i na funkciju pluća, samo ciljanim korektivnim vežbama, vraćamo snagu i elastičnost mičićima  i mekim  tkivima.

Veliki broj Užičana podržao kampanju  ,, Daj pedalu raku”

Osim u Užicu, kampanja se realizuje u još 30 gradova , a  sve aktivnosti u oktobru-  mesecu borbe protiv raka dojke usmerene su da se ukaže  na značaj preventivnih pregleda, skrining mamografiju. 

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up