Ren je koren koji je nepravedno zapostavljen u našoj ishrani, a i kao lek. Zbog njegovih svojstava, izuzetno je koristan za jačanje organizma jer sadrži ogromnu količinu vitamina C.
Ren sadrži pet puta više vitamina C od limuna i pomorandže, a jedine namirnice koje imaju viši sadržaj ovog vitamina su šipak i crna ribizla. Pored toga, ren je bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mineralnim solima, betakarotenom, eteričnim uljima, gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i fintocidima, koji predstavljaju prirodne antibiotike.
Ren u našem telu deluje tako što nadražuje sluzokožu želuca i na taj nači pojačava lučenje žučne kiseline i poboljšava odbrambene mehanizme organizma i njegovo opšte stanje.
Ren ima antibakterijsko, antivirusno i antimikrobno svojstvo, što ga čini nezamenjivim kod različitih vrsta upala, od grla, nosa, sinusa, desni, pluća. Pokazao se kao veoma delotvoran kod zaceljivanja zagnojenih rana i upaljenih čireva na koži prouzrokovanih različitim infekcijom. Takođe, ren se pokazao kao veoma delotvoran u lečenju reume, neuralgija lica i tela, bolova u zglobovima i slično.
Međutim, negovo najvažnije i najjače dejstvo je na respiratorni sistem, koristi se kao domaći lek za kašalj, zapaljeje sinusa, upalu grla, uha i nosne sluznice, pa sve do blažih oblika bronhitisa i pneumonije, gde se koristi kao pomoćno lekovito sredsvo koje otklanja neprijatne i teške simptome bolesti.
Zbog ovih karakteristika i velikih količina vitamina C, ovaj koren je najbolje rešenje za prirodno jačanje imunog sistema.
Ren je veoma osetljiv i njegov koren može trajati najviše 7 dana. Najbolje je na pijaci kupiti svež koren jer su tada njegova lekovita svojstva najefektnija.
Zbog svoje jačine, ali i pojedinih sastojaka, savetuje se umerena upotreba rena, a preporuka je da ga izbegavaju trudnice, osobe sa hipertenzijom i stanjima loše koagulacije (zgrušavanja) krvi.