,


Zašto je hrana – kultura i šta je prehrambeni suverenitet

Zašto je hrana – kultura i šta je prehrambeni suverenitet

10/11/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS/MARIJA MILADINOVIĆ LISOV

Foto: Pixabay

Čuvanjem lokalnih prehrambenih proizvoda čuvamo biodiverzitet ali i kulturnu baštinu. U okviru evropskog projekta „Hrana je kultura“ na sajtu “Slow Food”, do 15. marta mogu se kandidovati zaboravljena jela, a najbolji recepti biće na platformi „Riznica ukusa“.

Projekat „Hrana je kultura“ treba da ukaže na rizik od nestanka biljnih vrsta koje su nekada bile sastavni deo ishrane.

Namirnice koje biramo i način na koji ih pripremamo ne utiču samo na naše zdravlje, već i na životnu sredinu. Kupovinom od lokalnih poljoprivrednika čuvamo njihovu ekonomsku nezavisnost, ali i biološku raznovrsnost.

U okviru projekta „Hrana je kultura“ za Evropsku riznicu ukusa do sada je prijavljeno i oko 30 proizvoda iz Srbije na koje smo najponosniji.

„Slatko sa Gledićkih planina, takođe rakija šljivovica odatle, leskovački ajvar, tu je i neki možda zaboravljeni recepti kao onaj za kolač zapravo slatkiš pestilj. Tu se nalazi i vinova loza iz porodice tamjanika, dakle sve ono što je u nekom trenutku bilo ugroženo“, rekao je Ivan Manojlović, vođa projekta „Hrana je kultura“.

Nije tajna da moderna poljoprivreda zagađuje a da prerađivačka industrija proizvodi hranu koja je sve manje hranljiva. Zato je važno, kažu stručnjaci, da što više jedemo ono što sami pripremimo.

„To što živimo u gradovima i imamo potrebu da se brzo hranimo nije izgovor da ne biramo dobre namirnice. Takođe bi trebalo da se ljudi upute i u to, odakle stiže hrana ali i koje su tehnike uzgajanja hrane. Na primer, da sami probaju nešto na svojoj terasi da uzgoje. bez obzira da li su to tikvice, krastavci nešto malo čisto, i da bi deca znala odakle potiče hrana“, kaže Sabina Kerić iz „Eko-naut-a“.

Iz izreke da je čovek ono što jede, proizlazi i to, da bi oni koji kontrolišu hranu mogli da kontrolišu i naše živote. Zato je u svetu multinacionalnih kompanija koje patentiraju semena, važno sačuvati ono što stručnjaci nazivaju prehrambeni suverenitet.

„Svaka država mora na svojoj teritoriji da obezbedi dovoljno hrane za sve svoje stanovnike. Dakle da bude što manje uvozno zavisna. Potrebna je takva regulativa da se agrobisnis destimuliše od preteranog reklamiranja i da tako kažem, guranja pod nos poljoprivrednicima sve jača i sve novija sredstava za zaštitu bilja“, smatra Dragan Jonić iz Centra za negu čoveka i prirode AMA.

Ekološki proizvedeno meso, voće i povrće može da bude i duplo skuplje od komercijalno proizvedenog. Ipak, pesticidi vezuju vodu, pa je hemijski tretirana, kupovna, hrana obimnija u masi, ali ipak, mnogo manje hranljiva od naizgled sitnih i neuglednih organskih plodova.

Izložba „Hrana je kultura“ u Beograd je stigla iz Stokholma, a potom putuje dalje po Evropi prenoseći kulinarsku baštinu starog kontinenta.

Lokalne priče o hrani na platformi  „Riznica ukusa“ do sada su se pokazale kao dobra turistička reklama.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zašto je hrana – kultura i šta je prehrambeni suverenitet". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Veče frule „Duša frularskih priča“

U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]

Brend  ,,Plodovi  Srbije” uskoro  bogatiji  za  api  centar

Brend  ,,Plodovi Srbije” čije  je  sedište  u  selu  Ježevica kod  Čačka  uskoro  će  postati  bogatiji  za  api  centar .  Izgradnja  prve  sertifikovane  api  komore  je  pri   kraju ,  a ponosna  vlasnica brenda  Danijela … […]

Samouki metereolog iz Buara

Sedamdesetogodišnji Rade Jocić, nekadašnji radnik fabrike Prvi Partizan Fasau, penzionerske dane u užičkom selu Buar provodi neumorno prikupljajući podatke o vremenu. Za prognoze samoukog meteorologa, meštani tvrde da su nepogrešive. Meštani Buara ne… […]

Izgradjen košarkaški teren u Kukićima

U MZ Kukići   svečano predat na upotrebu novoizgradjeni  teren za košarku. Investitor je ovdašnja mesna zajednica, a vrednost radova je 3,3 miliona dinara.   U cilju stvaranja što boljih uslova i infrastrukture na seoskom… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
68

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Zašto je hrana – kultura i šta je prehrambeni suverenitet

10/11/2019
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/MARIJA MILADINOVIĆ LISOV
Foto: Pixabay

Čuvanjem lokalnih prehrambenih proizvoda čuvamo biodiverzitet ali i kulturnu baštinu. U okviru evropskog projekta „Hrana je kultura“ na sajtu “Slow Food”, do 15. marta mogu se kandidovati zaboravljena jela, a najbolji recepti biće na platformi „Riznica ukusa“.

Projekat „Hrana je kultura“ treba da ukaže na rizik od nestanka biljnih vrsta koje su nekada bile sastavni deo ishrane.

Namirnice koje biramo i način na koji ih pripremamo ne utiču samo na naše zdravlje, već i na životnu sredinu. Kupovinom od lokalnih poljoprivrednika čuvamo njihovu ekonomsku nezavisnost, ali i biološku raznovrsnost.

U okviru projekta „Hrana je kultura“ za Evropsku riznicu ukusa do sada je prijavljeno i oko 30 proizvoda iz Srbije na koje smo najponosniji.

„Slatko sa Gledićkih planina, takođe rakija šljivovica odatle, leskovački ajvar, tu je i neki možda zaboravljeni recepti kao onaj za kolač zapravo slatkiš pestilj. Tu se nalazi i vinova loza iz porodice tamjanika, dakle sve ono što je u nekom trenutku bilo ugroženo“, rekao je Ivan Manojlović, vođa projekta „Hrana je kultura“.

Nije tajna da moderna poljoprivreda zagađuje a da prerađivačka industrija proizvodi hranu koja je sve manje hranljiva. Zato je važno, kažu stručnjaci, da što više jedemo ono što sami pripremimo.

„To što živimo u gradovima i imamo potrebu da se brzo hranimo nije izgovor da ne biramo dobre namirnice. Takođe bi trebalo da se ljudi upute i u to, odakle stiže hrana ali i koje su tehnike uzgajanja hrane. Na primer, da sami probaju nešto na svojoj terasi da uzgoje. bez obzira da li su to tikvice, krastavci nešto malo čisto, i da bi deca znala odakle potiče hrana“, kaže Sabina Kerić iz „Eko-naut-a“.

Iz izreke da je čovek ono što jede, proizlazi i to, da bi oni koji kontrolišu hranu mogli da kontrolišu i naše živote. Zato je u svetu multinacionalnih kompanija koje patentiraju semena, važno sačuvati ono što stručnjaci nazivaju prehrambeni suverenitet.

„Svaka država mora na svojoj teritoriji da obezbedi dovoljno hrane za sve svoje stanovnike. Dakle da bude što manje uvozno zavisna. Potrebna je takva regulativa da se agrobisnis destimuliše od preteranog reklamiranja i da tako kažem, guranja pod nos poljoprivrednicima sve jača i sve novija sredstava za zaštitu bilja“, smatra Dragan Jonić iz Centra za negu čoveka i prirode AMA.

Ekološki proizvedeno meso, voće i povrće može da bude i duplo skuplje od komercijalno proizvedenog. Ipak, pesticidi vezuju vodu, pa je hemijski tretirana, kupovna, hrana obimnija u masi, ali ipak, mnogo manje hranljiva od naizgled sitnih i neuglednih organskih plodova.

Izložba „Hrana je kultura“ u Beograd je stigla iz Stokholma, a potom putuje dalje po Evropi prenoseći kulinarsku baštinu starog kontinenta.

Lokalne priče o hrani na platformi  „Riznica ukusa“ do sada su se pokazale kao dobra turistička reklama.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Zašto je hrana – kultura i šta je prehrambeni suverenitet". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Prvi sneg nije doneo veće probleme u Užicu

Sneg koji je noćas i jutros padao na području Grada Užica, kao i na teritoriji užičkih seoskih mesnih zajednica, nije izazvao veće probleme. U višim delovima grada formiran je snežni pokrivač od deset… […]

Veče frule „Duša frularskih priča“

U organizaciji Muzičkog društva „Srpski Zlatoust“ i pod pokroviteljstvom Gradskog kulturnog centra i grada Užica, po treći put će biti organizovano tradicionalno veče frule pod nazivom „Duša frularskih priča“. U okviru bogatog muzičkog… […]

Brend  ,,Plodovi  Srbije” uskoro  bogatiji  za  api  centar

Brend  ,,Plodovi Srbije” čije  je  sedište  u  selu  Ježevica kod  Čačka  uskoro  će  postati  bogatiji  za  api  centar .  Izgradnja  prve  sertifikovane  api  komore  je  pri   kraju ,  a ponosna  vlasnica brenda  Danijela … […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up